De ce Moni si nu Adi?

joi, 25 iunie 2009, 18:54
3 MIN
 De ce Moni si nu Adi?

Camera Deputatilor a fost chemata marti sa se pronunte asupra constituirii unei comisii de ancheta impotriva ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi. Capetele de acuzare vizau abuzul in serviciu contra intereselor publice si delapidare. In fapt, ministresa cheltuise, in plina criza, 628 de mii de euro de la buget pentru organizarea unor concerte de propaganda in Bucuresti, Constanta si alte orase din tara. Potrivit unei anchete demarate de "Gazeta Sporturilor", sumele acordate organizatorilor – minuscule firme de apartament – nu-si gaseau justificare in costurile reale de productie a evenimentelor. Mai mult, banii fusesera aruncati pe geam fara o licitatie prealabila. Circumstante agravante? Ridzi s-a folosit de bugetul ministerului pentru a-i face campanie electorala la Parlamentul European mezinei presedintelui, cumparind si publicitate mascata in prime-time de la trei televiziuni. In ciuda tuturor asteptarilor, democrat-liberalii s-au ferit s-o ia in brate pe colega lor din Executiv, votind pentru constituirea comisiei de ancheta. Sa fim bine intelesi. Nu "iubirea de adevar" a constituit resortul deciziei onorabile, ci faptul ca Ridzi nu-si anuntase colegii cu privire la "tun". "Furt, furt, dar sa stim si noi", i-au reprosat intr-o sedinta de partid democrat-liberalii neexperimentatului ministru.

Povestea Ridzi a picat ca o "pleasca" pentru PNL. Fara sa miste un deget, liberalii s-au trezit in plasa cu o frumusete de tinara femela rechin, numai buna pentru a face uitate aventurile "maritime" ale Guvernului Tariceanu. De altfel, politicieni responsabili, liberalii au sesizat inca de luni Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta "conduitei incalificabile" a ministrului PDL. Iar zeii continuau sa-i zimbeasca prezidentiabilului Crin Antonescu. In aceeasi sedinta a Camerei Deputatilor urma sa se voteze si inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in "dosarul Zambaccian". Un rechin "rosu" devenit de mult timp principala pata neagra a brandului de tara. Si totusi, in ciuda rugamintilor fierbinti ale marilor cancelarii europene, in ciuda unei imagini de coerenta a actului de opozitie, in ciuda "doamnei legate la ochi", liberalii au facut zid in jurul fostului premier. De fapt, au votat doar in ciuda lui Traian Basescu. Votul liberalilor in doua spete identice pe fond – Ridzi si Nastase -, a tradat ipocrizie, parsivenie si un deficit de principii din partea PNL. Mai mult, antagonismul celor doua optiuni a probat lipsa de fler politic a actualilor lideri liberali. Imaginile cu iesenii Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei glumind amical cu Adrian Nastase pe treptele Camerei, dupa incheierea votului, arata de ce vocile celor doi si-au pierdut credibilitatea. Cu ce drept il vor mai acuza cei doi de coruptie pe Gheorghe Nichita, cind l-au avut in mina pe "tatal coruptilor" si l-au facut scapat?

Ziua de marti, 23 iunie, ar fi putut sa fie bifata cu rosu in calendarul PNL. Printr-un noroc chior, liberalii aveau sansa ca, in interval de doar citeva ore, sa-si dezlipeasca eticheta de "cea mai corupta guvernare" si s-o imprime apasat pe spatele actualei coalitii. N-au fost in stare. Orbiti de obsesia numita Traian Basescu, penelistii si-au dat singuri cu stingu-n dreptul. Paradoxal, din scandalurile de coruptie ale pedelistei Monica Iacob Ridzi si a pesedistului Adrian Nastase, liberalii au iesit la fel de sifonati.

Comentarii