In asteptarea scandalului

luni, 06 august 2007, 19:15
3 MIN
 In asteptarea scandalului

Ultimele sondaje de opinie au aratat ca Traian Basescu si PD au inceput sa scada usurel in preferintele electorale. Desi ramine lider la capitolul incredere in personalitatile politice, seful statului a pierdut intr-o luna de zile aproximativ cinci procente. La fel, democratii au inregistrat si ei o scadere, in intentiile de vot, de circa 7%. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a crescut cu 4 puncte – nu si PNL, insa! In schimb, partidul lui Mircea Geoana a reusit sa-si adauge doua procente la zestrea electorala, inca destul de saraca.

Unii au explicat dinamica votului ca efect al legii de majorare a pensiilor. Pentru ca Executivul liberal si PSD au fost perceputi de populatie ca vajnici sustinatori ai acestei initiative, in timp ce Traian Basescu nu prea, electoratul si-a transferat o parte din simpatie dinspre seful statului catre adversarii sai. Altii au apreciat ca, mai degraba, lipsa conflictelor politice din acest sfirsit de vara l-a oprit pe Basescu de a mai iesi la rampa, spre a-si mobiliza suporterii. Presedintele-jucator s-a alimentat intotdeauna din micile sau marile scandaluri, pe care le-a gestionat de fiecare data in favoarea sa.

In acest context, e greu de crezut ca Traian Basescu nu va face nimic pentru a-si relua trendul ascendent din sondajele de opinie. Gurile rele sustin ca ar fi nevoie doar de un mic scandal, de inceput de toamna, bine vindut opiniei publice, pentru ca seful statului sa recistige increderea marii majoritati a electoratului. Pretexte sint destule: seceta care face ravagii in tara si care a prins Ministerul Agriculturii pe picior gresit; incapacitatea Administratiei de a absorbi fondurile europene extrem de generoase; votul uninominal, blocat de interpretarile si variantele propuse de PSD; mizeria din toate localitatile Romaniei si lipsa unui proiect national eficient de salubrizare;  debandada din Sanatate, dar si ipocrizia Colegiului Sanatatii (care se sesizeaza numai in anumite cazuri de presupus malpraxis); gafele din diplomatie; sincopele din educatie etc. etc.

Adevarul este ca sint atitea motive de gilceava acum in Romania, incit nici nu stii pe care sa-l alegi. Si totusi, niciuna dintre temele de mai sus nu este noua; Basescu le-a mai folosit, ori de cite ori a vrut sa-si pocneasca adversarii politici. A iesit victorios din fiecare imprejurare. Dar a le folosi inca o data, chiar ambalate altfel, poate da impresia unei strategii insuficient pregatite. Succesul lui Basescu s-a datorat si talentului sau innascut de a-si inventa mereu cite un subiect picant, pe placul opiniei publice. Dar mai exista astfel de subiecte?  Unii exulta deja: Basescu si-a epuizat tot arsenalul si nu mai poate urma decit implacabila sa prabusire. Asa sa fie, oare?

Peste putin timp va incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare. 

Va fi momentul propice pentru toate partidele de a capta din nou atentia alegatorilor. Dar le vor mai trezi acestora interesul? Daca este sa ne luam tot dupa sondajele de opinie, se anticipeaza una dintre cele mai scazute prezente la vot din 1990 incoace. Orice s-ar spune, absenteismul este un vot de blam la adresa intregii clase politice, care pare a nu mai tine pasul cu societatea romaneasca, mult mai deschisa la schimbare. Multi alegatori s-au saturat de politicienii care s-au eternizat in fotoliile de parlamentar, desi nu deschid gura decit o data pe mandat; altii, de ministrii care ramin blocati in proiect. Poate ca partidelor nu prea le pasa, dar, in toamna, cine-si va mobiliza mai bine sustinatorii va avea, cu siguranta, cistig de cauza.
Asadar, nu ne ramine decit sa asteptam un proiect european ori – cine stie? – poate un scandal european.

Comentarii