De Business

Punem punctul pe știi

S-a ales praful de economatele iesene

marți, 16 martie 2004, 00:00
3 MIN
 S-a ales praful de economatele iesene

O treime din populatia Iasului se va putea aproviziona la preturi de producator. Guvernul va avea grija ca pensionarii sa-si poata cumpara piine, o sticla de ulei, un kilogram de zahar, faina sau orez si sa le ramina si bani de medicamente. Cam asa sunau
promisiunile populiste ale guvernantilor din urma cu doi ani, cind s-au lansat economatele. Autoritatile locale nu au scapat nici o inaugurare a unui asemenea magazin pentru a proslavi grija pe care Guvernul o poarta pensionarilor. Ce a ramas din cele sapte economate deschise la Iasi? Fostul patron a trei astfel de magazine este in inchisoare, alt economat este o ruina, intr-al cincilea am gasit pe rafturile goale doar o punga de zahar, iar ultimele doua sint inca in functiune. Nefiind rentabile, patronul lor se pregateste sa le inchida si sa bata ultimele doua cuie in sicriul protectiei sociale a pensionarilor din Iasi.
O treime din ieseni au nevoie de protectie sociala
Cornel Simighean, purtatorul de cuvint al Prefecturii judetului Iasi, a recunoscut ca in municipiul Iasi 112.000 de persoane, respectiv o treime, se incadreaza in conditiile legale pentru a putea beneficia de serviciile economatelor. Acestia sint pensionari, someri, handicapati si alte persoane cu venituri mici, categorii sociale care necesita protectie sociala. Fostul prefect Corneliu Rusu Banu sustinea in urma cu doi ani ca numarul optim de economate care ar trebui sa functioneze in municipiul Iasi este 10, cite unul in fiecare cartier al orasului.
Purtatorul de cuvint al Prefecturii sustine ca in municipiul Iasi exista nu mai putin de 7 economate, repartizate pe cartiere: doua in incinta complexului Avram Iancu, pe Splai Bahlui, unul in Bucsinescu, in magazinul Cotnari, unul in spatele statiei de autobuz din Mircea cel Batrin, unul in piata Independentei, sub florarie, unul la Tesatura, linga complexul Diana si ultimul la trecerea peste calea ferata spre Tigarete.
Regele economatelor este „oaspete” la Penitenciar
In final, dupa doi ani, sa vedem ce a mai ramas din cele sapte economate din Iasi. Din cele trei magazine deschise de Danut Cacianov, fostul director general al firmei „Paniro“, s-a ales praful, acesta fiind in prezent „oaspete” al Penitenciarului Iasi.
Cele doua magazine ale lui Ioan Badarau se afla intr-o stare care reflecta fidel situatia economatelor din municipiul Iasi. In timp ce magazinul din Avram Iancu a ajuns o ruina, cel din Bucsinescu functioneaza cu „mult” mai mult succes – cu toata bunavointa, nu am putut identifica decit o punga de zahar pe rafturile goale ale asa-zisului economat.
Exceptia care confirma regula se numeste Zaharia Xenopol, patronul SC „Motrif” SRL, care mentine deschise in acest moment practic singurele doua economate functionale din municipiul Iasi – unul in Piata Independentei, sub florarie, si celalalt in Mircea cel Batrin, in spatele statiei de autobuz.
Xenopol a recunoscut de altfel ca magazinele sale se pot numi numai intr-o oarecare masura economate, preturile practicate fiind mai mari decit in piete sau in supermarket-uri.
Preturi mai mari ca la supermarket-uri
Elena Radu, vinzatoare la magazinul din Mircea cel Batrin, ne-a prezentat o lista a preturilor celor patru produse alimentare de baza la achizitionarea carora pensionarii trebuie sa prezinte cupoanele de pensie: 1litru de ulei Unisol – 33.000 de lei, in timp ce la Billa este 31.990 de lei; 1kg de zahar Cristal – 20.000 de lei, in timp ce la Billa este 17.590 de lei; 1kg de orez – 21.000 de lei, in timp ce la Billa – 18.790 de lei, iar o punga de faina – 20.000 de lei, pretul din Billa al unei pungi de faina de cea mai buna calitate(000).
„Din cauza faptului ca nu ne putem aproviziona direct de la furnizori si ca nu am primit nici o facilitate de la autoritatile locale, vom scoate sigla de Economat de pe cele doua magazine. De altfel, e foarte posibil sa le inchid deoarece adaosul comercial pe care il practic in prezent, de 1,5-2% nu reuseste sa imi acopere cheltuielile de functionare”, ne- spus Zaharia Xenopol. (Lucian LAZAR)

Comentarii