De Business

Punem punctul pe știi

Prabusirea unui milionar

miercuri, 12 august 2009, 21:29
6 MIN
 Prabusirea unui milionar

"Banul e o roata ce-nvirteste lumea toata", spune un vechi proverb romanesc de care au ajuns sa se convinga, rind pe rind, de la cetateni simpli, pina la respectabili oameni de afaceri, atunci cind sint prinsi la ananghie. Daca anul trecut era „pe cai mari", afacerea mergea bine, iar politicienii de la diferite partide il curtau care mai de care, anul acesta Ionel Agrigoroaei – managerul Aya Sports, ce fabrica in special jachete, intrata in procedura de insolventa, aproape ca a fost lasat balta. Si asta este a treia oara cind trece prin astfel de momente, dupa ce in 1992 si in 1999 s-a aflat, pe rind, pe buza prapastiei. De fiecare data a reusit sa o ia de la capat si sa se ridice. Va reusi si de aceasta data sa iasa la liman? Cu datorii de milioane de lei la banci, furnizori si alte cunostinte, numai familia i-a ramas alaturi: sotia si copiii. Cum a ajuns consilierul local Agrigoroaei de la extaz la agonie in numai jumatate de an? Ce poate face el pentru a nu pierde tot ceea ce are? „Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu acesta si va prezinta, in rindurile de mai jos, drama prin care a trecut impreuna cu familia, precum si planurile de viitor propuse pentru perioada urmatoare.

"Am cintat cip-cirip"

Agrigoroaei a inceput sa dea de greu in toamna anului trecut. Nu a acordat insa prea mare importanta primelor semne si a continuat activitatea de zi cu zi, la fel cum facuse si pina atunci. Odata cu venirea iernii, insa, problemele au inceput sa se acutizeze. Probabil ca lunile februarie si martie ii vor ramine adinc intiparite in minte, fiind cumplite dupa cum isi aminteste: „ma rugam in fiecare zi, stateam in genunchi cite doua ore". „Dormeam numai cite 3-4 ore pe noapte. De fapt, e mult spus dormeam. Bancile ma hartuiau zilnic, sa le dau bani, iar eu nu mai aveam de unde. Discutam cite patru ore la telefon pe zi si, de fiecare data, acelasi lucru: «da-ne bani», «nu am». Ajunsesem sa negociez cu bancile la ora 10.30 noaptea, iar propunerile de rescadentare sa fie de o luna jumatate, cu conditia sa imi pun toata casa gaj. Stiam cu totii ca nu pot plati intr-un astfel de interval. Abia pe 24 martie, cind am intrat in CIP (n.r. – Centrala Incidentelor de Plata), am inceput sa dorm. Mi-am dat seama ca nu mai am ce sa fac. Am cintat cip-cirip si asta e", si-a reamintit Agrigoroaei cu tremur in glas. In conditiile date, omul de afaceri a hotarit sa nu mai ia legatura cu alte persoane, in afara de membrii familiei si citiva prieteni. Si-a schimbat toate numerele de telefon si nu a mai vrut sa fie contactat. „Nu am vrut sa dau bir cu fugitii, dar in loc sa pot sa ma gindesc la un plan de salvare pentru firma eu trebuia sa stau, ore intregi la telefon, sa explic la banca de ce nu am bani. Eu nu stiam nici cum sa le spun la copii sa inteleaga situatia. Noroc ca Antonela (n.r. – sotia) a fost punctul meu de sprijin si m-a incurajat. Altfel, nu stiu ce as fi facut. Am ajuns sa fac si controale la medic, sa vad daca nu am probleme, dar am trecut «testul». In plus, unii pe care ii consideram prieteni au inceput si ei sa ma tachineze si mi se parea ca se bucura de necazul meu. A fost ingrozitor", a specificat fostul manager al Aya Sports.

Cum te poti frige cu un mare client

Dar ce a declansat tot zbuciumul prin care a trecut, omul de afaceri si consilierul local Ionel Agrigoroaei, mai multe luni la rind? A fost lovit din mai multe parti si strins, ca intr-un cleste, din care nu a mai reusit sa iasa. Pe de o parte, s-a aflat cel mai mare client al sau care nu i-a mai achitat facturile la timp, iar de cealalta parte bancile care i-au taiat toate liniile de creditare. „Mi-a fost foarte, foarte rau. Eram cazut cu moralul la pamint, psihic eram distrus si ajunsesem la un fel de oboseala cronica, la dezamagire. Sint doua motive principale pentru care am ajuns in aceasta situatie, dar ele au legatura foarte strinsa cu mai multi factori. Pe scurt, bancile mi-au taiat din liniile de credit, iar capac mi-a pus una dintre ele care m-a dus cu vorba, pina la sfirsitul lui martie, ca imi reinnoieste linia. Dar nu a fost asa. Apoi, cel mai mare client al meu (n.r. – supermarket-ul Selgros care ii aducea 40% din cifra de afaceri a firmei Aya Sports) a inceput sa faca plati la termene din ce in ce mai lungi. Cind s-au complicat si mai mult lucrurile, in ziua platii ma trezeam ca primeam retur de marfa sau eram obligat sa fac discount-uri peste limitele normale", ne-a povestit Agrigoroaei. Si asa a ajuns omul de afaceri sa nu isi mai poata plati angajatii sau facturile la timp. Capacul insa a fost pus de firma de leasing  NGB Leasing IFN SA – fosta Eurial Leasing IFN SA, care a cerut si a obtinut insolventa firmei Aya Sports pentru o datorie de 40.000 de lei. Suma echivaleaza cu mai multe rate neplatite pentru doua autoturisme Peugeot ce au fost predate companiei, dupa cum  sustine omul de afaceri. Acum, cind trage linie, constata ca are datorii la banci in valoare de 1,4 milioane lei si 200.000 de lei de la furnizori. Asta dupa ce a adus bani de acasa si a platit in contul firmei si la banci in jur de un milion de lei, dupa cum ne spune omul de afaceri. In depozitele societatii, la care acum nu mai lucreaza nimeni, mai are produse evaluate la 1,3 milioane lei. Spera sa le vinda si sa plateasca o parte din datorii.

Ajutat de prieteni cu bani pentru o noua afacere

„Ceea ce nu te omoara te intareste", pare a fi deviza dupa care se conduce omul de afaceri care este hotarit sa o ia de la capat. De data aceasta, s-a orientat catre domeniul alimentar. „Voi intra pe trei nise de piata. Mi-am luat un spatiu intr-o zona aglomerata a orasului si, in aproximativ doua luni, o sa-l fac functional. Va fi ceva deosebit, dar deocamdata nu pot sa dau mai multe detalii. Nu sint banii mei, sint de la prieteni care m-au ajutat si alta data", a mentionat Agrigoroaei. Acesta a adaugat ca, pina in prezent, toate bunurile puse gaj la banca au ramas intacte, legea insolventei oferindu-i posibilitatea sa se puna la adapost de creditori o anumita perioada de timp, cu conditia sa intocmeasca un plan de reorganizare. „Probabil ca voi redeschide fabrica peste un an, doar cu 15 oameni, dar textilele vor reprezenta maxim 20% din portofoliul afacerilor mele. Din octombrie o sa incep sa duc din stocurile de marfa in magazine, impreuna cu administratorul judiciar. Am invatat ca ouale trebuie tinute in mai multe cosuri separate, nu doar intr-unul singur si ca, atunci cind cazi, trebuie sa accepti si sa constientizezi ideea ca ai pierdut si sa cauti solutii, fara sa te santajeze nimeni", a conchis Agrigoroaei.

Falimentat de chinezi

Ionel Agrigoaroaei a trecut prin doua falimente acum 17 si 10 ani. Rememorind vremurile din 1992, apreciaza ca a gresit deoarece si-a bazat cea mai mare parte a vinzarilor pe un singur client. „Aproape tot mergea la o firma din Timisoara care a platit de fiecare data. Numai ca, intr-o zi, patronul firmei a disparut. Am ramas cu o gaura de 3 milioane lei care erau foarte multi bani la vremea respectiva", a motivat omul de afaceri. In urma cu un deceniu i-a pus capac insa o delegatie de chinezi, adusa de el, la Camera de Comert si Industrie in Iasi. „Mi-au cerut sa le arat un model de geaca pe care il produc si, dupa doua luni, au iesit cu acelasi produs pe piata la un pret de doua ori mai mic si m-au ruinat", a punctat Agrigoroaei.

Avea 55 de angajati in 2007

Ionel Agrigoaroaei a infiintat firma Aya Sport in urma cu zece ani. Potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, in 2007, firma a avut afaceri de 4,1 milioane lei, adica 1,1 milioane euro. Tot in acelasi an, societatea ce numara atunci 55 de angajati a avut un profit de 89.000 de lei.

Comentarii