Inca un chip al raului

marți, 26 iulie 2011, 18:19
2 MIN
 Inca un chip al raului

"Norvegia nu va mai fi la fel". Constatarea, pe cit de simpla, pe atit de dura, apartine premierului tarii unde se acorda Premiul Nobel pentru Pace, dupa cosmarul care a lasat lumea fara replica. Tara cu cel mai ridicat nivel de trai a fost ravasita de un individ fara scrupule si emotii, a carui singura ocupatie in ultimii ani a fost sa invete cum poate atinge culmea raului. Dovada sta "manifestul" sau, o sinteza de sute de pagini in care se regasesc de-a valma personaje si evenimente marcante din istorie (inclusiv Vlad Tepes, inclusiv Vladimir Putin), explicatii privind campania sa (si Hitler a avut una, nu-i asa?), ajungind pina la retete de preparat explozivi si sfaturi pentru construirea de bombe.

Gestul lui Anders Behring Breivik, cum il cheama pe asasinul norvegian, seamana foarte mult cu cel al lui Timothy McVeigh, un veteran american al primului razboi din Golf, care la 19 aprilie 1995 a detonat linga o cladire guvernamentala din Oklahoma un van burdusit cu 2,3 tone de azotat de amoniu, omorind 168 de oameni si ranind aproape 700. Pentru exploziile din capitala Oslo, Breivik comandase si el 6 tone de fertilizator pe baza de azotat de amoniu.

McVeigh, intre timp judecat, condamnat la moarte si executat pe 11 iunie 2001, a vrut sa razbune moartea membrilor sectei davidienilor, condusa de David Koresh, care au rezistat timp de 50 de zile, cit a durat asediul fortelor federale, baricadati intr-o ferma din statul Texas. Asaltul final a avut loc pe 19 aprilie 1993, cu exact doi ani inainte ca McVeigh sa arunce in aer cladirea din Oklahoma City. Numarul victimelor s-a ridicat atunci la 76 de morti – coincidenta stranie, acesta este si numarul celor ucisi in seria de atacuri din Norvegia, conform ultimului bilant anuntat oficial. Ca si Breivik astazi, McVeigh a spus in fata instantei ca nu simte nici o parere de rau pentru victime, fiindca "asemenea lucruri se intimpla in fiecare zi in lume".

Lumea fata de care Breivik nu are vreun sentiment, dar pe care spune ca vrea sa o protejeze de islamizare, va mai ramine o vreme in stare de soc, pina la aflarea tuturor raspunsurilor. Psihologii, poate chiar psihiatrii si criminologii au un nou subiect de studiu, care cu siguranta va fi intors pe toate partile mult timp de-acum incolo.

Daca americanii s-au razbunat executindu-l pe McVeigh, Breivik are toate sansele sa moara de batrinete, pentru ca legile europenilor sint foarte blinde. Codul Penal norvegian, de exemplu, nici nu contine pedeapsa cu inchisoare pe viata. Maximum 30 de ani, cu circumstante agravante. Timp suficient pentru gasirea celor mai plauzibile explicatii, fiindca atentatele tinarului norvegian au lovit cumplit nu doar cetatenii unei tari – care l-au si numit tradator -, ci intreg sistemul de valori (nu mai vorbim de cel de securitate) construit la nivelul civilizatiei occidentale.

Comentarii