Nemeritatele vacante

luni, 06 iulie 2009, 18:23
3 MIN
 Nemeritatele vacante

Parlamentul Romaniei a intrat in vacanta, dar majoritatea politicienilor nu-si merita timpul liber. La Iasi, lipsa tot mai acuta de credibilitate a partidelor de dreapta (PNL si PDL), coroborata cu resuscitarea stingii (PSD si PRM), ar trebui sa-i bage pe liberali si democrat-liberali in sedinte prelungite. Poate chiar comune.

La PDL, cramponarea agresiva a lui Dan Carlan de functia de presedinte al organizatiei judetene ii imparte pe pedelisti. Unii se simt bine sub conducerea mediocra a fostului senator, altii ar dori altceva. Lipsa de coeziune si fragmentarea partidului intr-o multime de grupuri de interese fac din PDL un teren al improvizatiei gaunoase. Pedelistii au idei de proiecte, unele chiar bune, dar se dovedesc incapabili sa le transpuna in practica. Desi a facut mare zarva cu "Zona Metropolitana IasI", luptindu-se cu pesedistii pentru paternitatea ideii, Carlan a uitat ulterior tot ce promisese. Acum vorbeste de amenajarea Bahluiului, alt proiect cu sanse minuscule de reusita. Sub conducerea lui Dan Carlan, PDL nu va fi niciodata o echipa, ci un partid meschin. Iar virusul se raspindeste rapid chiar si printre membrii mai tineri.

In mediul rural, pedelistii vor mai sta bine atita vreme cit numele Traian Basescu va mai spune ceva oamenilor simpli. Oare cit? In multe comune, PDL e usor de recunoscut dupa drapelul de smecher pe care l-au arborat reprezentantii acestui partid.

La PNL, Relu Fenechiu incearca sa impuna un control absolut asupra zonelor de decizie din partid, pentru a nu trai vreo surpriza neplacuta in viitorul apropiat. Desi tot mai multi membri de partid se pling de fundatura in care a intrat PNL din cauza gastii pastorite de deputat, nimeni nu are curajul sa le-o spuna in fata. Faptul ca electoratul din Iasi a tras un prim semnal de alarma, la ultimele alegeri, nu-i ingrijoreaza pe liberali. Ei par mult mai suparati de faptul ca li se aduce permanent aminte ca l-au sprijinit pe Gheorghe Nichita sa ajunga din nou primar in 2008. Din aceasta cauza, orice atac lansat la adresa primarului pare acum lipsit de seriozitate. Mai grav, PNL nu are nici o solutie pentru a atrage tinerii la vot. Asa-i cind vorbesti de elite, dar promovezi nulitatile.

In judet, jumatate dintre primarii partidului au ramas doar pe hirtie. Cei mai multi trag spre PSD, putini spre PDL, restul incercind sa se descurce singuri cu firimiturile ramase de la masa puterii. Cel mai greu e in colegiile adjudecate chiar de PNL la alegerile parlamentare, pentru ca acolo s-au lansat o multime de promisiuni marca Fenechiu: autostrazi, sosele de centura, spitale de urgenta. Fara numar.

Lipsa de credibilitate a PDL si PNL are radacini stufoase. Asocierea celor doua formatiuni cu PSD – in perioade diferite, e adevarat -, este unul dintre motivele compromiterii lor. Alegatorului ii este tot mai greu sa perceapa partidele conduse de Carlan si Fenechiu ca alternative la PSD, de vreme ce au convietuit atit de bine cu "dusmanul". O a doua cauza importanta a discreditarii PDL si PNL este data de calitatea slaba a oamenilor scosi in fata de cele doua partide. In ambele cazuri, multele promisiuni frumoase din campania electorala au fost urmate, la guvernare, de coruptie si incompetenta. Problema e ca suporterii dreptei sint mult mai greu de pacalit, dar infinit mai usor de pierdut. Mai ales in perioada vacantelor. E vara si totul se altereaza mai repede. De tinut minte: partidele din Iasi de la cap se strica.

Comentarii