Marul otravit

miercuri, 24 noiembrie 2010, 18:26
2 MIN
 Marul otravit

Asistam de citeva zile la reluarea discutiilor, mult spus dezbaterii, despre functionalitatea actualului sistem de vot. Mai intii, un lider PDL din Senat a inaintat camerei o initiativa legislativa privind revenirea la sistemul de vot pe liste, propunerea avind deopotriva sprijinul unor senatori PSD si PNL. Ulterior, liberalii, prin vocea lui Crin Antonescu, s-au declarat in favoarea unui sistem de vot uninominal pur, in doua tururi de scrutin, exact ca la alegerea primarului. Proiect sustinut in 2008 chiar de presedintele Traian Basescu. Deunazi, Pro Democratia, asociatie considerata apropiata de PNL si "patroana" sistemului de vot in vigoare, a dat publicitatii un studiu referitor la perceptia romanilor vizavi de actuala modalitate de alegere a parlamentarilor. Concluziile par sa le cinte in struna celor care militeaza pentru schimbarea sistemului. Aproximativ 70% dintre romani si-ar dori sanctionarea actualei legi, iar 78%, respectiv 89% dintre ei, nu-si cunosc deputatul sau senatorul din propriul colegiu.

Scriam in urma cu citeva saptamini despre precaritatea ultimelor sondaje de opinie, in contextul celebrei povesti cu Mos Craciun si Alba ca Zapada. Constatam atunci ca actualul sistem de vot ofera un statut privilegiat parlamentarului deja stapin in colegiu, fapt ce bruiaza, in fata urnei, simpatiile politice generale ale alegatorului. Cu alte cuvinte, o biserica renovata sau o scoala refacuta in imediata apropiere estompeaza in memoria electorului greselile actului de guvernare, avantajind per total partidul aflat la putere. In aparenta, studiul comandat de Pro Democratia ma contrazice, sugerind o ignoranta in crestere a electoratului. La o privire mai atenta insa, observam ca procentul de 22% dintre romani care-si cunosc deputatul nu este nici pe departe nesemnificativ. Putem presupune, fara sa ne inselam prea mult, ca cei 22% fac parte din electoratul informat, care indeobste nu lipseste la urne. Or, in contextul unei prezente la vot ce rar depaseste 40%, procentul de alegatori reali care sa fi auzit de parlamentarul "ctitor" mai ca se dubleaza. Si, apropos, oare citi romani isi cunosteau reprezentantii in Legislativ in 2006, pe vechiul sistem de vot?

Pseudo-dezbaterea creata pe tema legii electorale are putin de-a face cu erorile de fond ale actualului sistem de vot, fiind provocata mai ales de interesele de moment ale formatiunilor politice, cu un plus pentru opozitie. Sa ne amintim ca in 2008, cind inca se lucra la legea electorala, PSD si PNL au fost principalii sustinatori si, ulterior, beneficiari ai noului sistem. Astazi, PSD inclina mai degraba pentru reintoarcerea la votul pe lista, pe de o parte din nostalgie, pe de alta parte pentru a-si consolida fara emotii procentele din sondaje. In mod inteligent, liberalii au schimbat tactica, propunind sistemul uninominal pur, atit de drag pe vremuri pedelistilor. Aceasta modalitate de vot, cu doua tururi de scrutin, avatajeaza aliantele mai mult sau mai putin transparente, fiind lesne de inteles, in actuala configuratie a clasei politice, ca democrat-liberalii vor fi lasati in offside. Un mar otravit oferit de liberali fostilor parteneri de alianta, pe care, de dragul "printipiilor", democrat-liberalii trebuie sa-l inghita.

Comentarii