Naucitoarea revansa

vineri, 06 aprilie 2012, 17:48
3 MIN
 Naucitoarea revansa

In 2008, deci cu patru ani in urma, a fost demarat un proces care, la vremea aceea, a zguduit fotbalul romanesc. Este vorba de 12 transferuri de fotbalisti in strainatate, realizate de patru cluburi romanesti (Dinamo, Rapid, Otelul Galati si Gloria Bistrita), tranzactii care au vaduvit statul de un milion si jumatate de dolari si cluburile amintite de inca vreo zece, bani care ar fi ajuns in buzunarele unor potentati din fotbal, atit din rindul "puterii", cit si din "opozitie": fratii Becali si invatacelul lor, fostul mare international Gica Popescu (cu ceva timp in urma considerat drept "doctorul" miraculos pentru fotbalul romanesc), dar si personaje deja compromise, ca Gigi Netoiu, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Meme Stoica sau George Copos. Pe atunci, acest dosar al transferurilor parea a fi doar un punct de plecare, fiindca erau vizate doar operatiuni savirsite pina in anul 2005, dar existau sperante ca urmau alte transferuri mult mai banoase pe lista procurorilor. Procurori care si-au definitivat recent ancheta, propunind pedepse cu executare pentru majoritatea inculpatilor. Verdict dupa patru ani de lalaiala? Toti invinuitii au fost achitati si, in consecinta, toti au exultat, intrecindu-se in laude inchinate justitiei romane si mistocareli la adresa DNA, o institutie fara prea mare experienta in anii aceia. Fara indoiala, insuficienta sau neconcludenta probelor administrate de procurori ramine un subiect de discutie. Dupa cum perfect adevarat este faptul ca, daca niste prezumtive infractiuni savirsite in anii 1999-2005 sint cercetate in perioada 2008-2012, este timp suficient pentru a se ascunde dovezile esentiale si a se exercita traficul de influenta necesar musamalizarii. Si nu e nevoie de demonstrat ca, atunci cind vertebre importante din coloana fotbalului romanesc, asa bolnav cum era si este, ajung aproape sa fie extirpate, traficul se manifesta din plin.

Insa DNA a contraatacat cu forta si, in nici un an, a finalizat aproape in totalitate un dosar care afecteaza nu coloana vertebrala, ci insusi creierul mafiei fotbalistice – Mircea Sandu, Mitica Dragomir si acolitii sai: dezafilierea clubului Universitatea Craiova. Faptul ca bomba a fost amorsata de un personaj dubios, ca sa nu spunem execrabil, precum Adrian Mititelu, conteaza mai putin, la fel cum prea putin a contat rolul mult-detetestatei Securitati in rasturnarea lui Ceausescu in 1989. DNA a invatat, pare-se, ca tergiversarea nu poate decit sa duca la inmormintarea cazului, iar conducatorii FRF si LPF au fost luati prin surprindere. Reactiile celor implicati o dovedeste din plin: Mircea Sandu isi pierde cumpatul amenintind cu proces la adresa DNA (!), iar Dragomir isi etaleaza arma cea mai de pret: televizarea meciurilor din Liga I: "Pai daca ne sint blocate conturile, de unde platim drepturile TV la cluburi", zice Mitica, reiterindu-si mereu afirmatia care, de fapt, il incrimineaza mai tare. "Domn’e, la noi s-a furat o tara intreaga  si mafiotii n-au patit nimic, acum sint cercetati cei care au bagat bani in fotbal?". Pai, daca oamenii aceia au investit bani in fotbal fara a se astepta la profit, inseamna ca sint slabi oameni de afaceri, iar sensul afirmatiei este altul: "Daca altii fura fara sa pateasc nimica, de ce sa fim noi prosti  si sa nu bagam o mina macar pina la cot?". Exact in ziua reaprinderii incendiului craiovean, Mircea Sandu a aruncat bombite cu aer, de genul afacerilor cu pariuri in fotbalul romanesc si al atentionarilor UEFA, uitind ca el insusi si oamenii sai trebuiau de mult sa cerceteze asemenea fenomene sau macar sa sesizeze DNA. Nu acum, cind se apropie funia de par! Pe de alta parte, se intensifica zvonul ca Maria Sa Nasul ar incerca sa negocieze cu Mititelu retragerea actiunii, pentru a scapa cu totii "naframe curate".

Toate acestea arata limpede ca intre afacerea transferurilor ilegale de atunci si cazul Craiovei de acum sint putine puncte comune. Conform experientelor recente, mai toata lumea este dispusa sa creada ca se asteapta o noua musamalizare cu batista pe tambal, iar tandemul Sandu-Dragomir va conduce, in stilul propriu, destinele fotbalului romanesc in vecii vecilor amin. Procurorii DNA au capatat, insa, experienta in ale fotbalului, s-au miscat mai rapid decit in taraganatul dosar al transferurilor ilegale si, din acest motiv, actiunea lor in cazul dezafilierii echipei Universitatea Craiova are sanse mari de reusita.

Comentarii