Cei trei care vor (s)peria judetul

luni, 07 aprilie 2008, 20:10
3 MIN
 Cei trei care vor (s)peria judetul

Zarurile au fost aruncate, dar au cazut sub masa. Daca marii masluitori ai politicii iesene nu vor interveni din nou, cei mai importanti candidati pentru sefia Consiliului Judetean ramin Constantin Simirad (PSD), Traian Dobre (PNL) si Lucian Flaiser (PD-L).

Constantin Simirad are de partea sa avantajul popularitatii. Fostul edil este bine cunoscut si suficient de apreciat cam prin toate cotloanele judetului. De-a lungul celor doua mandate si jumatate de primar al Iasului, Simirad a stiut sa lucreze la imaginea sa, prezentindu-se ca un politician harnic, hitru si disponibil. Cu toate acestea, sub "domnia" sa, municipiul Iasi a stagnat, ba chiar a dat inapoi, dar pe cine mai intereseaza asta? Citeva mii de sacose cu ulei, zahar, carne si o stacana de bautura impartite cu darnicie electorala prin judet sint cele mai bune medicamente in calea memoriei. PSD ramine partidul care domina mediul rural, inca nemaipomenit de inapoiat. Daca Simirad va avea puterea de a duce o campanie activa printre oamenii de la tara, vorbindu-le pre limba lor, el va deveni principalul favorit la victorie. Dar mai poate face asta un politician de aproape 70 de ani?

Traian Dobre s-a straduit sa fie un bun activist de partid. De ani buni – fie frig, fie canicula -, Dobre framinta noroaiele judetului, in cautare de sustinatori. Caravana medicalo-juridica pe care a minat-o prin toate cele aproape 100 de comune ale Iasului s-a dovedit un bun instrument propagandistic. Dobre are notorietate, dar sufera totusi la capitolul popularitate. Prea putin atent la micile proiecte (cele care te fac simpatic celor din jur), Traian Dobre a neglijat latura mercantil-egoista a multimilor. Prin urmare, desi s-a aflat permanent printre alegatori, Dobre a stiut prea putin sa-i directioneze sau (cu o expresie mai dura) sa-i manipuleze politic atit in favoarea sa, cit si a partidului din care face parte. Interesant este insa faptul ca, totusi, caravana judeteana ramine cea mai buna metoda de a afla necazurile oamenilor de la tara. Iar daca le stii problemele, solutiile sint mai usor de gasit, mai ales cind esti la guvernare. Dar au inteles asta liberalii?

Lucian Flaiser mizeaza pe cartea profesionistului cu vechi state de serviciu. In ultimii ani, Iasul a fost printre judetele fruntase ale Romaniei in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene. E adevarat ca rezultatele pe teren nu prea se vad, dar gestionarea unor sume importante a creat o relatie speciala intre actualul presedinte al CJ si mare parte dintre primarii judetului. Dar citi dintre acestia vor tine minte cine a avut in miini (si are inca) piinea si cutitul? PD-L se bazeaza tocmai pe aceasta "recunostinta" pentru a cistiga sefia Consiliului Judetean. Dar poate ca o strategie mai buna (dar si mai parsiva) pentru PD-L ar fi fost mentinerea lui Dan Carlan in cursa, alaturi de sprijinirea (pe ascuns) a unei candidaturi independente din partea lui Flaiser. Mai degraba in acest caz, o parte dintre voturile PSD ar fi mers in directia lui Flaiser, permitindu-i lui Carlan sa se detaseze in invingator. Dar vor democrat-liberalii cu adevarat victoria?

In urmatoarele saptamini, cei trei candidati importanti vor incerca sa stringa relatiile cu electoratul. Vor merge prin judet, dar si prin cartierele Iasului. Cu caravane sau fara. Vor vorbi in fata oamenilor de bani, de proiecte, de probleme, de solutii. Poate chiar de necesitatea reformarii clasei politice romanesti. Dar oare cum va reactiona electoratul? Prima experienta a votului uninominal pentru presedintia Consiliului Judetean Iasi se anunta deosebit de confuza. Pesedistii au aruncat in lupta un fost liberal (va aduceti aminte de PAC, primul partid al lui Simirad, nu-i asa?), in timp ce liberalii si democrat-liberalii merg pe mina a doi ex-pesedisti. Mai ramine ca si Ion Solcanu sa-si anunte candidatura din partea PNG pentru sefia CJ, pentru ca debandada din jurul acestor alegeri sa fie totala. Ceea ce confirma inca o data ca Romania ramine – si in politica – tara tuturor (im)posibilitatilor.

Comentarii