De Business

Punem punctul pe știi

Preoti prinsi in jocurile arendasilor din judet

duminică, 20 februarie 2011, 20:20
6 MIN
 Preoti prinsi in jocurile arendasilor din judet
Tarani veniti sa isi rezilieze contractele de arenda

 Aparitia unui nou concurent pe piata agricola din zona Belcesti a stirnit o adevarata furtuna. Rind pe rind au fost angrenati in disputa de la tarani pina la autoritati. De-o parte nu au stat nici preotii de la parohiile locale, implicarea lor putind sa incline balanta hotaritor.

Cum a inceput disputa

La Belcesti, pina anul trecut, societatile Pan Universal si Agroserv Invest SRL erau cele care aveau piinea si cutitul. Din toamna anului trecut insa, in hora s-a prins si Akkeron Farming SRL iar lucrurile au inceput sa se complice.

"Grupul care sta in spatele acestei firme este Akkeron LLP din Anglia, care are un singur actionar si trei domenii de activitate: hotelier, imobiliar si agricultura. Pe 1 martie grupul a preluat trei societati din Piatra Neamt, care aveau in arenda aproximativ 6.000 de hectare, si doreau sa se extinda pentru a face o ferma de culturi. Au ales zona Belcesti pentru ca 60% din terenurile de aici sint nelucrate. Atunci l-am angajat pe domnul inginer Cristinel Coteanu sa se ocupe de contractele de arenda“, povesteste Edinel Robu, land manager Akkeron Farming SRL.

La inceput, lucrurile pareau sa mearga ca pe roate. "Noi oferim arenda de 650 de kilograme la hectar sau echivalentul  acestei cantitati in bani, indiferent daca se face productia sau nu. Oamenii au inceput sa vina la noi si pentru ca aveau contracte cu celelalte societati le-am spus ca nu putem incheia doua contracte pe acelasi teren. Daca vor la noi sa rezilieze in partea cealalta“, a relatat inginerul Coteanu, de 54 de ani. In total au reusit sa arendeze 400 hectare de teren.

“Atunci incepe razboiul”

Ulterior, parca din senin, nori negri s-au adunat la orizont.  "Ma oprea lumea pe strada in sat si ma intreba ce are parintele Mihai Zaharia cu mine de spune in Biserica la oameni sa nu-mi dea mie pamintul ca nu-l mai vad. La praznice, tot asa. Intr-o duminica mi-au spus oamenii ca din usa altarului a spus enoriasilor sa vina la mine si sa-si rezilieze contractele ca fac acte false. Contractele sint perfect legale, intocmite de juristi si inregistrate la primarie, conform legii“, a precizat Cristinel Coteanu, reprezentantul  Akkeron Farming SRL.

De partea cealalta, parintele spune ca el nu i-a indemnat pe enoriasi decit sa fie atenti la ce acte semneaza si nimic mai mult. "Am spus in luna octombrie enoriasilor sa fie atenti la ce semneaza. Nu am spus sa nu semneze sau ca actele sint false. Am martori 200 de oameni, dar stiti cum este vorba la sat. Ce, eu sint jurist, sa stiu? Am vrut si eu sa dau pamintul la domnul Coteanu si am citit cu atentie contractul, care are niste capcane. Cica ar fi incheiat pe 15 ani si dupa aceea se prelungeste automat contractul. Dar nu mai intram in amanunte. Eu am discutat acest aspect cu domnul Coteanu si nu mai exista probleme intre noi. Consider subiectul inchis. Daca-mi apare numele in ziar nu este bine si daca domnul Coteanu spune sa-mi dati numele in ziar, abia atunci incepe razboiul cu mine si dumnealui“, a amenintat parintele Mihai Zaharia.

Coteanu sustine ca in ultima perioada a pierdut contracte de arenda care insumeaza aproximativ 100 de hectare, situatie in care risca sa fie penalizat de catre institutiile care gestioneaza fondurile europene.  

Primarul se vede prins intre ciocan si nicovala

Si primarul a intrat in hora, cu voie sau fara voie. Robu sustine ca desi a dus contracte pentru inregistrare de mai bine de trei saptamini, o parte dintre acestea nici acum nu au numere de inregistrare. "Eu sint pus intre ciocan si nicovala. Cei de la Akkeron au venit, au promis marea cu sarea, oamenii s-au inscris, apoi s-au razgindit. Le inregistram apoi le reziliem. Pina nu-si clarifica situatia intre ei nu le mai inregistram contractele. I-am convocat la o discutie pe toti cei trei reprezentanti ai societatilor si sa se ajunga la un numitor comun. Eu nu sint judecator. Exista 5.000 de hectare de pamint arabil sa si-l imparta si sa nu mai existe scandal“, a sustinut Constantin Petras, primarul comunei Belcesti.

Taranii se pling de toate firmele

Ion Soric

Reporterii nostri s-au deplasat in Belcesti pentru a afla mai multe informatii legate de disputa actuala. Cert este ca exista nemultumiti in rindul persoanelor care si-au dat terenul in arenda din toate partile. "Eu am semnat cu Agroserv Invest in anul 2003 pentru cinci ani de zile. Acum am primit notificare acasa ca contractul meu de arenda expira in 2017 si 2020 pentru doua parcele de pamint diferite. Eu nu am mai semnat nimic cu ei. Si acum, daca vreau sa dau in alta parte pamintul in arenda, trebuie sa le platesc contravaloarea productiei estimate de 3.000 de kg la hectar la un pret de 0,55 de lei pe kilogram, adica 1.650 de lei pentru fiecare an agricol ramas neexecutat din contract. Iar eu de la ei nu am primit decit 300-400 de kilograme si 100 de lei“, a sustinut Ioan Soric, de 77 de ani.

Intrebat de scandal si notificarile trimise, Costel Taranu, administratorul societatii Agroserv Invest, sustine ca: "acele notificari au fost modul meu de a face oamenii sa vina sa discute despre contracte. Coteanu, desi stia ca oamenii au contracte cu noi, s-a dus din casa in casa si le-a spus sa rezilieze contractele, promitindu-le ca le aduce arenda acasa. Si atunci, normal ca omul a accepat. Sint absolut convins ca au facut asta intentionat“.

Cit priveste contractele incheiate pe zeci de ani, pe care taranii nu le recunosc, administratorul Agroserv Invest sustine ca nu exista contracte false, notificarile au fost emise dupa ce s-a consultat baza de date de doua ori, iar cei care au nelamuriri sa mearga sa discute.

Donatii la biserica

Ioan Giosanu

In ceea ce priveste societatea Pan Universal, oamenii au sustinut ca nu si-au mai primit arenda si de trei ani, pe motiv "ca nu s-a facut cultura“, iar altii s-au trezit cu pamintul luat, desi nu aveau semnate contracte. "Am depus cerere la Agentia de Plati pentru subventie la 0,72 hectare in Dealul Dojdei si nu am putut sa iau banii pentru ca era deja inregistrat un contract de arenda intre mine si Pan Universal. Documentul este fals pentru ca nu-i semnatura mea acolo. S-a bagat abuziv. El (n.r. – Ninel Stroescu, administrator si actionar al Pan Universal) si-a luat banii de subventie si recolta pe terenul meu. Am fost de citeva ori sa vorbesc cu el, dar nu am reusit sa trec de paznic“, a spus Ioan Giosanu, de 55 de ani.

Aceeasi patanie a avut-o si Vasile Diaconu, de 64 de ani. "De cinci ani am contract cu Pan Universal, pe 1,86 de hectare. In martie 2010, am vrut sa reziliez contractul si sa-mi lucrez eu pamintul. S-a bagat Stroescu si am pierdut subventiile si pe celelalte hectare. Eu am platit impozitul pe pamint, iar el si-a luat recolta si subventia. Mi-a ris in nas si mi-a spus «avantaj eu»“, a mentionat si Diaconu.

Ninel Stroescu, administrator si actionar la Pan Universal, sustine ca acuzatiile sint nefondate si ca cei care il acuza sint de partea inginerului Coteanu. "Nu fac nici un comentariu. Ei au venit peste noi, nu noi peste ei. Fac agricultura de 26 de ani. Mai are rost sa spun ceva? Trebuiau sa ia pamintul liber, nu sa vina peste al nostru. Nu noi ne-am dus in Anglia peste ei, indiferent ce spun 10-15 persoane. I-au reclamat pe preotii din sat ca tin cu noi! Pai daca noi am ridicat o biserica, am cumparat clopote si am facut donatii, nu-i normal sa tina cu noi?“, a argumentat Stroescu. 

Cert este ca parerile mai marilor comunei nu au ramas fara ecou. "Eu vreau sa ma retrag de la firma Akkeron pentru ca contractele sint incheiate pe prea multi ani. Vorbeste lumea in sat ca mai toti preotii au spus sa fim atenti cu aceste contracte, ca sint multi ani la mijloc“, a adaugat si Maria Vasilache, de 71 de ani.

Comentarii