Candidat fara copy-right

joi, 04 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Candidat fara copy-right

Am asteptat patru ani pentru a vedea oferta pe care PDSR, cel mai bine cotat partid din sondaje, o rezerva pentru Iasi. Patru ani in care membrii PDSR din administratia locala au avut o prestatie apatica, daca nu complice fata de starea de lucruri a Iasului. Si, deodata, oferta a venit. O mireasa impopotonata, prezentata ca la spectacolele de varietati, cu de toate pentru toti, ba chiar si imprumutind fara nici un fel de rezerve de la ceilalti candidati.
Sa amintim cazul asa-zisului "Fond de asigurari sociale" sau "Fond de intrajutorare" pe care candidatii UFD si PD l-au adus in atentia opiniei publice inaintea campaniei electorale, l-au expus pe larg in prezentarile proprii si in intilnirile organizate de "Monitorul" intre candidatii la Primarie. Rolul acestui fond, constituit din subventiile care se dau acum regiilor, ar fi acela de a ajuta familiile care nu au venituri suficiente pentru a-si plati intretinerea. Deci, tema are un impact major si sensibilizeaza puternic electoratul. Ideea, dupa cum a marturisit Traian Dobre, este excelenta si, ca atare, a preluat-o ad literam. Sa fim clari. Desi inainte de acest program PDSR poza in campionul protectiei sociale, o asemenea idee nu s-a regasit in nici o declaratie publica a d-lui Dobre.
O a doua solutie preluata de candidatul PDSR vizeaza centralele termice de bloc, initiativa care se regaseste pe un loc fruntas in oferta lui Dan Carlan. Pentru aceasta varianta, Dobre a venit chiar si cu o initiativa complementara: o conducta de gaz Ungheni – Iasi, care ar rezolva necesarul de combustibil al centralelor.
In cele din urma, nu este un aspect negativ ca ofertele electorale au fost preluate, in afara faptului ca trebuie sa "plateasca", macar simbolic, drepturile de autor. Problema este cu totul alta. De ce adopta candidatul PDSR ideile celorlalti candidati? Si cum se poate avea incredere intr-o astfel de campanie purtata de un partid devenit cel mai voluminos, dar care se multumeste cu niste compilatii electorale?
Pina in acest moment electoral, exista doua strategii care se declara inglobante: Simirad si Dobre. Simirad ar fi de inteles sa adopte tactica preluarii ideilor celorlalti, chiar daca afirma acest lucru mai mult ironic. Dar Dobre este cel care vrea sa-i ia locul. Cum poate un contracandidat sa mearga pe o asemenea varianta?
Ca si in anii precedenti, PDSR vine cu niste initiative maximaliste. Isi propune enorm de multe lucruri, fara sa se rezume la chestiuni punctuale. Viseaza sa rastoarne administratia, nelimitindu-se la abordari rezonabile. De ce ar fi neaparat nevoie de "modelul parcurilor pariziene" (pe care cei mai multi dintre ieseni le-au vizitat de atitea ori, nu?…), pentru a spune ca se intentioneaza reamenajarea lor. De fapt, cui se adreseaza acest tip de oferta electorala? Si pentru ce categorie de electorat este ea produsa?
Intentia cea mai evidenta in adoptarea acestui tip de program este, in principal, recuperarea electoratului PDSR, cel mai dornic sa auda despre cit mai multa protectie sociala, sa adulmece cit mai multe promisiuni. Al doilea motiv il reprezinta o chestiune de strategie. Inglobind toate mesajele individuale ale celorlati candidati, Dobre atenueaza diferentele dintre ele. Practic, dupa doua, trei saptamini din aceasta campanie, vom avea un mare discurs Nichita-Brailean-Carlan etc. ce va fi preluat si promovat cu nonsalanta de candidatul PDSR. Cistigul pare a fi evident. Acesta este singurul care are si perspectiva unui vot politic, posibilitatea de a atrage voturi de la sustinatorii PDSR.
Strategia pe termen scurt poate fi fructuoasa. Probabil, candidatul PDSR va reusi sa recupereze o parte insemnata din voturile partidului. Insa, pe termen lung, ar fi ingrijorator. Prestatia de viitor a unui partid cu pretentii atit de mari, care doreste sa preia haturile administratiei locale va avea de suferit din cauza unei oferte construita aleator, in bataia vintului electoral. (Mihai CHIPER)

Comentarii