Cine mai spune nu?

miercuri, 07 ianuarie 2009, 20:41
3 MIN
 Cine mai spune nu?

In vara, desi tocmai isi recistigase fotoliul de primar, pentru Gheorghe Nichita se anuntau zile negre. In Consiliul Local, PSD pierduse alegerile. Practic, doar alianta cu PNL ii mai oferea primarului drept de semnatura. O alianta fragila, tributara toanelor de moment ale consilierilor liberali. Situatia nu statea pe roze nici in propria organizatie, Simirad cerindu-si imediat tainul pentru serviciile aduse PSD in campania electorala. Se parea ca ursitoarele ii prevestisera lui Nichita un al doilea mandat chinuitor. Multi sperau, pe buna dreptate, ca actiunile primarului vor avea parte de un "audit" permanent si la singe din partea opozitiei. Basescu nu a fost de acord. Parsiva alianta PSD – PD-L i-a pus lui Nichita pe tava o marja de miscare la care nici nu visase. In momentul de fata, 23 din cei 27 de consilieri locali sint aserviti FSN-ului modern. Cel mai vehement oponent de pina acum al primarului, democrat-liberalul Daniel Oajdea, s-a ajuns deputat si, in ciuda promisiunilor de neatirnare, este de presupus ca-si va pune manusile in relatia cu administratia Roznovanu. Celorlalti "derbedei" din PD-L, vezi cazul consilierilor Sorin Ionescu sau Gabriel Grigore, li se va pune usor pumnul in gura de dragul "interesului national". Inchizitia care se va ocupa de razvratiti va purta numele unui consiliu consultativ PSD – PD-L organizat la nivel local, for care va fi prezidat de acelasi Nichita. Sa mai amintim ca primarul are fani inclusiv printre consilierii liberali, cunoscuta fiind simpatia istoricului Catalin Turliuc pentru seful orasului?

Asadar, cine il va mai trage de mineca pe primar? Putine raspunsuri. Dan Carlan, in ciuda mai vechilor ciondaneli, este construit din acelasi aluat politicianist cu Nichita. E lesne de presupus ca parteneriatul aparent conjunctural dintre cei doi va merge ca uns. Dumitru Oprea n-are forta necesara sa cistige o filiala de 100 de metri patrati, daramite sa clatine un intreg Palat Roznovanu. In plus, fostului rector nu i-a placut niciodata sa "latre", preferind "dizidenta" prin diverse posturi caldute. Relu Fenechiu, inca principalul politician al urbei, nu si-a aratat niciodata coltii actualului primar. Nici nu ar avea cum. ADN-ul liberalului s-a configurat exclusiv in relatie cu puterea, Fenechiu avind o imunitate scazuta la opozitie. Constantin Simirad, ultimul rival traditional al lui Nichita, s-a compromis deunazi definitiv. Maniera in care si-a negociat "pensioara" i-a adus fostului ambasador un adaos maxim de antipatie publica. Prin comparatie, Nichita pare un lider decent si responsabil.

Dincolo de spatiul politic, singurele forme de opozitie la actuala administratie sint asteptate sa vina din partea societatii civile si a presei. Atentie, insa! Intr-un oras cu pretentii, asa cum ne face placere sa consideram Iasul, singura asociatie civila cu vizibilitate militeaza pentru drepturile animalelor. Culmea, fundatia in cauza se afla in relatii cordiale cu primarul in functie. Asadar, si ciinii vagabonzi il iubesc pe seful urbei. Presa ar putea sa ramina in perioada urmatoare singurul oponent redutabil al edilului sef. Desi, in conditiile preconizatei crize financiare, n-ar fi de mirare ca visteria Primariei, umflata mai dregraba pe credite, sa faca din ochi unor patroni din mass-media. Ar fi pacat, insa. Lucrurile importante au nevoie nu doar de timp, ci si de o opozitie credibila.

Comentarii