De Business

Punem punctul pe știi

Vinzarile de locuinte, blocate din cauza deprecierii leului

marți, 29 ianuarie 2008, 20:25
3 MIN
 Vinzarile de locuinte, blocate din cauza deprecierii leului

Deprecierea leului in raport cu euro, care a fost inregistrata in  ultimele saptamini, a dus la stagnarea tranzactiilor imobiliare. Dupa cum sustin jucatorii din piata locala de profil, persoanele care s-au aratat interesate anterior sa cumpere apartamente, de exemplu, in prezent sint decise sa mai astepte in speranta ca moneda europeana va reveni la un curs mai mic.

"Cresterea cursului de schimb valutar a facut ca numarul tranzactiilor imobiliare inregistrate in aceasta luna sa fie semnificativ mai mic decit in decembrie anul trecut. Sintem foarte indignati de ceea ce se intimpla in acest moment pe piata tinind cont de faptul ca unele tranzactii incepute anul trecut stau acum in stand-by", a declarat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la Fidelia Casa Iasi.

Potrivit analistilor imobiliari ieseni, cresterea euro a facut ca pretul de achizitie al locuintelor sa fie mai mare, iar tranzactiile care se realizau prin schimbare din moneda nationala in euro sau invers sa conduca la pierderi deloc neglijabile pentru persoanele care ar fi vrut sa achizitioneze un imobil. In aceste conditii, suma bugetata anul trecut de un posibil cumparator se dovedeste in prezent insuficienta practic pentru parafarea finala a tranzactiei.

"Prin schimbul valutar se putea pierde o suma destul de mare, chiar de citeva mii de euro. Anumite persoane care au batut deja palma pentru achizitia unui imobil in luna decembrie au renuntat sa mai semneze actele in ianuarie, cind practic, ar fi trebuit sa scoata in plus din buzunar intre 5-10% din valoarea imobilului", a precizat Diana Cibotar, managerul agentiei imobiliare Velis.

Conform aprecierilor jucatorilor imobiliari din piata ieseana, numarul persoanelor care au realizat efectiv tranzactii in cursul acestei luni este cu aproximativ zece procente mai mic decit in la finele anului trecut. Cu toate acestea, agentii de profil spun ca acest lucru era de asteptat avind in vedere ca ne aflam inca la inceput de an calendaristic.

Pe de alta parte, analistii motiveaza "seceta" de tranzactii imobiliare inregistrate in aceasta luna prin prisma faptului ca nu s-a inteles foarte sigur daca persoanele fizice platesc sau nu taxa pe valoare adaugata (TVA). "A  fost creata o mica nebuloasa in ceea ce priveste achitarea TVA-ului de catre persoanele fizice care realizeaza tranzactii imobiliare. Exista notari care au refuzat efectiv sa incheie acte de vinzare-cumparare din cauza ca nu stiau cine si cum plateste TVA", a explicat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development Iasi.

In ciuda faptului ca moneda nationala s-a depreciat considerabil in raport cu euro, proprietarii de imobile nu au ajustat insa in minus si preturile de vinzare ale apartamentelor. "Chiar daca moneda euro a crescut, nimeni nu a mai schimbat pretul apartamentelor care se comercializau in decembrie cu 100.000 de euro, la 90.000 de euro acum", a specificat Radu Zilisteanu, reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. "Si proprietarii sint inconstinti pentru ca cer preturi exorbitante si nu ofera nimic la schimb. Unii au ajuns sa vrea 2.000 de euro pe un metru patrat situat in cladiri vechi si neintretinute", a mentionat Neamtu.

Comentarii