Anticoruptia lui Basescu

luni, 02 februarie 2009, 20:14
3 MIN
 Anticoruptia lui Basescu

Va mai aduceti aminte? In 2004, Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale lansind un puternic mesaj anticoruptie. Dupa victorie, surescitat si inca marcat de episodul lacrimogen care l-a avut in centrul atentiei pe amicul Theodor Stolojan, noul sef al statului le-a promis coruptilor – in direct la tv – citeva tepe lustruite in chiar centrul Bucurestiului.

Acum, la mai bine de patru ani dupa alegeri, marii corupti, oplositi pe linga marile partide, sint bine mersi. Nici un rechin important nu a fost prins in navodul luptei anticoruptie. Ba, unii, precum celebrul Omar Hayssam, inoata de ceva vreme in ape mult mai calde. In pofida stradaniilor ex-ministrului Justitiei, Monica Macovei, si ale DNA, grupurile de interese au facut de fiecare data front comun impotriva bratului slabanog al Justitiei. Daca in cazul PSD era de anticipat aceasta unitate de monolit (vezi precedentul Bivolaru), mai curioasa a fost trecerea PNL in tabara "anti-anticoruptie". Aproape doi ani, dupa alungarea democrat-liberalilor de la guvernare, liberalii s-au batut nu cu marii corupti, ci cu umbra Monicai Macovei si cu palaria lui Daniel Morar. Oare de ce n-au cautat guvernantii de atunci coruptii din jurul lui Basescu?

Nu-i mai putin adevarat ca, in ultimii patru ani, au existat citeva spectacole justitiaro-mediatice care au tinut publicul cu ochii pironiti pe ecranele tv. Dar intotdeauna, dupa doar citeva tracasari din partea procurorilor, cei anchetati au scapat basma curata. Cel putin intr-o prima faza. Fie ca a fost vorba de Adrian Nastase, de George Copos, de Dinu Patriciu sau de clanul Voiculescu, cercetarile legate de posibila coruptie a celor de mai sus s-au transformat nu in dosare bine instrumentate, ci in scandaluri foarte generos condimentate de replicile comentatorilor de circumstanta. Si totul a pocnit ca un balon de sapun.

Singura noutate aparuta in lupta anticoruptie din ultimii ani a reprezentat-o totusi insistenta cu care DNA s-a tinut scai de citeva personaje considerate pina mai ieri intangibile. Faptul ca toate aceste demersuri s-au impletit unori extrem de bizar si cu gafe fenomenale din partea anchetatorilor te face sa-ti pui intrebarea: pina la urma, justitia romaneasca este mai mult independenta sau mai mult incompetenta?

Recentul caz Gorbunov a aratat inca o data ca nici puterea judecatoreasca nu este lipsita de uscaturi. Dimpotriva. Coruptia si-a facut culcus si in rindul celor care ar trebui sa imparta dreptatea. Cind un individ atit de periculos precum Gorbunov umbla teleleu prin tara, desi fusese condamnat la 15 ani de inchisoare, atunci e clar ca e ceva putred in Danemarca lui Predoiu. Asta te face sa te gindesti infiorat la judecatoarea in stare de ebrietate care s-a luat la harta cu polististii de la rutiera care nu-si faceau decit datoria; la magistratul care-si arata poponetul la televizor, la o alta judecatoare care si-a inscenat un accident de automobil etc. etc. Fara a generaliza, tagma magistratilor contine totusi cam prea multe "onorabile" caricaturi.

Ultimele sondaje de opinie il crediteaza pe Traian Basescu cu aproape 60% din intentiile de vot ale romanilor. Mi se pare exagerat, in conditiile in care seful statului nu si-a respectat (inca) marea sa promisiune: "tragerea in teapa" a unora dintre marii corupti ai Romaniei. Pentru a mai recupera ceva din increderea pierduta, n-ar fi rau ca primii corupti inhatati de "Guvernul lui Basescu" in urmatoarele luni sa fie chiar din zona justitiei.

Comentarii