Majoritatea toxica

miercuri, 03 noiembrie 2010, 18:39
2 MIN
 Majoritatea toxica

Mai intelege cineva cum decurge procesul decizional si care este puterea legislativa in Romania? Guvern, comisii, plen, Curtea Constitutionala, Cotroceni, iar comisii, uneori plen, iar Curtea Constitutionala etc. In unele cazuri Guvernul ia taurul de coarne si isi asuma raspunderea, alteori presedintele noteaza pe marginea actului normativ sugestii, care devin amendamente. Rezultatul este din nou infirmat de Curtea Constitutionala. Nu cu unanimitate de voturi, ci cu celebrul "5 contra 4", semn ca nici magistratii nu inteleg prea bine cum se adopta o lege.

Cert e ca, in mai toate situatiile, atributiile legislative ale Legislativului sint sarite. Atunci cind parlamentarii totusi procreeaza, este vorba fie despre adoptari tacite (n.r. – adica dormeau) – vezi trecerea TVR International in subordinea MAE, fie de o greseala (n.r. – inca dormeau) – vezi TVA de 5% la alimentele de baza sau neimpozitarea pensiilor mici, fie de un interes personal (n.r. – s-au trezit) – vezi majorarea bugetului Senatului.

Unii ar pune harababura din procesul legislativ pe umerii opozitiei, invocind sicanele care insotesc fiecare document iesit de la Cotroceni, via Palatul Victoria. Blocarea, deunazi, a legii pensiilor la Senat, pe tot felul de chichite procedurale, le-ar da dreptate. S-a ajuns pina la a se cere o pauza de consultari cu liderii de grup, cu un minut inainte de incheierea dezbaterilor, pentru a se discuta votul initial de prelugire a sedintei. Nu trebuie sa intelegeti, este absurd. Culmea "celeritatii"! Nu mai vorbim de greva deputatilor PSD si PNL din Camera, ca protest la adresa Robertei Anastase. Sa acuzam insa cele doua partide ca blocheaza procesul legislativ, atita timp cit jocul murdar se incadreaza in limite legale, ar insemna sa acuzam insusi sistemul democratic. In lipsa functiilor executive, opozitia are dreptul sa fie amorala, puterea fiind cea care trebuie sa caute compromisul.

Culmea, in cazul de fata, reprezentantii coalitiei nici nu prea au nevoie de compromis, formind o majoritate suficienta pentru a-si trece proiectele prin Parlament. In aceasta majoritate trebuie sa cautam vinovatii pentru rateurile legislative si, oarecum surprinzator, primul care a facut-o a fost chiar presedintele Basescu. A numit-o majoritate toxica, precizind ulterior, in cadru privat, ca se referea exclusiv la parlamentarii PDL. E primul atac de o asemena virulenta a sefului statului la adresa partidului pe care, de facto, il conduce.

In ultimii doi ani, Basescu si Boc au incasat mai toate loviturile pentru esecurile guvernarii. Nu doar opinia publica si opozitia au aratat acuzator spre Cotroceni si Palatul Victoria, ci uneori chiar parlamentarii PDL. Sub protectia unui pseudo-vot uninominal, democrat-liberalii au devenit mai interesati de termopanele bisericilor din propriul colegiu decit de actul de guvernare. Neexperimentati, majoritatea fiind abia la primul mandat, si resimtind vidul de putere din partid, alesii PDL se dovedesc o prada usoara pentru opozitie. Sa speram ca vor fi o prada usoara si pentru electorat.

Comentarii