Pascani – misiune posibila

marți, 24 iunie 2008, 19:47
3 MIN
 Pascani – misiune posibila

Fara indoiala, cea mai mare surpriza a alegerilor locale din judetul Iasi s-a consumat la Pascani. Chiar daca victoria deputatului Grigore Craciunescu (PNL) la primarie s-a datorat in mare masura si calitatii indoielnice a contracandidatilor sai, nu-i mai putin adevarat ca liberalul a reusit performanta de a pune punct unei epoci care dura de 25 de ani. "Republica lui Ratoi", intemeiata in 1983, a cazut, dar pentru cit timp?

In absenta fostului primar Neculai Ratoi (care viseaza, senin, la un mandat de senator) si avindu-i de infruntat pe pesedistul Pantazi si pe peremistul convertit in pedelist Leonard Rusu, Craciunescu a reusit sa se impuna greu intr-o campanie electorala urita si plina de incidente. Pina la urma, cea mai notabila prestatie a avut-o independentul Dionisie Afloroaie, singurul care a reusit sa aduca tinerii la urne. Probabil, daca ar fi fost sprijinit de PD-L, Afloroaie ar fi cistigat cu usurinta functia de primar. De altfel, pedelistii au ratat aceste alegeri locale tocmai pentru ca au mers pe mina unor politicieni uzati si controversati, uitind ca tocmai ei au promis reforma clasei politice.
Prima intrebare care se pune in acest moment este aceea daca Grigore Craciunescu va face fata acestei functii. Este clar ca va exista o presiune formidabila din partea electoratului la adresa noului primar. Pentru prima data, la mai bine de 18 ani de la revolutia din 1989, pascanenii au votat schimbarea; si vor sa vada aceasta schimbare in bine a orasului lor cit mai repede.

Din pacate pentru Craciunescu, rabdarea alegatorilor este scurta, iar logica lor cam ciudata. In mintea pascanenilor, activitatea noului primar va fi comparata permanent cu cele intimplate in lungul mandat al lui Ratoi. Or, oricit de dezastruos a fost ultimul sfert de secol pentru Pascani, multi vor asocia acestei perioade si anumite rezultate palpabile. Ramine de vazut daca Craciunescu va reusi sa varuiasca in patru ani tot ce a construit Ratoi in 25 – parca asa vorbesc nostalgicii comunismului, nu?

Sansa noului primar consta in transpunerea cit mai grabnica in practica a propriului program electoral, care arata destul de bine. Dar pentru ca demersul sa aiba succes, Craciunescu are nevoie si de sprijinul Consiliului Local. Iar aici apare o alta problema pentru noul primar. Liberalii sint destul de slab reprezentanti in acest for legislativ, fiind la egalitate cu PD-L, dar in urma PSD. Cu cine se va alia de facto si cu cine de jure Craciunescu, pentru a-si putea impune programul?

!n campania electorala, toate fortele politice din Pascani au luptat contra colosului PSD. Dar, intre timp, liberalii de la centru (Iasi) au recunoscut ca au batut palma cu pesedistii. Tot judetul Iasi va fi impartit intre cele doua partide. Ce va face, in atari conditii, Grigore Craciunescu? Orice apropiere de PSD poate fi interpretata ca o tradare a eelctoratului. Pai, ce fel de schimbare este asta, daca votezi un liberal si te trezesti ca tot PSD conduce? Dimpotriva, orice pact cu PD-L ii poate aduce lui Craciunescu necazuri in perspectiva. Va mai accepta guvernul liberal sa "sponsorizeze" Pascaniul, daca printre beneficiari se afla si oamenii lui Basescu?

Indiferent de ce aliante se vor stabili in urmatoarele zile, adevarata incercare va veni abia la toamna, in timpul scrutinului pentru parlamentare. Cind alegerea partenerului va fi mult mai vizibila pentru toata lumea. Abia atunci Craciunescu isi va da masura abilitatii sale de om politic. Si tot atunci isi va hotari soarta de primar al urbei de pe Siret. Liberalul are doar citeva luni pentru a-si pune strategia la punct. Daca va fi atent la jocurile politice, Grigore Craciunescu poate deveni un primar eficient, chiar daca nu a stralucit ca deputat.

Catalin ONOFREI

catalin.onofrei@ziaruldeiasi.ro

Comentarii