De Business

Punem punctul pe știi

ZF: Finantele trebuie sa faca titlurile de stat accesibile, sa le promoveze ca sa le vanda populatiei

vineri, 25 noiembrie 2011, 10:24
3 MIN
 ZF: Finantele trebuie sa faca titlurile de stat accesibile, sa le promoveze ca sa le vanda populatiei

Guvernul are nevoie de bani pentru a putea plati in continuare pensiile si salariile, pentru a finanta investitiile in autostrazi, scoli si spitale si pentru a-si achita vechile datorii, iar sursele de bani sunt tot mai putine.

Bancile straine din Romania, care au dus greul finantarii statului in ultimii ani, isi restrang activitatea din cauza ca nu mai primesc bani de la bancile-mama. Investitorii straini, care au inceput sa strambe din nas si la bondurile Germaniei, nu se apropie de obligatiunile romanesti daca nu primesc randamente foarte mari. Cel mai bun exemplu e recenta incercare a Ministerului de Finante de a vinde obligatiuni pe piata americana care a esuat din cauza ca investitorii americani au cerut randamente de peste 7%, pe care statul roman nu este dispus sa le plateasca.

In aceste conditii, statul are putine optiuni si ar trebui sa se indrepte si catre populatie sau catre companiile locale pentru a strange bani. Nu prin taxe si impozite mai mari, ci vanzandu-le titluri de stat, scrie Ziarul Financiar.

Tot mai multe tari europene se intorc catre populatie pentru a strange bani. Cele mai recente exemple sunt Italia si Belgia, care au lansat apeluri catre cetateni sa cumpere titluri de stat si vor organiza emisiuni de obligatiuni special dedicate persoanelor fizice.

"Statul nu prea are de ales, trebuie sa-si diversifice sursele de finantare. Solutia este in continuare iesirea pe pietele externe si, daca se poate, finantarea interna. Pentru a atrage bani de la populatie este nevoie insa ca investitia in titluri de stat sa fie popularizata printr-o campanie agresiva, trebuie redusa denominarea si titlurile trebuie listate la bursa", spune Nicolae Albu, director de investitii la Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata locala.

In prezent, titlurile de stat sunt prohibitive pentru marea masa a populatiei din cauza ca valoarea unui titlu de stat este de 10.000 de lei (circa 2.300 de euro), suma pe care nu toata lumea o are la dispozitie. Astfel, o solutie ar fi reducerea valorii nominale la 1.000 sau chiar 500 de lei, astfel incat mai multe persoane sa-si permita sa investeasca.

Derularea ofertelor de titluri de stat prin bursa si listarea ulterioara a acestora este o alta solutie pentru atragerea publi­cu­lui larg. In prezent, o persoana fizica poate cumpara titluri de stat doar prin inter­me­diul bancilor, iar costurile sunt ridicate. Listarea la bursa ar permite tranzac­tionarea la costuri mai reduse, astfel incat castigurile investitorilor ar fi mai mari.

Statul trebuie sa se uite si catre fondurile de pensii locale, ale caror active vor creste puternic in urmatorii ani.

"Fondurile de pensii au sub adminis­trare active mici in comparatie cu nevoile de finantare ale statului. Ele sunt insa interesate sa investeasca pe termen lung 10, 15, 20 de ani; daca statul va dori sa imprumute pe perioade atat de lungi la un randament acceptabil pentru noi, atunci vom investi si noi in aceste titluri emise de statul roman", spune Mihai Coca-Cozma, presedintele Alico Pensii, unul dintre cei mai mari administratori de pensii private de pe piata locala.

Un avantaj al vanzarii de bonduri catre investitorii locali ar fi ca dobanzile pe care statul le plateste vor ramane in economia locala. In cazul emisiunilor de bonduri in valuta pe pietele externe, dobanzile platite de stat ies din tara, ajungand in conturile investitorilor straini.

Totusi, analistii sunt retinuti in ceea ce priveste resursele disponibile la populatie pentru investitii in titluri de stat.

"Nu cred ca exista prea multi bani la saltea, lichiditatile romanilor nu sunt foarte mari. Daca ar strange bani de pe piata locala, statul ar accentua fenomenul de crowding out, adica iesirea de bani din sectorul privat, pentru ca statul ar concura direct cu sectorul privat pentru atragerea de fonduri. Eu cred ca trebuie ca sectorului privat sa-i fie lasati cat mai multi bani, iar statul sa gaseasca alte cai de a-si reduce necesarul de finantare, cum ar fi o mai buna colectare a taxelor", spune Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital al ING Bank.

Totusi, in contextul actual in care neincrederea fata de banci este in crestere, titlurile de stat ar putea deveni o alterna­tiva pentru cei care isi retrag oricum banii de la banci astfel incat acesti bani sa nu ajunga la saltea sau in consum. (Mediafax)

Comentarii