Amice, esti idiot!

miercuri, 21 iunie 2006, 19:49
3 MIN
 Amice, esti idiot!

Zilele acestea, cititorii „Reader’s Digest” au putut afla ca romanii sint cele mai nepoliticoase persoane din Europa. Oferim cu foarte multa zgircenie un „multumesc”, nu ne grabim sa sarim in ajutorul aproapelui atunci cind scapa ceva pe jos si preferam mai degraba sa inchidem usa in nas celui din spatele nostru, decit sa ii tinem usa deschisa.
De fapt, nu era necesar un articol „Reader’s Digest” ca sa realizam ca romanii nu exagereaza cu amabilitatile atunci cind interactioneaza in spatiul public. Stim cu totii ca imbrincelile si injuraturile cotidiene intre necunoscuti in mijloacele de transport mai pot fi eclipsate doar de convorbirile intime prelungite, tipate din toti rarunchii la telefoanele mobile. Circulatia rutiera a devenit o jungla, iar arta de a trece in fata altei masini injurind a ajuns un motiv de reimprospatare a increderii in sine. In magazine, indiferenta vinzatorilor poate fi egalata doar de lincezeala si nehotarirea clientilor, ambii despartindu-se dupa cele citeva momente de interactiune fara un „multumesc” si fara nici macar un zimbet. Medicii nu se obosesc sa explice prea mult pacientilor cauzele suferintelor, functionarii sint intotdeauna prea ocupati ca sa aiba rabdare cu problemele clientilor, si chiar si pe strada nu intilnesti decit fete sumbre si incruntate. Toate aceste lucruri sint percepute zi de zi de toti romanii si in aceeasi masura sint criticate de toti, dar sint foarte putini cei dispusi sa remedieze situatia cultivindu-si bunavointa.
Este adevarat, mitocania nu este o inventie romaneasca. Dispretul fata de necunoscutul de linga tine nu cunoaste granite. Diferenta este ca in lumea occidentala, nepolitetea tinde sa fie apanajul unor anumite tipuri de persoane, de obicei cele tinere, care isi incearca astfel puterile pe nervii comunitatii. Insa la noi, in Romania, mitocania este generalizata, caracteristica deopotriva si tinerilor si celor virstnici, si saracilor si bogatilor, si barbatilor si femeilor – „Reader’s Digest” catalogind romancele drept cele mai nepoliticoase femei de pe glob.
Si mai adevarat este ca se pot gasi intotdeauna scuze. Am putea spune, de exemplu, ca articolul din „Reader’s Digest” nu face decit sa urmeze unui lung sir de studii si caracterizari rautacioase care plaseaza romanii in mijlocul orientalismului cultural. Am putea aminti, de asemenea, ca sondajul facut de aceasta publicatie nu are autoritatea unui studiu stiintific. Apoi, a deschide usa unei femei zilele acestea este destul de riscant, feministele insistind ca prin astfel de gesturi li se arata persoanelor de gen feminin cit de neajutorate sint. In plus, ar fi extrem de indiscret ca atunci cind cineva scapa niste documente pe jos tu sa te apleci si sa te zgiiesti la ele, pretextind ca vrei doar sa ajuti. Ba mai mult, am putea plusa spunind ca variabilele pentru masurarea politetii invocate de „Reader’s Digest” – deschiderea usii, ajutarea persoanelor care scapa hirtii pe jos si primirea unui „multumesc” din partea vinzatoarei atunci cind cumperi ceva – nu sint tocmai reprezentative pentru cultura noastra. Noi, nu este asa?, avem un nivel atit de scazut de trai, incit politetea poate reprezenta un lux greu de intretinut.
Si totusi, oricit de buni am fi in exercitiile de rationalizare a mitocaniei romanesti, nu putem pierde din vedere ca, la noi, ea a devenit o valoare culturala, un mijloc de socializare. Mai mult, impolitetea si tupeul au devenit in Romania o lectie de succes social si de supravietuire. Marturie sta faptul ca, in ultimul tip, publicitatea care are in centru mirlania dimboviteana isi atinge tinta mult mai bine decit publicitatea care ne imbie cu zimbetele pina la urechi tipic occidentale. Mai mult, inclusiv alesii nostri isi condimenteaza discursurile demagogice cu un pic de mitocanie neaosa pentru a cuceri inimile romanilor cu drept de vot. Ca urmare, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali vor face intotdeauna rating la orice post de televiziune. Si nu sint singurele personalitati politice care dau lectii de politete romanilor. Ion Iliescu ne invata ca mineriadele dau masura „spiritului cetatenesc”, Adrian Nastase cere in Parlament „sa i se numere ouale”, iar Traian Basescu ne explica cum ca „romanii au invatat respectul de la otomani”. Chiar si C.T. Popescu simte ca analizele politice capata mai multa autoritate cind sint insotite de un „Asea!” dimbovitean. Si asta pentru ca, in Romania, mitocania seduce.

Comentarii