Mandatul lui Pivniceru

joi, 23 august 2012, 18:29
3 MIN
 Mandatul lui Pivniceru

Decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului si intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni aduc intreaga afacere politica interna la datele esentiale de dinaintea suspendarii: cum poate prelua USL controlul asupra justitiei, prin schimbarea lui Daniel Morar si a Codrutei Kovesi? Precum un organism care renunta la toate capriciile pentru a o satisface pe cea principala -supravietuirea -, oamenii sistemului s-au concentrat pe provocarea centrala: libertatea personala. Firul rosu l-am vazut pe intrega perioada a suspendarii. „Spune-ne de Daniel Morar ceva… Numai de bine…" ii cerea Varujan Vosganian, potrivit stenogramelor PNL, presedintelui interimar. Crin Antonescu: „In romana sau in engleza? Ca sa stiu sa fac si eu un efort… Da… Deci, mandatele lui Daniel Morar se prelungesc in mod legal de catre ea (Laura Codruta Kovesi) atata vreme cat decizia ministrului Justitiei e de a nu face o alta propunere."

Din motive neclare (poate cuvantul dat lui Barroso, poate frictiunile cu PNL), de vreo doua saptamani, premierul Victor Ponta a evitat sa faca aceste propuneri in calitate de ministru interimar al Justitiei, declansand planul de a o impune pe Mona Pivniceru. Ce i-a venit lui Pivniceru sa accepte vremelnicul mandat de ministru, in locul unui salariu incomparabil mai mare intr-o functie nu doar mult mai bine platita, ci si mai prestigioasa, de judecator la Inalta Curte? Greu de inchipuit, dar finalizarea planului era capitala: premierul insusi, interimar la portofoliul justitiei, a asigurat ieri cvorumul CSM, amanandu-si sau intrerupand sedinta de Guvern, ca intr-o situatie de urgenta nationala. In paralel, voci din PNL conditionau cvorumul Parlamentului pentru intoarcerea lui Basescu la Cotroceni de cvorumul sedintei CSM, menit sa ia act de demisia lui Pivniceru din magistratura.

Faptul ca membrii consiliului s-au intrunit cu greu la sedinta poate fi privit ca un act deliberat. Este extraordinar de ciudat ca i se pun piedici din interiorul sistemului. De ce nu le convine membrilor consiliului ca tocmai unul dintre ei sa ajunga la sefia justitiei? CSM nu actioneaza la comenzile lui Traian Basescu, ci isi apara, firesc, propria independenta de controlul USL. In sistem se stiu, probabil, mai multe despre Pivniceru decat ceea ce a aparut la TV, plimbarea cu masina lui Andrei Nastase, planul initial prin care, odata ajunsa ministru, urma sa-i numeasca pe George Balan procuror general si sef la DNA pe Marcel Sampetru, procurori compromisi, gata sa actioneze potrivit lozincii „curentul si motorul".

Oricum ar fi, in ciuda oricaror declaratii de impartialitate, Pivniceru este ceea ce pare: pariul USL in rezolvarea unor dosare grele. Mandatul ei poate dura mai putin de o saptamana. Indeplinirea misiunii trebuie realizata rapid, pana pe 27 august, ora 15 ( cand in Parlament se citeste decizia CCR de revenire a lui Traian Basescu) cu propunerile USL pentru sefia Parchetului si DNA. Daca trec de avizul CSM, Crin Antonescu nu va respinge propunerile, cu siguranta, insa Traian Basescu poate ridica obiectii. In acest fel, USL mai are posibilitatea unei ultime lovituri, dupa esecul suspendarii. Este o masura compensatorie deloc neglijabila, prin consecintele devastatoare pe termen lung, in razboiul impotriva institutiilor.

Comentarii