De Business

Punem punctul pe știi

Povestea unei retrocedari de milioane

Subtitlu

vineri, 16 martie 2007, 22:50
5 MIN
 Povestea unei retrocedari de milioane

O profesoara din Iasi a intrat in posesia a mai mult de o treime din cunoscutul Hotel Lido din capitala. Dupa 13 ani de procese, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a repus in drepturi pe Ioana Angelescu si mama sa, Nora Geta Angelescu, alaturi de alti trei mostenitori. Decizia instantei este definitiva si irevocabila. Pentru a redobindi imobilul, evaluat la circa 50 milioane euro, care a fost ridicat de bunicul profesoarei, fost ministru al educatiei in perioada interbelica – Constantin C. Angelescu, aceasta s-a judecat cu o firma controlata de familia Paunescu. Acestia detin in Bucuresti hotelul Intercontinental si au o avere de aproximativ 850 milioane de dolari. Hotelul Lido a ajuns sub aripa fratilor Paunescu, la inceputul anilor ‘90, printr-o privatizare considerata controversata de presa vremii.

Ioana Angelescu: „Lido va redeveni simbolul Romaniei"

Procesul pentru recuperarea hotelului a fost deschis, in anul 1993, de Constantin C. Angelescu Monteoru, tatal profesoarei din Iasi si fiul fostului ministru al Educatiei din perioada interbelica. Insa nu a mai apucat sa vada sfirsitul dosarului deoarece a decedat in urma cu cinci ani. Pe linga Lido, evaluat la aproximativ 50 milioane de euro, mostenitorii lui Angelescu au mai primit si un imobil in Bucuresti, cazinoul si piscina de linga hotel. In circa doua saptamini, urmasii proprietarului vor putea executa hotarirea instantei, iar fratii Paunescu vor fi evacuati. Ioana Angelescu si mama sa detin impreuna 37% din hotel, restul revenind verilor profesoarei – Alexandru, Stefan si Catrina Magdalena Ghika Buzesti. „Este o proprietate de prestigiu a carei valoare nu poate fi cuantificata. Reprezinta un simbol la nivel national. Pina acum era un simbol al coruptiei, infipt bine in buricul Capitalei. Eu am avut insa incredere in justitie, iar acum Lido va redeveni simbolul Romaniei", ne-a declarat ieri profesoara. George Paunescu sustine insa ca va contesta decizia la o instanta din afara tarii. „Vom contesta in instanta decizia de restituire a hotelului Lido. Decizia este cusuta cu ata alba. Din completul de judecata a facut parte o judecatoare care, in mod legal, trebuia sa se abtina pentru ca se antepronuntase. Nu s-a abtinut, si asta este o ilegalitate", a declarat Paunescu pentru Mediafax.

Bunicul a fost prim-ministru

„Ziarul de Iasi" a gasit-o ieri dupa-amiaza pe Ioana Angelescu intr-un apartament cu trei camere cu mult bun gust, din cartierul Cantemir. Profesoara a spus reporterilor nostri atit povestea vietii tatalui, cit si a bunicului ei. Angelescu ne-a intimpinat in dormitorul incarcat de istorie, unde statuetele din bronz si scaunele sculptate imbracate in piele si-au pastrat aceeasi stralucire desi sint vechi de mai bine de un secol. „Tablourile pe care le vedeti sint din colectia bunicului meu, Constantin Angelescu, binecunoscutul doctor in medicina, specialitatea chirurgie. Profesor si director al clinicii chirurgicale de la Facultatea de Medicina din Bucuresti, liberal prin optiune politica, doctorul Angelescu avea sa joace un rol important in viata politica romaneasca din prima parte a acestui veac", povesteste cu admiratie nepoata Ioana Angelescu. Conform documentelor istorice, Constantin Angelescu a intrat in viata publica la inceputul secolului XX ocupind succesiv functiile de deputat si senator,  ministru al Lucrarilor Publice si prim-ministru timp de citeva zile dupa asasinarea lui I.G. Duca.

Tatal a facut puscarie la Canal

Despre tatal sau, Constantin C. Angelescu Monteoru, Ioana povesteste cu aceeasi admiratie. Isi aminteste ca parintele ei, pasionat de justitie, a fost pentru un an decan la Facultatea de Drept de la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi in 1945. „Activitatea sa didactica avea sa ia sfirsit in 1950 datorita autoritatilor politico-administrative ale vremii, in cadrul extins al masurilor de «epurare» operate in invatamintul superior", a detaliat Ioana Angelescu care a adaugat ca, dupa ce casa parinteasca a fost nationalizata in 1950, tatal sau a fost repartizat la fabrica de caramizi Rameder, cu misiunea de a sorta materialele si de a transporta molozul. Dupa trei ani de detentie la Canal, Constantin C. Angelescu Monteoru a preluat in 1967 functia de conducere a Institutului de Istorie al Academiei, filiala Iasi unde a activat pina in anul 1975 cind a fost pensionat. „Numele de Monteoru provine de la strabunicul Grigore Monteoru, primul exploatator si exportator de petrol si, totodata, cel care a inaugurat statiunea Sarata Monteoru", a explicat Ioana Angelescu.

Ioana Angelescu are un singur copil

Profesoara, in virsta de 59 de ani, locuieste in prezent impreuna cu mama sa, Nora Geta Angelescu in apartamentul cu trei camere din Cantemir. Desi este rezervata vizavi de viata personala, Ioana a povestit reporterilor „Ziarului de Iasi" ca, actualmente, intretine din punct de vedere financiar o organizatie nonguvernamentala dedicata tatalui sau. „Acum am doua societati prin care sponsorizez Fundatia «Scoala Romaneasca Constantin C. Angelescu» a carui presedinte este Constantin Balaceanu Stolnici. Recent, am scos si o carte cu ocazia comemorarii centenarului nasterii tatalui meu", a adaugat Ioana Angelescu. Profesoara a specificat ca este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, unde a profesat citiva ani ca si cadru didactic la Liceul Pedagogic. „In 1978 am plecat in Germania unde am lucrat timp de 15 ani ca analist politic la Europa Libera", a povestit Angelescu. Dupa cum a precizat, profesoara are doar un singur copil si mai detine o casa in apropierea parcului din Copou, pe care a mostenit-o de la tatal sau.

Privatizarea hotelului a fost catalogata ca ilegala 

Imediat dupa revolutie, hotelul Lido a fost privatizat, cumparator la acea vreme fiind o societate controlata de fratii Paunescu. Cotidianul „Romania libera" cataloga vinzarea hotelului ca fiind ilegala. Articolele aparute in ziar acreditau ideea ca trei functionari de la Agentia Nationala de Privatizare au semnat contractul de vinzare-cumparare, desi nu aveau mandat sa faca acest lucru, din cauza ca expirase cu patru luni in urma. Hotelul Lido este situat in centrul capitalei pe Bulevardul Magheru. Este cotat la patru stele, iar tarifele de cazare sint cuprinse intre 112 si 122 de euro/noapte/persoana. In urma decizie de retrocedare catre urmasii fostilor proprietari, societatea care detinea hotelul va fi despagubita de catre statul roman. Familia Paunescu detine afaceri in industria hoteliera din tara si SUA. Anul trecut a vindut pentru 15 milioane de euro hotelurile Rex din Mamaia si Teleferic din Brasov. De asemenea, controleaza postul de televiziune B1TV si cotidianul Curierul National.

Comentarii