De Business

Punem punctul pe știi

Numarul firmelor prinse cu angajati la negru s-a redus cu o treime

Subtitlu

duminică, 27 ianuarie 2013, 17:18
3 MIN
 Numarul firmelor prinse cu angajati la negru s-a redus cu o treime

 Numarul angajatilor depistati fara forme legale de munca a scazut, in 2012, cu aproape o treime, fata de 2011. Daca acum doi ani au fost descoperite 669 de persoane angajate fara contract, anul trecut au fost depistate 438 de muncitori care isi desfasurau activitatea ilegal. In ceea ce priveste numarul societatilor care au utilizat forta de munca ilicit, de la 380 de angajatori, in 2011, s-a ajuns la 225, in 2012. Reprezentantii ITM sustin ca scaderea se datoreaza cresterii amenzilor. „In decursul timpului, s-a modificat cuantumul sanctiunii pentru munca la negru. Daca inainte amenda era de 1.500 de lei pentru fiecare persoana primita necorespunzator la munca, in prezent a ajuns la 10.000 de lei pentru fiecare salariat depistat fara contract. Efectul cel mai puternic s-a resimtit din mai 2011, cand s-au produs ultimele schimbari in aceasta privinta. De la acel moment, amenda putea ajunge si la 20.000 de lei pentru fiecare persoana depistata fara acte in regula”, a precizat Catalin Tacu, inspector adjunct in Relatii de Munca in cadrul ITM.

„Iertati” de procurori!

De asemenea, tot din mai 2011, odata cu majorarea valorii sanctiunii contraventionale, s-a introdus si raspunderea penala, aplicata in cazul in care angajatorul avea mai mult de 5 muncitori la negru. Daca pana atunci, ITM depista, numai intr-o luna, pana la 51 de societati fara forme legale de munca, situatie inregistrata in martie 2011, din mai 2011 nu s-au descoperit mai mult de 39 de firme cu angajati fara contract, pe parcursul unei luni calendaristice. In 2012, situatia s-a schimbat cu mult in bine, numarul maxim de angajatori gasiti pe picior gresit, intr-o luna, fiind 28. Masurile care s-au luat in mai 2011, cu privire la utilizarea fortei de munca ilegal, par a fi dat rezultatele asteptate, intr-un timp relativ scurt. Totusi, reprezentantii ITM semnaleaza cateva neajunsuri ale sistemului de penalizare a firmelor ce nu incheie contracte de munca. „Dupa ce s-a introdus raspunderea penala in cazul angajarii a mai mult de 5 persoane la negru, la nivelul judetului am depistat 12 astfel de situatii. Am gasit de la 6 la 28 de oameni, angajati de aceeasi persoana, in lipsa unui contract. Dintre aceste 12 sesizari, pana acum am primit solutii de la Parchet doar pentru 6 dintre ele, 5 fiind pentru neinceperea urmaririi penale si una pentru neinceperea urmaririi penale si aplicarea unei sanctiuni administrative de 100 de lei. Se remarca o discrepanta intre modul in care se finalizeaza cazurile in care se depisteaza pana la 5 muncitori la negru, aplicandu-se amenzi foarte mari, si situatia angajatorilor descoperiti cu mai mult de 5 persoane fara acte in regula, cand politia judiciara reia cercetarea. Reface toata munca pe care am facut-o noi, iar in timpul acestei proceduri, de cele mai multe ori, salariatii isi schimba declaratiile. Politia le ia de bune, neluand in calcul ceea ce am constatat noi si ceea ce am trimis si se ajunge in situatia in care procurorul stabileste ca fapta respectiva nu exista”, a adaugat Tacu.

Firmele cu cei mai multi angajati fara acte

Astfel, sesizarile efectuate de ITM ar ramane, conform spuselor inspectorului, fara rezultat, in situatiile ce implica mai mult de 5 muncitori la negru. Cei mai multi salariati fara contract sunt in domeniul constructii insumand o pondere de 40-50% din totalul persoanelor cu forme ilegale de munca. Procentul atat de ridicat se explica, potrivit reprezentantilor ITM, si prin numarul foarte mare de persoane implicate in sectorul constructii. In clasamentul angajatorilor prinsi fara forme legale de munca, urmeaza, la mare distanta, serviciile si comertul. In 2011, firma cu cele mai multe persoane angajate necorespunzator, in acelasi timp, este SC Euro Fan Construct SRL, avand 22 de astfel de salariati. In 2012, conduce Makler Plus, cu 28 de muncitori la negru.

Comentarii