De Business

Punem punctul pe știi

Primele gogosi electorale?

Subtitlu

duminică, 11 noiembrie 2012, 20:44
4 MIN
 Primele gogosi electorale?

ARD spune ca va scadea cota unica de la 16% la 12% in cazul in care va ajunge la guvernare. USL propune taxarea veniturilor in trei transe: 8%, 12% si 16%. Cat de viabile sunt aceste propuneri? Plecand de la datele oficiale postate pe site-ul Ministerului de Finante, "Ziarul de Iasi" a calculat care este impactul aplicarii unei noi grile de impozitare a veniturilor. Rezultatul pare a fi anticipat deja de oamenii de afaceri intervievati de noi: "Povesti electorale. In loc sa vina cu masuri de relansare economica, vin si ne spun povesti". 

Odata cu debutul campaniei electorale, politicienii au inceput sa scoata la lumina artileria grea. Fiecare dintre cele doua forte politice majoritare care se infrunta in aceste alegeri, ARD si USL, au inceput sa pluseze in ceea ce priveste scaderea taxarii. In timp ce ARD spune ca va scadea cota unica de la 16% la 12% in cazul in care va ajunge la guvernare, USL propune taxarea veniturilor in trei transe: 8%, 12% si 16%. Pana aici, toate bune si frumoase, dar nimeni nu a venit sa explice in termeni financiari ce inseamna aceasta reasezare a impozitelor. Toti politicienii vorbesc despre beneficii, nimeni insa nu a explicat daca masurile propuse vor determina scaderea veniturilor bugetare sau cresterea lor, nimeni nu a prezentat o simulare cu toate ca ambele parti se lauda cu specialistii pe care ii au in randurile lor.

Finantele nu au o evidenta a veniturilor pe transe

Plecand de la datele oficiale postate pe site-ul Ministerului de Finante, „Ziarul de Iasi" a calculat care este impactul aplicarii unei noi grile de impozitare a veniturilor. In simularea noastra ne-am folosit si de calculele FMI care arata ca anul viitor vom avea o crestere economica modesta, ceea ce va insemna ca sansele ca veniturile bugetare din impozitul pe venit sa creasca sunt foarte reduse. In cazul propunerii ARD, calculele sunt foarte usor de realizat. In cazul USL ca sa putem face o estimare exacta am fi avut nevoie de ponderea veniturilor pe transe (cat la % se incadreaza pana in 800 de lei, cat intre 800 si 1.600 lei si cat peste 1.600 de lei), ca sa putem afla media impozitului care ar fi fost aplicat. Nici una dintre institutiile contactate: Ministerul de Finante sau Statistica nu ne-a putut oferi o imagine clara. Insa cum media veniturilor din Romania se incadreaza intre 800 si 1.600 de lei am ales sa folosim impozitul de 12% ca reper si in cazul propunerii USL.

Se pierd 870 milioane de euro dintr-un foc

In primele noua luni ale anului, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, s-a incasat din impozitul pe venit suma de 15,6 miliarde de lei (3,47 miliarde euro). Mergand pe ipoteza ca veniturile vor ramane constate si anul viitor rezulta ca daca se aplica oricare din cele doua grile propuse, atunci incasarile vor scadea cu aproximativ 870 milioane de euro in noua luni. Cu acesti bani se pot plati lunar 453.125 pensii medii, sau s-ar putea construi 174 kilometri de autostrada sau s-ar putea asigura finantarea pentru 1,7 milioane de elevi. Asta cu banii pierduti in noua luni, dar intr-un an pierderile se vor apropia bine de un miliard de euro. In aceste conditii, este foarte interesant de explicat cum anume va fi acoperit acest gol, din ce surse poate fi suplinit deficitul.

„Ziarul de Iasi" a consultat atat oamenii de afaceri ieseni cat si specialisti in economie cu privire la acest subiect. In ambele cazuri concluzia a fost aceeasi: proiectul este nerealizabil. „Astea sunt povesti electorale. In loc sa vina cu masuri de relansare economica, ei vin si ne spun povesti. Zero impartit la zero tot zero da. Poti sa vinzi cioara de pe gard la oricine. Trebuie create posibilitati de relansare a economiei. Nu impozitul pe venituri este problema", a punctat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (PJIMM) Iasi.

„Nu le luati in seama"

Nici profesorul in economie, conf. dr. Dan Chirlesan de la FEAA nu crede ca propunerea celor doua partide este realizabila. „8% din nimic, e nimic. In general cei care au venituri mai mici de 800 de lei sunt cei care lucreaza in zona gri/neagra, adica agricultura ocazionala, sezoniera sau munca la negru. Pentru aceste persoane ceea ce propune guvernul reprezinta mai degraba o trimitere spre mediul electoral. USL vrea sa faca o medie, o politica sociala de redistribuire. Luam de la cei care produc constant si dam la cei asistati social. Acum, cand iti baga cineva mana in buzunar este destul de greu. Si stanga si dreapta vor sa caute masuri de deblocare a economiei dar nu cred ca asta este solutia", a mentionat Chirlesan.

Si economistul sef al Raiffeissen Bank, Ionut Dumitru, a criticat si a ironizat declaratiile oamenilor politici. „Nu le luati in seama. Ganditi-va ca numai din deficitul de pensii si cel datorat dobanzilor la credite plecam cu un gol de 5 miliarde de euro. Mai puneti la acesta banii promisi pentru cresterea salariilor cu 7,5% de la 1 ianuarie. Teoretic, atunci ar trebui indexate si pensiile. Nu poti sa sustii toate acestea in paralel cu reducerea CAS sau a impozitului pe profit. Dimpotriva, ar putea exista cresteri, dar nici un om politic nu-si asuma o asemenea declaratie in campania electorala", a spus Ionut Dumitru, care este si presedintele Consiliului Fiscal.

Comentarii