Batalia din umbra

joi, 12 iunie 2008, 20:55
2 MIN
 Batalia din umbra

Alegerile locale care se incheie duminica au ascuns, pentru multi politicieni ieseni, o miza separata. Dincolo de interesul propriu-zis privind guvernarea locala, scrutinul le-a oferit prilejul perfect de a-si demara propria campanie pentru parlamentare. Spun "propria campanie" pentru ca introducerea votului uninominal a schimbat in mod radical regulile jocului in perspectiva alegerile generale. Pina acum, pretendentii la un scaun de parlamentar aveau toate motivele sa se implice serios in campania locala. In functie de rezultatele muncii lor, conducerea centrala hotara cine merita, sau nu, o excursie de patru ani la Casa Poporului. Odata cu aparitia votului uninominal, decizia privind stabilirea listei de candidati s-a transferat la nivelul fiecarei organizatii locale. Schitarea colegiilor, de asemenea. Cum calul de dar nu se cauta la dinti, la doar citeva zile dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, au inceput negocierile. Astfel, inceputul lunii mai a prins cele trei filiale importante din Iasi – PSD, PD-L si PNL – cu zonele de influenta deja trasate. S-a asteptat doar startul oficial al campaniei electorale pentru a se da drumul la treaba. Respectindu-si intelegerea prealabila, fiecare s-a indreptat spre patratica lui. Deputatul PD-L Petru Movila a ales sudul judetului. Social-democratul Anghel Stanciu a preferat nordul. Liberalul Relu Fenechiu si-a gasit si el – mai greu, e drept – un colegiu rural aparent galben. Candidatii PD-L si PNL la sefia Consiliului Judetean, Dan Carlan, respectiv Traian Dobre, s-au folosit de campania pentru Casa Patrata pentru a-si spori influenta in comunele judetului. In municipiu, lucrurile n-au stat cu mult diferit. Fara nici o sansa in cursa pentru Primarie, liberalul Cristian Adomnitei a urmarit cu precadere sa-si asigure notorietatea necesara in oras, unde va candida in toamna. Independenta Irina Schrotter a urmarit probabil acelasi lucru.

Practic, introducerea votului uninominal a spart judetul in douasprezece zone de influenta, cu cistigatori, in mare parte deja cunoscuti. Este de asteptat ca, odata ajunsi parlamentari, Fenechiu si compania sa-si concentreze atentia exclusiv pe problemele colegiului pe care-l vor reprezenta. Fiind mai restrinse ca intindere si deci mai usor de manipulat, respectivele comunitati se vor transforma treptat in fiefuri traditionale ale parlamentarului sef. Inclusiv conducerea centrala a partidului va avea miinile legate in fata alesului nostru. Cine ar risca sa se atinga de un candidat care poate asigura formatiunii un mandat in plus?

Profitind de faptul ca mass-media si-a concentrat atentia pe batalia de la Primarie, viitorii candidati si-au dus in liniste campania lor separata pentru scrutinul din toamna. S-ar putea ca presa sa fi fost de aceasta data prinsa pe picior gresit. In vreme ce Gheorghe Nichita si Dumitru Oprea se acuzau reciproc de jocuri de interese, in judet au prins contur viitoare feude.

Comentarii