De Business

Punem punctul pe știi

Vor fi obligate firmele sa-si construiasca site pe internet?

vineri, 19 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Vor fi obligate firmele sa-si construiasca site pe internet?

Un deputat PSD a avut zilele trecute o initiativa legislativa tare nastrusnica: toate firmele sa aiba site pe internet. Astfel, taranii din Scobilteni, inainte de a pleca la cumparaturi la magazinul satesc, vor putea consulta pe internet lista cu produse si pretul acestora. Cei care nu se vor conforma ar putea plati amenzi lunare de cinci ori mai mari decit capitalul social al firmei. Pentru firmelele care totusi se gindesc ca le-ar fi util un site, pentru constructia acestuia de catre o firma specializata ar trebui sa scoata din buzunare intre 200 si 500 de dolari.
Nu ai site, nu te inregistrezi la Registru
Deputatul PSD Constantin Nita a cerut printr-o initiativa legislativa, ca societatile comerciale sa fie obligate, la inmatricularea la Registrul Comertului, sa depuna si adresa site-ului lor pe Internet, in caz contrar inregistrarea urmind sa fie respinsa. Site-ul ar trebui sa contina informatii privind modul de contact (adresa, telefon etc.), descrierea generala a obiectului de activitate, informatii generale privind preturile practicate si bilantul contabil anual. Societatile comerciale care sint deja inmatriculate vor fi obligate sa depuna la Registrul Comertului adresa site-lui in termen de un an de la intrarea in vigoare a acestei legi. Cei care nu depun adresa?la termen vor plati lunar o amenda judiciara de la 1 la 10 milioane de lei. De asemenea, firmele care nu-si actualizeaza informatiile prezentate pe site vor plati amenzi judiciare de la 500.000 de lei la 5 milioane de lei.
Oferta este variata
Crearea unui site de prezentare de tipul www.nume.com sau www.nume.ro de catre o firma de web-design continind informatiile specificate in noul proiect de lege, potrivit pentru o firma de marime medie sau mica, este taxata cu 200 pina la 300 de dolari. Pentru gazduirea si administrarea site-ului (incluzind actualizarea informatiilor si protectia acestora) se adauga in jur de 100 de dolari anual.
Un site interactiv, care sa faciliteze comertul on-line, incluzind o baza de date cu produsele oferite spre vinzare, o aplicatie care sa permita comenzi on-line si plata electronica dintr-un cont bancar costa peste 500 de dolari.
Eugen Ignatoiu, administrator al „Alpha Web-Design” SRL, a precizat costurile proiectarii, constructiei, gazduirii si administrarii unui site de prezentare a produselor oferite de o firma pentru comert on-line: constructia efectiva a site-ului, incluzind design personalizat, pagina de prezentare a firmei si date de contact, adresa de e-mail, baza de date cu produsele oferite spre vinzare, motor de cautare a produsului dorit dupa mai multe criterii, aplicatie pentru comenzi on-line si alcatuirea unui cos de produse costa intre 400 si 550 de dolari, in functie de numarul de produse oferite spre vinzare.
Cumpararea domeniului inseamna inca 62 de dolari pentru un domeniu romanesc (www.nume.ro) sau 15 dolari anual pentru un domeniu universal (www.nume.com, www.nume.org, www.nume.net). In sfirsit, gazduirea site-ului pe serverul firmei si actualizarea saptaminala a informatiilor (adaugarea de noi produse, modificarea preturilor etc.) costa intre 6 si 10 dolari lunar. Toate aceste preturi nu includ TVA.
Alternativa ieftina
Pentru administratorii de SRL-uri cu un capital social minim de 2 milioane de lei si pentru cei care nu doresc sa investeasca intr-un site web, exista si alternative mai ieftine: domenii gratuite de tipul www.nume.go.ro sau www.nume.home.ro. Pasionatii de web-design se multumesc si cu 100 de dolari pentru construirea unui astfel de site. (Lucian LAZAR)

Comentarii