De Business

Punem punctul pe știi

Ordonanta privind scutirea penalitatilor la restante, un mare fis

joi, 22 decembrie 2011, 19:35
3 MIN
 Ordonanta privind scutirea penalitatilor la restante, un mare fis

 De facilitatile oferite de guvern la plata restantelor au beneficiat un numar infim de firme. Din cele 12.000 de societati cu datorii, care ar fi putut plati obligatiile catre stat si scapa de penalitati, doar 74 au beneficiat pina acum de Ordonanta 30, adica un procent de numai 0,61%. Acest lucru este cauzat de faptul ca facilitatea a fost prost elaborata, avind mai mult un scop electoral decit unul pratic. “Ziarul de Iasi” a atras atentia inca de la inceputul lunii trecute asupra acestui aspect.

S-au scutit la plata numai 83.000 lei

La nivelul judetului exista 22.000 de contribuabili inregistrati cu obligatii fiscale din care 12.000 inregistreaza penalitati de intirziere de 43,3 milioane de lei. Pina ieri doar 74 de persoane juridice au beneficiat de ordonanta si au scapat de penalitati. „Sint depuse 477 de cereri de la contribuabili in vederea beneficierii de Ordonanta 30. Volumul total al creantelor cumulat de aceste firme se ridica la aproximativ 20 de milioane de lei din care 13 milioane reprezinta impozite si taxe, iar 7 milioane sint accesoriile. In urma analizei efectuate Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a emis 74 de decizii privind scutirea de la penalitatile de intirziere in valoare de 83.000 de lei. Pentru acordarea acestor scutiri cei 74 de contribuabili si-au achitat creantele ce se ridicau la 962.000 de lei“, a detaliat Maria Taran, purtator de cuvint DGFPJ Iasi. Numarul beneficiariilor putea fi mult mai mare daca Ordonanta nu era prost conceputa. Contribuabilii s-au plins ca atunci cind au dorit sa achite darile catre stat nu au avut succes datorita prevederilor care s-au dovedit excesiv de restrictive.

“O fumigena politica!”

La mijlocul lunii septembrie finantistii anuntau cu mare tam-tam ca Guvernul vine in sprijinul contribuabililor pentru a-i ajuta sa scape de povara penalitatilor la darile catre stat. In textul actului normativ se spunea ca firmele care vor achita din propria initiativa sumele restante plus majorarile de intirziere de 0,04% pe zi urmau sa scape de penalitatile de intirziere care ajungeau si pina la 15% din debit in cazul in care acesta depasea 90 de zile. Multi s-au mobilizat sa achite datoriile dar au avut parte de o surpriza neplacuta, de proportii. Puteau beneficia de ajutor doar cei care isi plateau datoriile din proprie initiativa, insa nu si cei care au primit somatii sau sint in procedura de executare silita. La nivelul judetului Iasi aproape ca nu exista contribuabil care sa nu fi fost somat sa-si achite datoriile. „Am avut foarte multe sesizari pe aceasta speta. Legea se aplica numai celor care nu au primit nicio somatie de plata acasa sau care nu au inceputa procedura de executare silita. Nu-i mare brinza legea asta pentru ca nu salveaza debitorii. Foarte multa lume este nemultumita pentru ca au vrut sa faca credite in banci si sa achite pina la sfisitul anului dar nu au putut pentru ca aveau somatii de plata primite. Legea se aplica pentru cei care nu au primit somatii. Pentru cei care au popriri pe conturi sau au bunuri puse sub sechestru si scoase la valorificat nici nu se pune problema aplicarii acestei legi. Este o fumigena poltica!“, arata luna trecuta expertul contabil Pavel Badragan. Daca atunci reprezentantii DGFPJ Iasi nu putut oferi o explicatie clara recunoscind totusi ca sint necesare lamuriri suplimentare, ieri acestia au mentionat ca si persoanele cu somatii primite pot beneficia de Ordonanta. „Singurii care nu benefiaza de aceasta Ordonanta sint contribuabilii care au masurile de executare silita demarate, adica popriri pe conturi si sechestre asupra bunurilor. Cei care au somatii primite dar pentru care nu s-au demarat producedurile de executare silita pot beneficia de scutirea de la plata penalitatilor“, a mentionat Taran.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii