Curs scurt de italiana

luni, 26 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Curs scurt de italiana

Echipa de fotbal a Romaniei a ratat sansa unei revanse in fata Italiei, care ne-a batut de doua ori in cursul anului trecut. Marea majoritate a microbistilor nostri rivneau cu nesat la o victorie si multi credeau, in virtutea inertiei, in posibilitatea ei. Chiar si semnatarul acestui comentariu si-a exprimat convingerea ca echipa Romaniei poate invinge puternica reprezentativa italiana. Trebuie, insa, sa recunosc ca, la fel ca toti microbistii incurabili din aceasta tara, m-am inselat. Dincolo de diferentele de fond dintre fotbalul italian si cel romanesc, dincolo de traditia nefavorabila, elemente pe care le-am depasit in decursul anilor, in momente cruciale, echipa Romaniei, la stadiul actual, nu putea sa depaseasca Italia si nici Franta, Brazilia sau alta forta majora a fotbalului mondial. Si aceasta doar din motive obiective, care tin de faza de tranzitie dintre epoca anterioara, dominata de personalitatea iesita din comun a lui Gheorghe Hagi, si ceea ce va urma.
S-a criticat mult conceptia tactica a selectionerului Ladislau Bölöni pentru aceasta partida. S-a spus ca ar fi trebuit sa jucam mai defensiv, sa lasam italienilor initiativa, pentru a lovi noi pe contraatac. Sa jucam, cum am facut-o de 30 de ani, speculind in mod meschin erorile adversarului. S-a intimplat exact invers. Cei care au asaltat poarta adversa de la inceput au fost romanii, nu italienii. Tactica ideala pentru peninsularii care stiu la perfectie arta defensivei si a contraatacului de peste 40 de ani, de cind cinicul Helenio Herrera a lansat deviza "cel mai bun atac e apararea". Au fost suficiente doua actiuni pe contraatac, desfasurate in patru minute, si tot edificiul cladit de Bölöni s-a destramat ca un castel de nisip. De fapt, pina la un punct, strategia lui Bölöni a fost generoasa si, in acelasi timp, temerara: sa-i atacam pe italieni de la inceput, sa le dam gol repede, obligindu-i apoi sa iasa din cutie, moment in care noi am fi schimbat partitura, jucind italieneste. Din pacate pentru el si pentru viitorul fotbalului nostru (constructia unei echipe eminamente ofensiva este un vis minunat!), n-am reusit sa inscriem repede. Si nici n-aveam cum, tocmai in fata Italiei. Probabil ca selectionerul a mizat pe terenul moale, chiar daca aceasta circumstanta defavoriza echipa obligata la constructie, gindindu-se la posibilitatea unui gol marcat de la distanta, care sa duca meciul pe fagasul dorit. Este normal ca, odata esuata, tactica lui Bölöni sa fie considerata gresita.
Pe termen lung, nationala Romaniei are numai de cistigat din lectia italiana. Chiar daca Bölöni a gresit meciul cu vicecampionii europeni, drumul pe care a pornit poate fi considerat cel bun. Echipa Romaniei l-a avut la timona, timp de 15 ani, indiferent de antrenorii care s-au perindat, pe Gica Hagi. Cu alte cuvinte, echipa Romaniei s-a obisnuit sa fie subordonata in joc unui capitan, unui "play-maker" de superclasa. Acest "play-maker" nu mai exista si, din pacate, cel putin la ora actuala, nu poate fi inlocuit de un altul, care sa aiba nu numai harul inegalabilului "machidon", ci si autoritatea lui asupra celorlalti echipieri. De un an, de cind a preluat echipa nationala, selectionerul cauta sa-l inlocuiasca pe Hagi, nu cu altcineva, ci cu altceva. Si daca nu poate sa aduca un nou Hagi in teren, Bölöni doreste un Hagi pe banca, acel Hagi fiind el insusi, cautind sa suplineasca absenta unui conducator de joc cu o respectare stricta a indicatiilor de pe margine. Poate de aici vine intransigenta selectionerului in aceasta privinta, poate de aici vine si fronda unor jucatori care il acuza pe Bölöni de tiranie. Poate de aceea Loti cauta sa introduca jucatori tineri, mai dispusi la disciplina decit vedetele fostei generatii. La momentul actual, nu exista, insa, o alta cale. Si acest drum trebuie urmat, chiar cu riscul pierderii calificarii la Campionatul Mondial de anul viitor.
Fotbalul este, insa, un domeniu in care rabdarea nu prea are cautare si asta nu numai in Romania. Se cauta mereu rezultate pe termen scurt, fara a se gindi prea mult la viitor. O eventuala infringere in meciul de miine cu georgienii ar putea darima si putinul care s-a facut pina acum, in perioada de dupa Euro 2000. Iar pericolul ca unii jucatori sa saboteze autoritatea antrenorului, chiar cu riscul infringerii, nu este de neglijat. Daca se va intimpla astfel, nu ne mai ramine decit un singur lucru. Sa-l convingem pe Hagi sa joace pina la adinci batrineti, iar pe Bölöni sa-l trimitem inapoi in Franta, sau in Ungaria, sau unde vrea el.
(Nicolae GRECU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii