De Business

Punem punctul pe știi

Primaria a vindut o casa de 300.000 de euro cu doar 10.000 euro

Subtitlu

joi, 03 mai 2007, 21:49
4 MIN
 Primaria a vindut o casa de 300.000 de euro cu doar 10.000 euro

Primaria a facut un cadou de sute de mii de euro unei firme iesene. Concret, municipalitatea a vindut anul trecut societatii Gambit Miv SRL, la pretul de numai 41.000 RON, o casa amplasata in centrul oasului, peste drum de Hotel Europa. Practic, Primaria a vindut la pretul unei jumatati de camera dintr-un camin de nefamilisti un imobil intr-o zona in care numai terenul pe care este amplasata casa face de 7 ori mai mult. Culmea, la data tranzactiei, in sertarele Primariei zacea de cinci ani de zile un dosar prin care mostenitorii fostilor proprietari ai casei o cereau inapoi. Legea interzice in mod expres vinzarea imobilelor revendicate. Cu alte cuvinte, Primaria a vindut pe doi bani casa altuia. Mai mult, desi isi recunosc greseala, oficialii Primariei arunca vina tot in capul fostilor proprietari.

Dosarul a fost complet din prima clipa

Casa de pe stradela Alba nr.1, undeva vizavi de Hotel Europa, spre statia Padurii, a apartinut iesencei de origine israeliana Erlich Yocheved, pina la inceputul anilor ‘50 cind imobilul a fost confiscat de autoritatile comuniste. Dupa confiscare, casa a fost trecuta in proprietatea Primariei. In vara anului 2001, mostenitorii vechii proprietare, Riva Shadar, Dina Weisman si Dana Mendelson, au solicitat Primariei retrocedarea imobilului. Pina la sfirsitul anului trecut, actele de revendicare au zacut in birourile municipalitatii fara ca dosarul sa fie macar deschis de inspectorii Primariei. „Timp de aproape sase ani, dosarul nu a fost verificat, chiar daca el a fost intocmit complet de prima data. Apoi, Primaria a facut o vinzare nelegala catre firma Gambit Miv. Atit timp cit mostenitorii proprietarului cladirii depusesera notificare la Legea 10, nu inteleg cum municipalitatea a vindut imobilul in cauza. In acel moment, trebuia sistata orice instrainare“, a declarat Remus Moraru, avocatul omului de afaceri iesean Constantin Radeanu. Acesta a cumparat de la cei trei mostenitori drepturile de proprietate asupra imobilului contra sumei de 300.000 euro. Avocatul a adaugat ca, in prezent, se judeca in instanta pentru anularea contractului de vinzare-cumparare incheiat intre Consiliul Local si firma Gambit. Moraru a explicat ca, potrivit legii, actele de instrainare a imobilelor revendicate sau a celor aflate in curs de procedura administrativa sau judiciara sint lovite de nulitate absoluta. „Chiar luni am avut un nou termen in proces. Insa a fost invocata din oficiu exceptia necompetentei materiale a instantei. Aceasta inseamna ca instanta considera ca speta de care vorbim nu este de competenta Judecatoriei, ci a Tribunalului“, a detaliat avocatul.

Secretara CL: „Intr-adevar,  fost o confuzie“

Desi recunoaste ca este responsabila pentru situatia creata, Primaria sustine ca functionarii din comisie au fost indusi in eroare. „Intr-adevar, a fost creata o confuzie. Actele din dosarul depus de mostenitori erau pe adresa Strada Biserica Alba nr. 1. Cind am verificat in baza de date, nu exista nici o revendicare pe acest amplasament, si de aceea am decis sa vindem imobilul catre societatea Gambit. Insa, la sfirsitul anului trecut, am observat ca vechea adresa coincide cu actuala Stradela Alba nr. 1, iar imobilul a fost restituit in natura fostilor proprietari“, a explicat Lacramioara Vernica, secretarul municipiului. Aceasta a adaugat ca Primaria a dispus intre timp anularea contractului prin care societatea Gambit Miv intra in posesia imobilului din Stradela Alba nr.1. „Este nedrept ceea ce se intimpla. Eu sint cumparator de buna credinta. In cazul in care instanta va decide evacuarea mea din acest spatiu, voi da Primaria in judecata si voi cere despagubiri. Este dreptul meu sa fac acest lucru. Eu stau aici inca din 1981“, a contrat Mihaela Proca, administratorul societatii Gambit Miv SRL.
 Reprezentanta firmei a mai precizat ca a depus cerere la Primarie sa cumpere imobilul in cauza inca din anul 1998. Pina anul trecut, societatea de proiectare a functionat la aceeasi adresa, insa in regim de chirias. „Legea mi-a dat dreptul sa cumpar spatiul in care am stat inainte cu chirie. Nu este vina mea ca cei de la Primarie n-au verificat cum trebuie. Am numai necazuri din cauza asta“, a adaugat Proca. In urma tranzactiei, Gambit Miv a obtinut mai multe birouri si dependinte, iar Primaria a ramas sa administreze din casa de aproximativ 300 de metri patrati doar bucati din holul de la parter, doua treimi din beci, jumatate din terasa, o treime din grupul sanitar si jumatate din mansarda. „Firma nu putea sa cumpere toata cladirea deoarece nu avusese contract de inchiriere pe intreaga suprafata. Vinzarea s-a facut prin negociere directa, pornind de la un pret de evaluare stabilit de expertul evaluator la 387 milioane lei vechi“, a precizat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Comentarii