Deja-vu

marți, 09 august 2011, 17:13
2 MIN
 Deja-vu

Nici trei ani nu s-au implinit de cind balonul imobiliar s-a spart, tragind aproape toate tarile in virtej, si o noua unda de soc s-a propagat pe toata planeta, plecind din acelasi punct: bursa din New York. Aproape toate pietele financiare s-au contractat – cea de la Bucuresti fiind pur si simplu luata de val. Doar la Atena si la Moscova cotatiile au cazut mai mult in prima zi de tranzactionare dupa anuntul facut de agentia de rating Standard & Poors, care a acordat un calificativ mai mic economiei Statelor Unite pentru prima oara din 1947 incoace, AAplus in loc de maximul AAA.

Cum va reactiona lumea? Efectele abia incep sa se faca simtite in viata cotidiana, prin scaderea preturilor la materiile prime (intre care si petrolul), dar aurul, in schimb, s-a scumpit pina la un nou nivel record. Economiile puternice din zona euro nu au resimtit foarte tare valul scaderilor pe burse, parind ca Europa are deja "anticorpii" formati. De altfel, liderii tarilor occidentale nu si-au intrerupt concediile, preferind sa se informeze telefonic reciproc – cu exceptia premierului britanic, intors sa dea curaj politistilor excesiv de toleranti cu jefuitorii din Londra. In alta parte a lumii, doar Australia a incheiat ziua de ieri pe plus. In cazul Romaniei, vestile proaste au picat tocmai cind guvernatorul Bancii Nationale ne dadea vesti bune privind reducerea deficitului si corectarea in scadere a estimarii pentru inflatia din acest an si din 2012. Pe de alta parte, leul nu a scazut in comparatie cu celelalte valute, pentru ca seismul financiar international era unul asteptat, de asta data.

Evident, comentariile vizeaza o multitudine de scenarii posibile. Unii aseamana caderea de pe bursa new-yorkeza cu reculul sever pe care SUA l-au inregistrat in 1937, dupa ce trei ani la rind avusesera o crestere anuala de 10%, parind ca Marea Depresiune din ’33 era deja departe. Atunci, in ’37, ca si astazi, exista o rata uriasa a somajului.

Asadar, istoria da semne ca se repeta. Ramine de vazut cit de mult.

Alti experti in economie au pus deja cruce economiei mondiale, in vreme ce o categorie mai mica s-a priceput sa scoata bani din asta – cum e cazul acelui misterios parior care a cistigat un miliard de dolari (cota 1 la 10) anticipind scaderea ratingului SUA.

In Romania, de anticipari, prognoze si estimari se mai ocupa doar Guvernul si BNR. Iar daca Guvernul o da in bara din cind in cind, macar banca centrala lasa sa se intrevada cind va incepe economia sa duduie cu adevarat: atunci cind rata dobinzii la facilitatea de creditare – inghetata de mai bine de un an, ca si cea de politica monetara – va scadea, incurajind consumul, singura locomotiva a oricarei economii. Alta cale nu exista, iar pina atunci vom fi in bataia valurilor de pe pietele financiare care ameninta sa dea totul peste cap, chiar si prognoza de crestere din acest an, anuntata cu nici o luna in urma impreuna cu cei de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii