Explozia violentei

marți, 23 august 2011, 16:42
3 MIN
 Explozia violentei

Consiliul National al Audiovizualului s-a opus cu citiva ani in urma impunerii unei proportii egale intre stiri pozitive si negative in buletinele de stiri ale televiziunilor. Ideea venise din partea a doi deputati, insa a primit critici din toate partile. Curtea Constitutionala a fost cea care a pus capat dezbaterii (mai bine zis combaterii) legii, declarind-o neconstitutionala. Autorii ei au promis atunci ca vor reveni cu o initiativa similara, dar nu s-a intimplat asa ceva.

Intre timp, informatiile negative au cucerit spatiul vizual, iar pentru evenimente violente se poate face chiar intrerupere de program. Asadar, ce vede lumea la stiri? De exemplu, ca cele mai multe victime sint din rindul conducatorilor auto, care au avut ghinionul sa intilneasca niste "experti" in trafic, dornici sa faca legea (a lor) inclusiv cu pistolul. Uneori, nici politistii nu scapa de acesti "viteji", desi lucrurile ar trebui sa stea invers, adica "vitejii" sa se simta amenintati chiar si atunci cind dau un banal claxon acolo unde acest lucru e interzis. Insusi seful Politiei Rutiere o spune: "Cred ca e vorba de starea natiunii. Toti sint isterici, cu nervii la pamint, nu mai exista nici un fel de toleranta si de calm".

Lipsa tot mai evidenta a respectului fata de lege arata ca, practic, politistii sint deseori luati in colimator de interlopi, pentru ca multi dintre ei au ajuns la spital in stare grava. Din nefericire, pe unii medicii nu au reusit sa ii faca la loc. Numarul mare de politisti raniti arata ca s-au comportat precum colegii lor britanici, care in mod obisnuit nu dispun de armament – s-a si vazut asta in devastarea Londrei si a altor orase. Asta l-a facut pe ministrul Traian Igas sa-si incurajeze recent subordonatii sa puna mai des mina pe arme.

Ca numarul cazurilor violente a crescut a constatat-o recent un magistrat de la Judecatoria Sectorului 1. Sub observatia ca asemenea evenimente nu trebuie sa aiba loc intr-o capitala europeana, judecatorul a dispus, zilele trecute, arestarea preventiva a unui individ care a tras cu arma in zona Garii de Nord asupra unui barbat care era cu fiicele sale minore. Ca "dupa un scenariu demn de o fictiune", conchide magistratul.

Si procurorii au avut de solutionat, in primele sase luni ale anului, aproximativ 1,27 milioane de dosare, numarul cauzelor finalizate fiind cu 11,8% mai mare decit in aceeasi perioada a anului trecut. Ministerul Public precizeaza ca si numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut consistent, acuzati mai ales de contrabanda (de peste patru ori mai multi), proxenetism (de trei ori mai numerosi) si falsificare de bani (de doua ori mai multi).

In rest, oamenii se bat in mod obisnuit, se omoara in autovehicule facute zob in accidente obisnuite, iar uneori se sinucid din motive obisnuite. Daca un cetatean strain s-ar uita la televizor la o ora nepotrivita – cum ar fi cea cu audienta maxima, a stirilor de seara – probabil ca s-ar razgindi in privinta prezentei lui in Romania. Asta cu toate ca avem conationali care ne-au zugravit deja imaginea in culori sumbre in mintea europenilor (si pe care, din pacate, nu-i pedepsim pentru acest afront).

Dupa violenta fizica si de imagine, mai exista un capitol de care nu putem scapa. Violenta in limbaj este discursul obisnuit al unor anumiti politicieni, care nu pot vorbi altfel. Iar anul viitor contine doua campanii electorale…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii