De Business

Punem punctul pe știi

Si neplatiti, si datori la banci

Subtitlu

vineri, 21 octombrie 2011, 18:23
4 MIN
 Si neplatiti, si datori la banci

Fostii angajati ai unei firme de paza incearca de citeva luni de zile sa-si recupereze salariile cuvenite. Ei mai sustin ca au fost inselati sa-si faca descoperire de card in ideea ca patronul le va vira salariile in cont. S-au trezit fara sa stie si cu datorii la banci si fara banii pentru care au muncit. Seful firmei de paza sustine ca in citeva zile situatia se va remedia, urmind sa incaseze bani de la un client.

"Veneau oamenii cu mamaliga, ca nu aveau bani de piine"

Ion Ailenei din Tomesti a muncit pentru firma de paza Kol Security din anul 2006. "Inainte firma se numea Grup Est International si din mai 2010 s-a schimbat in Kol Security. M-am saturat pina peste cap de firma asta si de acest Avram (Costica Avram, patronul Kol Security, n.r.). Are sa-mi dea 2.600-2.700 de lei. Nu am mai luat bani de la el din decembrie 2010 pina in mai 2011. Nici concediu nu am avut, dar nici nu mi l-a platit. In situatia mea sint cred ca inca 50 de colegi. Veneau oamenii cu mamaliga la munca, ca nu aveau bani de piine", sustine ieseanul de 54 de ani.

Dumitru Popa de 58 de ani sustine ca in cei trei ani cit a muncit pentru firma de paza nu a avut niciodata concediu de odihna. Are 3.260 de ore realizate peste programul normal de munca si nici una nu i-a fost platita. A plecat din cadrul firmei in februarie anul acesta. "Spunea ca nu are personal, dar nici nu ne platea. In 7-23 decembrie 2010 am fost in concediu medical, dar Avram mi-a spus ca figurez cu 7 zile de odihna in contabilitate. Nu stiu de unde. Inainte ca Grup Est International sa devina Kol Security, mai trebuia sa iau 900 de lei pe februarie si martie 2010. Acum Avram mi-a spus sa ma duc sa-mi iau banii de la Grup Est International, nu de la el. Plus ca pe Kol Security trebuie sa iau banii din noiembrie 2010 pina in ianuarie 2011", sustine ieseanul de 58 de ani din Costesti.

De cealalta parte, Avram neaga acuzatiile si sustine ca problema este in curs de solutionare si ca situatia s-a complicat din cauza faptului ca nici firma pe care o conduce nu a mai incasat banii cuveniti de la clienti. "Nu exista asa ceva. Nu am vorbit urit cu nimeni. Sint un om de mare onoare. Grup Est International am vindut-o. Am vorbit cu oamenii si le-am explicat situatia. Le-am spus sa aiba rabdare. Trebuia sa le achit banii ieri (joi, n.r.) dar s-a aminat o plata pe care trebuia sa o incasam. Marti vom achita toti banii la oameni. Este greu pentru toti", a mentionat patronul Kol Security.

Cum nu era suficient, oamenii sustin ca s-au ales si cu descoperiri de carduri din cauza fostului sef. "Cum s-a intimplat? Ne-a chemat pe toti la sedinta si ne-a spus ca ne da banii trei luni in avans pe card. A venit apoi cu un teanc de hirtii si prostimea a semnat. Ne-am trezit apoi toti cu telefoane de la banca ca de ce nu mergem sa ne platim creditul. Eu am ramas blocat. De fapt noi ne facusem descoperiri de card. Am luat bani din pensia tatalui meu si cu bani de la sotie si am achitat 2.600 de lei. Acum umblu sa mai recuperez si banii aceia ca nu mi i-a dat pe toti", a adaugat Ailenei.

"Nu va faceti probleme cu cardurile. Alea am sa le platesc"

Cu aceeasi problema se confrunta si Violeta Paius din Tirgu Frumos. Fosta angajata a firmei de paza in perioada 2007-iulie 2011 aceasta are de recuperat de la fostul sef 900 de lei pentru doua salarii, plus 700 de lei penalitatile aplicate de banca pentru descoperirea de card. "Intirzia cu banii, iar eu scoteam lunar de pe card 600 de lei si apoi cind ne dadea banii in mina, ma duceam si ii puneam la loc. Aveam o limita de 2.400 de lei pe card. Linia a fost inchisa, dar mai sint penalitatile care trebuie achitate. Plus ca nu recunoaste ca trebuie sa-mi dea 900 de lei pentru ca sustine ca am semnat pentru acei bani. Intr-adevar este semnatura in dreptul numelui meu, dar nu este semnatura mea. Eu nu am semnat nimic", a mentionat ieseanca de 51 de ani.

O problema similara o are si Victor Alexandrescu, tot fost salariat. "Eu din ianuarie si pina pe 31 august cand am plecat nu am luat decit 1.200 de lei. Mereu ne amina ca nu sint bani si ne dadea ba cite 50 de lei, ba 100 de lei. Faceam naveta pe banii sotiei si din alocatiile copiilor. Nici nu mai stiu de cind nu am luat un salariu intreg in mina. Nici nu stiu cit era salariul de baza pentru ca din 2007 de cind am inceput sa lucrez pentru acest individ nu am semnat niciodata un stat de plata. Cu toate astea un coleg mi-a spus ca a vazut in masina lui Avram state de plata cu semnaturi in dreptul tuturor salariatilor. Nu stiu cum se poate asa ceva", a afirmat barbatul de 54 de ani. "Nu va faceti probleme cu cardurile. Problema este ca si rezolvata. Alea am sa le platesc", s-a aparat Avram.

Reprezentantii ITM ii sfatuiesc fostii salariati sa apeleze la instanta. "La Tribunalul Muncii se poate rezolva problema. Chiar daca nu au acte care sa dovedeasca ca au muncit acolo, se accepta si proba martorilor. Noi ii putem verifica, dispunem sa achite salariile,iar angajatorul poate sau nu poate sa le plateasca. Daca nu se achita de sarcina il putem amenda cu maxim 10.000 de lei pentru nerespectarea deciziei, dar aici ne oprim. Altceva nu mai putem face", a mentionat George Tanasievici, purtator de cuvint ITM Iasi.

Comentarii