Pensii si virusi

marți, 07 decembrie 2010, 19:28
2 MIN
 Pensii si virusi

Taxa pe sanatate impusa pensiilor de peste 740 de lei e tot un fel de taxa pe viciu, ca aceea pusa comertului cu tigari, numai ca de data asta "viciul" e viata oamenilor. E adevarat, exista argumentul ca orice venit trebuie impozitat si supus taxelor, dupa cum exista si eternul raspuns (contraargument) ca nivelul de trai de la noi nu se compara cu cel din tarile pe care ne grabim sa le copiem la biruri, nu si la venituri – ba chiar dimpotriva. Cit de suportabila va fi, asadar, pierderea celor citeva zeci de lei? – este prima intrebare iscata de impunerea taxei.

Primul efect secundar va fi, cu siguranta, o aglomeratie si mai mare la cabinete si spitale. Este reactia normala a celui care plateste si vrea sa vada pe ce a dat banii. Asa ca merge la consultatii si, eventual, la analize.

Al doilea efect secundar ar trebui sa se resimta in calitatea serviciilor medicale, dar aici sint deja mai multe probleme, de la lipsa materialelor sanitare si pina la exportul de mina de lucru calificata (medici si asistente). De aici si temerea ca banii luati din pensii (chiar daca e vorba de multi bani, pentru ca vor fi milioane de pensii ajustate astfel) nu vor face mare lucru: oricum medicamentele se scumpesc continuu, analizele – la fel, aparatura medicala performanta este rara si citeodata nefunctionala, iar costurile serviciilor vor creste pe masura ce acestea se muta in zona privata.

Pe ansamblu, ramine speranta ca vom fi tratati mai bine. Beneficiari ai fondurilor strinse din pensii vor fi toti romanii, inclusiv cei loviti in momente sensibile ale vietii lor. Exista printre acestia din urma o categorie despre care tratatele de specialitate nu au avut ce scrie pina acum. Cert este ca un virus periculos si nevazut ii pindeste doar pe ei si declanseaza diverse maladii, ca un facut, taman atunci cind ajung sa dea ochii cu vreun procuror sau cu instanta. Despre acest virus, singurul lucru care se stie este ca loveste cu atit mai tare cu cit numele bolnavului e mai sonor. Anul acesta, printre victimele nevoite sa se interneze in spital s-au numarat senatorul Catalin Voicu, fostul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu, fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, iar mai recent fostul comandant al Politiei nemtene, Aurelian Vasea Soric. Exemplele sint mult mai numeroase, iar intre cazurile consemnate de presa in ultimii ani domina de departe Omar Hayssam. Poate ca fondurile suplimentare pe care Guvernul conteaza ca le va primi de la pensionari incepind cu anul viitor vor ajuta la vindecarea atitor oameni si, de ce nu?, la identificarea cumplitului virus aducator de boli. In rest, sa dea Domnul sanatate!

Comentarii