CSM, noul camp de lupta

joi, 10 ianuarie 2013, 19:30
3 MIN
 CSM, noul camp de lupta

Sa ne intoarcem putin in timp, in august 2012, la momentul deplasarii „absolut inocente" a Monei Pivniceru cu masina fiului detinutului Adrian Nastase. Erau zilele in care aparentele publice aratau un judecator framantat profund de perspectiva renuntarii la functia de membru CSM si la o cariera care presupunea accederea in Inalta Curte. Pentru orice judecator onest, intrarea in mocirla politica era o pierdere clara, nu doar financiara, ci o ratare a unui traseu profesional. Ce i-au propus in schimb liderii USL pentru a o convinge sa accepte portofoliul Justitiei? Inca nu am aflat, nu e tarziu, dar cu fiecare zi intelegem cat de fidel face jocurile penalilor. La fel de bine ca ei insisi. Mai intai, a transformat procesul desemnarii sefilor de la DNA si Parchetului general intr-o cacealma, avansand doua figuri ridicole. In ciuda tuturor evidentelor, trecand peste avizul negativ al fostilor colegi din CSM, peste tot ce a insemnat protestele societatii civile, a mers mai departe, propunand presedintiei numirea celor doi.

Cand a devenit limpede ca partida era pierduta, iar Traian Basescu este gata sa recunoasca CSM dreptul selectarii succesorilor lui Daniel Morar si Laurei Kovesi, scotandu-l pe ministrul Justitiei dintr-un nou proces de selectie, Pivniceru a demarat planul destabilizarii CSM. Misiunea finala este revocarea din CSM a persoanelor care par sa nu inteleaga de unde bate vantul schimbarii in Justitie: noua presedinta Oana Haineala, Alina Ghica si Cristi Danilet, figuri de care se leaga in mare parte singurele aprecieri pozitive facute de CE de la infiintarea acestui organism.

Razboiul declansat de Pivniceru este total, fara menajamente, pe fata. Mai intai, transmite mesaje la Antena 3: proces netransparent de alegere a noii presedinte la CSM, impotriva cutumei a fost ales un procuror, nu un judecator etc.  Vreo lege incalcata? Nicidecum. Dar ce mai conteaza pentru un ministru al Justitiei tocmai legea? Miza nici nu mai pare a fi reluarea alegerilor in CSM, ci refacerea componentei CSM in totalitate. Cum? Prin retragerea sprijinului judecatoriilor pentru figurile vizate. Astfel, ministrul Justitiei incurajeaza public un razboi intre magistrati, intre instantele din intreaga tara, care s-au grabit sa  vina fie cu anunturi privind retragerea sprijinului lui Danilet, fie cu sustinerea lui.

Asociatiile profesionale ale magistratilor sunt asmutite astfel intr-o lupta pe fata. Cine se afla in spatele lor? Asociatia Magistratilor din Romania o are presedinte de onoare pe Viorica Costiniu, sotia unui fost sef de sectie al Inaltei Curti, prins cu fapte de coruptie in reteaua lui Catalin Voicu. De pe vremea cand la AMR era presedinta Pivniceru, i-a mai ramas fidela vicepresedinta Elena Hach. La Uniunea Nationala a Judecatorilor, ministrul Pivniceru se bazeaza pe fidelitatea Nataliei Roman. USL are nevoie de acest puci organizat meticulos la nivelul intregii tari, fiindca CSM nu are o subordonare fata de Guvern, fata de Parlament, Presedintie sau din alta parte. Doar o presiune organizata din interiorul corpului judecatoresc poate duce la schimbarea componentei CSM. Daca se va ajunge la dizolvare si noi alegeri, trebuie sa ne pregatim de cel mai pervers si periculos proces electoral, fiindca e limpede de ce au nevoie politicienii cu dosare. De un CSM incapabil sa reactioneze la presiunile facute asupra justitiei, de persoane obediente, nule profesional, precum candidatii de la sefia Parchetelor propusi de Pivniceru; de o institutie incapabila sa organizeze selectii pentru DNA, Parchetul General sau Inalta Curte, cu alte cuvinte sa confirme contra-selectia ministrului Justitiei. Si, mai ales, au nevoie de multiplicarea personajelor de tipul Avocatului Poporului, Valer Dorneanu, un politruc, teoretic pus sa apere poporul, dar in realitate destinat sa pazeasca abuzurile Guvernului. Politicienii au nevoie de personaje ca Valer Dorneanu fiindca CSM are Inspectia Judiciara, organismul care cerceteaza toate neregulile comise de magistrati. A face curatenie in sistem, a gestiona carierele unor procurori, a apara independenta magistratilor, a denunta presiunile asupra justitiei nu vor mai putea fi posibile. Politicienii au nevoie de un CSM mut in fata Comisiei Europene, ba chiar transformat intr-un lobbyist al regimului Ponta.

Problema este ca foarte multi din sistem, care se stiu cu musca pe caciula si au probleme la dosar, au inteles semnalul dat de Pivniceru prin asociatiile profesionale si stiu ca acum e momentul sa se mobilizeze pentru a nu avea probleme pe viitor. Ei pot scapa de o amenintare, dar noi sigur vom resimti devastator succesul lor.

Comentarii