Destine inlantuite

luni, 04 iunie 2012, 19:49
2 MIN
 Destine inlantuite

Exista cateva asemanari semnificative intre PDL si PNTCD. Ambele partide au ajuns la putere inconjurate de un important entuziasm popular. Atat taranistii (parte a CDR), cat si democratii (parte a Aliantei DA, si pedelistii de mai tarziu) au fost considerati altceva decat pesedistii. Cei "buni". Coruptia, hotia, clientelismul, nepotismul, abuzurile, aroganta, falimentul, criptocomunismul etc., care insotisera guvernarile PSD, ar fi trebuit, daca nu sa dispara, macar sa se reduca pana la niste proportii rezonabile, "europene".

Dar, ca si PNTCD, PDL a dezamagit alegatorii mai mult decat PSD. Totusi, intr-o prima faza a guvernarii, pedelistii s-au bucurat – la fel ca taranistii – de o sustinere electorala majora. Era un suport necesar si suficient pentru a trece la masuri structurale, radicale, innoitoare. Dar nu s-a intamplat asta. Atat PNTCD, cat si PDL si-au consumat energia in conflicte politice; interne, in primul caz, externe, in cel de-al doilea.

Nu-i mai putin adevarat ca atunci cand mai lasau scandalurile deoparte, cele doua partide produceau si cate o lege utila, o idee isteata ori un proiect de impact. Prea putin insa pentru atat de multe asteptari. Desi nici taranistii si nici pedelistii nu au furat tot atat de mult ca pesedistii, guvernarea lor a fost perceputa – pe buna dreptate – ca dezastruoasa. Ei trebuiau sa fie "altceva" decat PSD. Si nu au fost. Aveau exact aceleasi pacate. Si se revendicau de la acelasi "establishment".

Recenta condamnare a lui Ioan Avram Muresan da seama de calitatea mizerabila a multora dintre membrii de vaza ai PNTCD. Despre matrapazlacurile ministrului Agriculturii se barfea inca de atunci. "Electricianul’ numit in fruntea Agriculturii parea cel mai nepotrivit om pentru a conduce spre belsug un domeniu atat de bolnav. Astazi, privind retrospectiv, nu poti sa nu remarci tocmai cat de nepotriviti erau pentru guvernare toti "acei" taranisti care promisesera "schimbarea"!

Mai mult ca sigur, in lunile urmatoare va iesi la iveala cat de nepotriviti au fost rolurilor asumate si cei mai multi dintre pedelistii de calibru. Ca va fi vorba de Elena Udrea, de Adriean Videanu, de Radu Berceanu ori de  Sorin Blejnar conteaza mai putin. Va conta insa faptul ca esecul guvernarii va fi avut la baza aceeasi resursa umana de foarte proasta calitate. La fel ca la taranisti, scenariul atragator nu a putut salva interpretarea catastrofala.

Dar pana unde vor merge asemanarile dintre cele doua partide? Va disparea – oare? – si PDL? In cele din urma, taranistii au primit lovitura de gratie nu de la adversarii politici, ci de la propriul lider, Emil Constantinescu, care a decis sa dea bir cu fugitii cand batalia se incinsese. Va proceda la fel Traian Basescu? Va spune la un moment dat "stop joc"? Ori il vor sili adversarii politici sa plece? Daca da, ar putea fi singura diferenta notabila dintre cele doua guvernari "de dreapta". Dar o diferenta care va da sigur nastere unei continuari a telenovelei.

Comentarii