Marea cu sarea

marți, 02 august 2011, 18:52
3 MIN
 Marea cu sarea

Echipa reunita de experti financiari veniti zilele trecute la evaluare s-a aratat mai fericita ca oricind: Guvernul s-a achitat constiincios de sarcini, iar cetatenii merita aplauze pentru ca au indurat cu stoicism masurile dure de austeritate, nu ca alte natii mai neastimparate care si-au intors tara pe dos cu atitea greve si proteste de strada. Asadar, toate motivele ca zimbetele condescendente sa domine, zilele trecute, discutiile de final ale misiunii de evaluare. Ele nu s-au sters de pe fetele trimisilor FMI, ai Bancii Mondiale si ai UE nici atunci cind cineva din grupul gazdelor a ingaimat ceva despre o crestere salariala in sectorul bugetar greu incercat de criza. Pentru ca raspunsul nu a fost "nu", ci mai degraba un "da" conditionat de performantele viitoare ale economiei, vocile initial abia soptite au capatat curaj. Mai intii s-au facut auzite prin Ministerul de Finante, apoi ideea a prins puteri si primul anunt a fost facut de vicepresedintele Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor: crestere, in fapt "recuperare" a taierilor de anul trecut, de 5 la suta incepind cu luna octombrie. Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by a reechilibrat situatia, spunind ca o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatilor bugetari. Si ministrul Muncii a reluat o idee mai veche, cea a reducerii asigurarilor sociale, dar fara sa dea un termen de aplicare. N-au fost uitate nici pensiile, care si ele ar urma sa primeasca din ianuarie o indexare cit inflatia – tot cam 5 la suta -, plus inca ceva din cresterea salariului mediu pe economie.

Toate acestea l-au facut pe seful statului sa tune si sa fulgere impotriva celor care au pomenit de relaxarea salariala, amintind de fatidicul an 2008. Dar asta nu l-a impiedicat pe Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, sa sustina ca in coalitie s-a discutat chiar luni dimineata, adica a doua zi dupa avertismentele prezidentiale, despre cresterea salariilor bugetarilor cu un procent de 5 la suta. Mai mult, el preciza ca majorarea ar urma sa intre in vigoare de la 1 octombrie, asa cum se vehiculase anterior, dar insusi Emil Boc, premierul, s-a grabit sa vina in fata microfoanelor si blitzurilor ca sa reteze orice speranta: nu s-a discutat de vreo crestere in acest an, iar banii vor merge cu prioritate spre investitii.

Asadar, vestile bune nu tin mult in Romania. In plus, chiar daca Guvernul si coalitia au fost chemate – si au venit supuse la ordine -, s-a vazut ca prapastia dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria ramine una adinca, desi degringolada in declaratii s-a aplanat pina ieri. Constient ca nu va putea tine piept presiunii electorale, presedintele a adoptat ideea recuperarii, anul viitor, a salariilor dinainte de reducerea cu 25 la suta.

Insa 2012 va fi dificil nu doar din cauza alegerilor, ci si pentru ca numeroase plati urmeaza sa fie facute, de la ratele creditului de 20 de miliarde de euro contractat in 2010 si pina la banii recistigati in instante de profesori, magistrati, politisti etc. Va tine bugetul si la cresteri salariale? Seful statului a amintit de promisiunile fara acoperire facute in anul 2008, aratind ca sufla si acum in iaurt. In schimb, destui politicieni chiar de la virf par sa nu fie in stare sa gaseasca alta metoda mai buna pentru a-si atrage voturi.

Comentarii