De Business

Punem punctul pe știi

Prima zi in ilegalitate a taranilor care vind in piete

duminică, 25 aprilie 2010, 16:57
2 MIN
 Prima zi in ilegalitate a taranilor care vind in piete

Degringolada in pietele din municipiul Iasi. Atit taranii producatori, intermediarii, cit si autoritatile se scarpina in cap in privinta aplicarii prevederilor care-i obliga pe vinzatorii din piete sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate.

Potrivit Ordonantei de urgenta 44/2008 adoptate de Guvernul Tariceanu, incepind de ieri, producatorii agricoli nu mai pot vinde produse in piete daca nu sint inregistrati ca persoane fizice autorizate. Pe linga aceasta, cei care vind in piata ceapa si marar trebuie sa inregistreze „tranzactiile" in case de marcat si sa stampileze bonul fiscal.

Oficialitatile spun ca, cea mai mare parte a taranilor din piete nu au PFA si nu prea stiu ce este o casa de marcat. "Am fost prin piata si am anuntat vinzatorii de noile prevederi legale, iar babele si-au facut cruce. Unele nici nu auzisera de case de marcat, iar alta a crezut ca este vorba de casa in care traieste. Nu le putem face nimic deocamdata, asteptam si noi ordine de la centru sa vedem ce facem", a spus unul dintre politistii comunitari din Piata Alexandru. "Sint sigur ca daca le vom cere oamenilor sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa-si ia si casa de marcat, nu vor mai veni in piata", a apreciat si taxatorul din piata.

Taranii din piata sint impotriva acestei reglementari chiar daca nu au inteles prea bine continutul acesteia. Vica Rugina, care are o taraba in piata Nicolina, nici macar nu stie ce este un PFA si il confunda cu certificatul de producator. "Eu voi merge la primaria din localitate si o sa-mi fac rost de acolo de PFA. Am auzit ca nu este scump", a spus vinzatoarea de 57 de ani din Totoiesti.

In schimb, alti comercianti din piata Nicolina nici nu au auzit de noile prevederi. "Pe mine nu m-a pus nimeni sa-mi fac un asemenea act. Este obligatoriu?", a intrebat nedumerita o alta vinzatoare.

Intermediarii din Piata Alexandru se lauda ca ei s-au inregistrat deja ca persoane fizice autorizate. "Noi ne-am autorizat ca PFA mai demult deoarece stiam de aceasta prevedere. Nu avem case de marcat, dar ne vom cumpara. Este pacat totusi deoarece cu aceste taxe in plus, probabil ca vom creste preturile, iar clientii vor scadea. Nu este buna aceasta lege", este de parere Gelu Marchidan, vinzator in piata.

Procedura inregistrarii ca persoana fizica autorizata este destul de costisitoare, cheltuielile ajungind la aproximativ 300 de lei. Numai documentatia care trebuie depusa la Oficiul Registrului Comertului costa 160 de lei, aici regasindu-se eliberarea unui cazier fiscal, verificarea denumirii firmei si rezervarea acestuia, certificat constatator, obtinerea codului unic de inregistrare si plata taxei de inmatriculare. De asemenea, cel care vrea sa se inregistreze ca PFA trebuie sa isi mai achizitioneze un registru de control, registru jurnal de incasari si plati si un registru inventar, dupa care trebuie sa isi faca o stampila care costa aproximativ 100 de lei.

Comentarii