De Business

Punem punctul pe știi

Un nou cartier rezidential va rasari in Copou

joi, 29 mai 2008, 17:52
2 MIN
 Un nou cartier rezidential va rasari in Copou

Textila SA Iasi pregateste o afacere de citeva zeci de milioane de euro. Actionarii societatii intentioneaza sa mute fabrica in alta zona si sa vinda terenurile si halele ocupate in prezent de catre Textila SA in Copou.

Potrivit agentilor imobiliari de pe piata locala, la prima strigare, afacerea pusa la cale de Textila SA, ar putea ajunge la circa 27 milioane euro. Pe locul fabricii de textile din Copou, cel mai probabil se va construi un cartier rezidential. "Am cumparat un teren in zona industriala si intentionama sa vindem terenurile si constructiile aferente situate in zona Copou, in vecinatatea stadionului. Am inteles ca in zona s-au vindut terenuri si cu peste 1.000 de euro metrul patrat", a declarat pentru "Ziarul Financiar", Petru Popescu, administrator comercial si actionar al Textila SA.

Conctactat in repetate rinduri de "Ziarului de Iasi", Popescu nu a raspuns la telefonul mobil. Planul relocarii fabricii iesene din Copou nu este de putin timp in discutiile actionarilor societatii. "Aceasta problema este in discutie de mai bine de un an. Dar nu va pot da mai multe detalii acum prin telefon. Sunati-ma saptamina viitoare", ne-a spus Grigore Butnaru, directorul societatii care detine si cea mai semnificativa participatie, respectiv 22,5%, din actiunile fabricii iesene.

Demersurile pentru vinzarea terenurilor si constructiilor aferente fabricii iesene au fost demarate la inceputul acestui an cind s-a intocmit si un caiet de sarcini. Potrivit acestuia, la vinzare urma a fi scos un teren in suprafata totala de peste 27.500 de metri patrati din care peste 13.000 de metri patrati reprezenta suprafata construita.

De asemena, unele cladiri ce urmau a fi scoase la vinzare aveau o vechime aproape chiar si de 100 de ani, altele fiind relativ mai noi, construite in jurul anilor 1980. In caietul de sarcini a mai fost anexat si un aviz de mediu pentru vinzarea terenurilor si constructiilor mentionate care mai prevedea "schimbarea folosintei imobilelor si utilizarea acestora in viitor pentru zone rezidentiale si de agrement".

Jucatorii de pe piata imobiliara sustin ca in zona in care se afla Textila SA, pretul unui metru patrat de teren poate sa ajunga si la peste 1.000 de euro. Astfel, un simplu calcul matematic arata ca afacerea pusa la cale de actionarii Textila SA se ridica la minim 27 milioane de euro.

Potrivit Registrului Comertului, aproape 70% din actiunile societatii sint detinute de sapte persoane ce au participatiuni cuprinse intre 4 si 22,5%, restul de 31 de procente fiind detinute de micii actionari.

Comentarii