Cum trece vremea schimbarii

marți, 16 august 2011, 18:10
3 MIN
 Cum trece vremea schimbarii

Premierului britanic nu i-a trebuit prea mult timp, dupa vandalizarea atitor cartiere londoneze si din alte orase britanice, ca sa dea un semnal privind necesitatea initierii unor schimbari, dintre care unele radicale. Mai intii va fi un "razboi total" impotriva "bandelor": "eliminarea acestora este o noua prioritate nationala". Primul ministru a vorbit apoi despre reforme ce vor viza "scolile, ajutoarele sociale, familiile, educatia copiilor, comunitatile si problemele culturale, juridice si birocratice ale societatii" britanice. El a remarcat ca "multi ani, sistemul a incurajat cele mai rele comportamente in rindul populatiei, a incurajat lenea si a descurajat munca". Argumente pentru motivele de nemultumire ale premierului se gasesc si in Romania, unde chiar anul trecut au descoperit englezii cum sistemul lor de asistenta sociala i-a umplut de bani pe tiganii din Tandarei. Cersitul, nasteri repetate si alte fisuri gasite de acestia le-au adus bani cit sa-si ridice chiar si cite doua case cu etaj (identice si alaturate), spre stupefactia reporterilor unor ziare britanice ajunsi in Tandarei, printre vilele cochete si masinile cu volan pe dreapta.

Totusi, tiganii au fost pasnici si au profitat de slabiciunile sistemului social britanic, in comparatie cu jefuitorii care au distrus tot ce le-a iesit in cale cu doua saptamini in urma. Explozia sociala, la care au luat parte nu doar imigrantii care umplu periferiile oraselor, ci si tineri de familii bune, va duce la reforme, dupa cum a promis premierul. Dar el nu s-a referit si la sistemul juridic foarte blind in Marea Britanie: pedepsele sint mai scurte si conditiile de detentie mai bune ca in Romania. Si in alte state occidentale, precum Norvegia cea ingrozita de ispravile ucigasului Breivik, detentia presupune perioade foarte scurte, iar asta e incurajator pentru cei pusi pe rele, mai ales pentru strainii veniti din tari cu regimuri mai stricte.

Parisul a fost prima capitala vest-europeana care s-a confruntat cu scene de violenta asemanatoare, cu cinci ani in urma, astfel ca devastarea oraselor Angliei nu e totusi o premiera. Primul ministru britanic pune o parte din vina rabufnirii tinerilor pe umerii sistemului de educatie, vizat acum de reforme. In Romania, sistemul de invatamint este supus de mai bine de 20 de ani reformelor si abia anul asta s-a vazut – la examenul de Bac, de exemplu – ca rezultatele au fost contrare celor scontate. Si, cu toate acestea, ultima masura preconizata de actualul guvern este inghetarea bugetului alocat. No comment.

Este imigratia vinovata pentru cresterea insecuritatii? Spiritul tolerant european ar spune ca nu, romanii ar spune ca da – dupa ce imaginea lor pe continent a avut de suferit din cauza unor infractori ramasi nepedepsiti pentru asta. La fel, nu toata imigratia e de condamnat, desi fenomenul este reprosat cu ipocrizie Romaniei pentru a-i intirzia accederea la spatiul Schengen, pe fondul invaziei veritabile din alte tari precum Italia, Grecia si Spania.

Lumea se schimba tot mai rapid, insa chiar si atotcunoscatori precum Mugur Isarescu recunosc ca nu pot spune cum. Ceea ce se vede la televizor si in ziare se imparte in scene de violenta si stiri economice mai mult ingrijoratoare decit optimiste. Nuantele nu sint vizibile, desi majoritatea lumii isi vede de treaba, ca si pina acum. Si totusi, Anglia recurge la reforme de anvergura impotriva "prabusirii morale a societatii". Noi ce facem?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii