De Business

Punem punctul pe știi

SOC: taieri de salarii si crestere de TVA

Subtitlu

vineri, 25 iunie 2010, 20:02
5 MIN
 SOC: taieri de salarii si crestere de TVA

Pensiile nu vor mai fi reduse cu 15%. Asta au hotarit ieri magistratii Curtii Constitutionale (CC) dupa ce au constatat ca legea privind diminuarea pensiilor este neconstitutionala. In ceea ce priveste legea de taiere a salariilor bugetarilor, Curtea a apreciat ca actul normativ care reglementeaza micsorarea acestora respecta Constitutia, astfel ca aceasta masura ramine in vigoare. De asemenea, Curtea a mai hotarit ca pensiile speciale pot fi recalculate, cu exceptia celor care ii privesc pe magistrati, corp din care fac parte si membrii CC. Premierul Emil Boc a spus ieri ca in urma hotaririlor Executivul nu va putea respecta deficitul bugetar si din aceasa cauza este nevoie de un nou pachet de austeritate. Mentinerea pensiilor la nivelul actual inseamna cheltuieli in plus de 1,3% din PIB, adica aproximativ 1,5 miliarde de euro. Boc nu a precizat ce masuri urmareste sa implementeze, dar cel mai probabil va recurge la majorarea TVA, de la 19%, cit este in present, la o cota cuprinsa intre 22% pina la 24%. Economistii sint de parere ca golul din bugetul de pensii poate fi acoperit cu o crestere a TVA pina la 22%, dar cum este nevoie de o marja de manevra atunci este posibil sa urce cu un punct sau chiar doua. Voci din apropierea Guvernului vorbesc despre cresterea si altor taxe, cum ar fi cota unica, dar daca va fi adoptata o astfel de masura atunci veniturile bugetarilor vor fi lovite de doua ori.

Cit pierd bugetarii din venituri

O familie formata din doi bugetari, care cistiga in prezent 2.000 de lei, va primi dupa taierea lefurilor 1.500 de lei, adica cu 500 de lei mai putin. Pe linga aceasta scadere ei vor fi afectati si de cresterea TVA. In cazul in care toti banii pe care ii cistiga vor fi alocati pentru consum, atunci puterea de cumparare a familiei se mai reduce cu 37 de lei, daca taxa pe valoarea adaugata va urca la 22%. Daca TVA va ajunge la 24%, atunci pierderea va fi de 60 de lei, deci un total de 560 de lei, daca luam in calcul si reducerea lefurilor. O alta categorie care va pierde foarte multi bani sint persoanele care inregistreaza venituri din activitati independente. Sa luam exemplul unui individ, cu drepturi de autor, care are un venit brut anual de 24.000 de lei, dar are si carte de munca. Guvernul a hotarit recent sa reduca deducerea de baza de la 40% la 20% acorda la drepturi de autor si sa introduca taxe de asigurari sociale in cuantuam de 16,5% pentru o suma ce nu depaseste cinci salarii brute pe economie pe an, adica 10.000 de lei. In conditiile actuale se plateste un impozit anual la stat de 2.304 lei, ceea ce echivaleaza cu un venit net lunar de 1.808 lei. De la 1 iulie, cind se vor aplica noile reglementari ale Finantelor, impozitele si taxele ce se vor plati anual la stat se vor ridica la 4.722 de lei, ceea ce corespunde unui venit net lunar de 1.606 lei, cu 202 lei mai mic decit pina acum. Daca pe linga aceasta vom asista si la cresterea TVA la 24%, atunci puterea de cumparare lunara se va mai reduce cu inca 64 de lei.

Inflatie si somaj in masa

Economistii si oamenii de afaceri consultati de "Ziarul de Iasi" sustin ca o majorare a taxelor este iminenta, dar masura va conduce la efecte total adverse. „Guvernului nu-i ramine decit sa majoreze taxele si impozitele. Ar mai fi o solutie – un alt imprumut, dar asta inseamna altceva decit FMI. Ar intra in calcul parteneri externi precum banci, trusturi, instrumente ale trezoreriei, dar nu vad cine o sa mai investeasca in Romania. Va creste TVA-ul lucru care va duce la o crestere semnificativa a preturilor si o scadere a consumului", considera Gabriel Stefura, profesor de finante publice, asigurari, buget in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor Iasi. Stefura este de parere ca o majorare a TVA cu citeva procente va avea o influenta mai mare in preturi. Adica, daca salta de la 19% la 24%, ceea ce inseamna cinci puncte, atunci efectul va fi mai mare in preturi. Apoi efectele pot sa fie total opuse fata de ceea ce se asteapta Executivul, unul dintre acestea fiind scaderea consumului, care va atrage dupa sine o crestere a somajului. "Se va produce o crestere a inflatiei, leul se va deprecia, Bursa are deja de suferit iar incasarile la buget vor scadea si in nici un caz nu vor creste asa cum preconizeaza Guvernul", a sustinut Stefura. Dinu Airinei, decanul FEAA, recomanda Guvernului sa evite cresterea cotei unice. „Daca umbla la cota unica pe termen scurt, vor veni fonduri la buget, pe termen lung, in schimb situatia va fi catrastofala. Vor mari taxele, impozitul, TVA-ul si de aici se vor produce reactii in lant. Va scadea consumul si vor creste preturile", a sustinut Airinei. Primele masuri luate de patronii de firme la efectele majorarii taxei pe valoarea adaugata vor fi disponibilizarile. "Daca nu vom avea piata de desfacere a produselor, cum vor fi platiti angajatii? Eu le-am spus celor care au firme sa reziste pe baricade prin reduceri de personal. De asemenea, sa-si reduca cheltuielile si sa mai treaca si ei in spatele tejghelei, nu sa stea numai la birou", a completat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. El crede, de asemenea, ca majorarea TVA va avea un efect de bumerang asupra incasarilor la bugetul consolidat al statului. "Eu cred ca nu va incasa mai multi bani daca va mari aceasta taxa, deoarece multe firme se vor inchide. Deja multe sint pe butuci. Este mai bine ca statul sa incaseze mai putin de la mai multe firme decit sa incaseze taxe mai mari de la un numar mai mic de firme. Asteptam cu emotie sa vedem ce masuri va adopta Guvernul dar viitorul este sumbru", a subliniat Vitelaru.

Transele FMI se amina

Decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15% va intirzia eliberarea transelor de doua miliarde euro din acordul incheiat cu FMI si Uniunea Europeana (UE) si ar putea afecta capacitatea de finantare pe termen scurt a tarii, potrivit unei analize Reuters. Chiar daca se asteapta ca decizia sa creasca presiunea asupra activelor din Romania si Ungaria, ambele cu acorduri de finantare similare incheiate cu Fondul Monetar International (FMI) si UE, cu valori de cite 20 de miliarde de euro fiecare, economistii considera ca Bucurestiul nu va intra in incapacitate de plata. Economistul Barclays Capital Daniel Hewitt considera ca o majorare cu trei puncte procentuale a Taxei pe Valoare Adaugata ar putea compensa diferenta rezultata prin anularea de catre Curte a reducerii pensiilor. O astfel de masura a fost ceruta si de FMI. „Luarea in discutie de catre FMI, programata pentru 28 iunie, va fi intirziata cu siguranta", a spus Hewitt.

Comentarii