De Business

Punem punctul pe știi

Pacalit cu un „Logan” de o farmacista

Subtitlu

miercuri, 05 august 2009, 19:11
4 MIN
 Pacalit cu un „Logan” de o farmacista

Acordati atentie sporita atunci cind vreti sa scoateti o locuinta la inchiriat. Chiar daca persoanele care se prezinta ca si clienti pot parea foarte agreabile si de incredere, ar fi indicat totusi sa se intocmeasca un contract legalizat la notariat si inregistrat la Fisc pentru a evita eventualele neplaceri ulterioare. Pentru a demonstra ca un document oficial incheiat intre proprietar si chirias poate proteja deopotriva ambele parti, „Ziarul de Iasi" va prezinta astazi un caz aparte in care un iesean a ramas cu datorii de aproximativ 10.000 dolari la utilitati, mizind doar pe bunul cuvint al chiriasilor. Dupa cum ne-a relatat Stefan Hobinca, barbatul a inchiriat in 2004 un apartament cu doua camere in Tatarasi familiei Daniela si Cornel Asaftei, impreuna cu cei doi copii ai lor. Faptul ca au devenit in timp cunostinte apropiate care se vizitau si luau uneori masa impreuna nu i-a impiedicat insa pe chiriasi sa cumuleze datorii la intretinere si alte utilitati in suma totala de aproximativ 29.500 lei in acest moment, dupa cum a calculat barbatul, adica contravaloarea unui Logan. „Le-am platit intretinerea, electricitatea si alte astfel de servicii din 2004 pina in 2008 pentru ca imi spuneau de fiecare data ca nu se descurca si ca intentioneaza sa faca un imprumut la banca. Am crezut ca sint oameni seriosi avind in vedere faptul ca Daniela este asistent la farmacia Spitalului Sf. Spiridon, iar Cornel este agent de paza la Aeroport. Mi-au prezentat tot felul de adeverinte cu stampila bancii in care se preciza ca ar putea lua credite, dar eu nu am vazut nici un ban pina in ziua de azi", a povestit Hobinca.

A cedat din nou

Disperat de situatie, proprietarul in virsta de 80 de ani a dat chiriasii afara in decembrie 2008 si le-a cerut, la inceputul lunii martie a acestui an, sa faca un contract de imprumut cu familia Asaftei pentru suma de 25.000 lei, adica echivalentul restantelor in acel moment, banii urmind sa fie achitati in 25 de rate egale pina in martie 2011, conform actului. „Numai ca nu si-au onorat platile la nici o rata, desi s-au scurs cinci scadente. Mai mult, la mijlocul lunii trecute, mi-au cerut sa le dau inca 4.400 lei pentru ca ei sa intabuleze un imobil la Dorohoi pe care sa il vinda si sa imi dea banii. M-au santajat moral spunindu-mi ca, daca nu ii ajut, nu am cum sa imi recuperez banii. De atunci insa, nu mai reusesc sa dau de nici unul dintre soti. Si-au inchis telefoanele, iar la serviciu nu i-am gasit niciodata desi i-am cautat periodic", a specificat Hobinca. Acesta a adaugat ca intentioneaza ca, in cursul zilei de miine, sa depuna plingere atit la Politie cit si la Parchet. „Din ce mi-au spus colegii Danielei de la Spiridon, femeia aceasta a imprumutat bani de la foarte multi oameni si nu i-a mai dat inapoi. Tot colegele de la farmacie sustin ca, Daniela are contul de salariu blocat tot pentru datorii mai vechi la alte persoane. Chiar daca eu nu mai vad nici un ban inapoi, imi doresc ca macar altii sa nu pateasca la fel. Acum am scos din nou apartamentul la inchiriat dar voi face contract ca lumea", si-a promis ieseanul.

De negasit

Reporterii „Ziarului de Iasi" au incercat ieri sa ia legatura cu familia Asaftei dar, acestia, parca au intrat in pamint. Nici unul dintre soti nu era ieri la lucru. „Cornel este, incepind de azi (n.r. – ieri), in concediu de odihna timp de 25 de zile lucratoare. Mai vine abia prin septembrie. Nu are telefon", ne-a transmis Neculai Vechiu, reprezentantul Directiei Judetene de Paza si Ordine care asigura paza la Aeroportul Iasi. Cautata la farmacia Spiridon, Daniela Asaftei nu a fost nici ea de gasit. „Nu este. Nu stiu nici daca este in concediu, nici daca nu este. Ea vine cind vrea si pleaca tot cind vrea", ne-a spus o angajata a farmaciei. Purtatorul de cuvint al spitalului – Diana Cimpoesu, in subordinea caruia se afla farmacia, a confirmat ca Daniela Asaftei este in concediu medical de saptamina trecuta.

Contractul de inchiriere te scapa de multe necazuri

Dupa cum apreciaza notarii, un contract legal incheiat intre chirias si proprietar protejeaza ambele parti, in acelasi timp. Astfel, persoana care locuieste cu chirie nu poate fi data afara oricind si oricum, iar proprietarul imobilului se asigura ca darile la utilitati sint platite la timp, iar bunurile din casa sint pastrate in stare de functionare. „De exemplu, in contractele pe care noi le autentificam precizam ca, in caz de intirziere la plata utilitatilor, chiriasul va plati proprietarului o penalitate de 5% pentru fiecare zi intirziere din suma platita de proprietara catre furnizori. O alta obligatie este aceea ca apartamentul sa fie predat fara datorii la stat si la toti furnizorii de utilitati.Totodata, rezilierea contractului se poate face numai cu preaviz scris din partea oricarei parti cu un termen de gratie de o luna", a punctat notarul Stefan Coste. Un contract autentificat la notariat poate fi investit cu titlu executoriu la un executor judecatoresc, ceea ce inseamna ca bunurile si veniturile partiii reclamate pot fi executate.

Comentarii