Inainte, catre Bulgaria

joi, 22 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Inainte, catre Bulgaria

Intr-o saptamina, scandalul diplomatilor rusi acuzati de spionaj, expulzati de autoritatile de la sud de Dunare, a atras atentia Occidentului mai mult decit ar fi putut-o face o campanie mediatica de anvergura sau un lobby sustinut in SUA. "Bulgaria este pregatita sa plateasca pretul suveranitatii sale nationale", spune, remarcabil, ministrul de externe bulgar. Si nu sint deloc cuvinte gratuite. Tara cea mai apropiata de fosta URSS, in ciuda optiunilor de integrare in UE sau NATO, nu a jucat, pina acum, pe plan extern, o partitura a divortului de Rusia. Prompt, Occidentul nu a facut decit sa salute expulzarea spionilor rusi si a onorat Bulgaria chiar cu vizita directorului FBI, care a apreciat cazul drept un exemplu. Simbolic, gestul bulgar pare fara precedent in istoria apropiata a Bulgariei. Nu numai dependenta energetica a economiei bulgare a aminat acest gest, ci si o istorie.
Raporturile Bulgariei cu Rusia au impartasit traditional acel ethos slav-ortodox, observat ca decor si prilej de mitologizare politica in timpul bombardamentului Iugoslaviei de catre NATO. Pe parcursul secolului trecut, Rusia a tutelat indeaproape soarta bulgarilor prin tratate, periodice, cu Imperiul Otoman. Daca a fost scutita de ghinionul transformarii intr-o gubernie, era cit pe-aci sa devina o republica sovietica in perioada comunista. Integrarea euro-atlantica, pentru Bulgaria, ar fi prima desprindere semnificativa din sfera de influenta ruseasca de la constituirea ei ca stat modern in 1908. Moscova intelege perfect acest lucru si nu-si poate reprima accesele nervoase si neputinta. In razboiul comunicatelor, Kremlinul se comporta realmente ca tara suzerana Bulgariei. Ca raspuns de retorsiune, a expulzat trei diplomati, iar ambasada Rusiei din Sofia a transmis un comunicat sfidator si ridicol, parca venit din epoca cea mai neagra a lagarului comunist, in care se spune ca "partea rusa defineste interesele de moment si adevaratele interese ale Bulgariei".
Reactia ambasadei ruse a demonstrat ca Rusia priveste cu vechii ochi imperiali aceasta parte a Europei, in care, obligatoriu, intra si Romania. Dar Romania nu se grabeste sa trasmita semnale adecvate in ceea ce priveste serviciile secrete. O tentativa, sumara si declarativa, a avut-o in 1997 ex-premierul Victor Ciorbea, care, in cadrul campaniei pro-NATO, dadea asigurari, neacoperite in realitate, ca toate serviciile secrete au fost curatate de agenti rusi. Dupa noiembrie 2000, scandalul legat de fostul ofiter de spionaj Ristea Priboi a devenit celebru, iar cazul directorului SRI, Radu Timofte, acuzat ca ar fi fost inainte de 1989 in atentia unei directii "anti-KGB" a ramas pina la urma neelucidat. Astfel, in timp ce Sofia isi scoate gunoiul nu numai de sub pres, ci si din cele mai ascuse unghere ale dusumelei, Bucurestiul nu pare incomodat nici de aschiile din talpi.
Am fi naivi sa credem ca in Romania nu sint spioni. Probabil, o parte a acestora sint cunoscuti, insa o excesiva prudenta este inteleasa drept cea mai inteleapta pozitie diplomatica. Rusia, o spune voalat bulgarilor chiar seful FBI, in pofida incetarii razboiului rece, incearca in continuare sa saboteze democratiile prin activitati de spionaj. Romania nu a fost scutita de mina nevazuta a serviciilor secrete rusesti. Cea mai recenta marturie este implicarea unor masini apartind ambasadei ruse la Bucuresti in organizarea mineriadelor din ianuarie 1999. Dar incidentul a fost trecut sub o tacere misterioasa. Autoritatile romane ori nu stiu, ori nu vor sa adopte o pozitie clara in astfel de cazuri.
In competitia pentru NATO si UE, Bulgaria actioneaza inteligent si decis, incercind sa se distanteze de vecinii de la nord de Dunare. Dupa ce a transmis un semnal extrem de binevenit, lasind posibilitatea trupelor NATO sa tranziteze sau sa stationeze provizoriu pe teritoriul national, fara a avea acordul Parlamentului, ci doar al Guvernului, pentru o mai mare operativitate in situatii de criza, ea s-a aratat dispusa sa trimita trupe la granita intre FYROM si Albania. In plus, s-a miscat mult mai bine in privinta securizarii frontierelor, cetatenii bulgari fiind liberi sa calatoreasca fara vize in spatiul Schenghen. Initiative si actiuni de la care autoritatile romane au de invatat. Pentru ca la Praga, in 2002, Bulgaria sa nu fie respinsa "la pachet" cu Romania, numai pentru a ne proteja noua frustrarile.
(Mihai CHIPER)

Comentarii