Pentru cine cinta imnul?

vineri, 20 februarie 2009, 19:32
3 MIN
 Pentru cine cinta imnul?

"Boxul romanesc este foarte slab calitativ si nu meritam sa avem vreun sportiv la Olimpiada, la starea actuala". Afirmatia apartine presedintelui Federatiei, Rudel Obreja, si a fost spusa inainte de finalele Cupei Romaniei, excelent organizate la Sala Polivalenta din Iasi. Este greu de crezut ca finalele desfasurate dupa citeva ore au reusit sa-i schimbe parerea boss-ului din boxul romanesc, dupa ceea ce s-a vazut joi seara. Cert este ca, in mare masura, Obreja are dreptate, si pentru termen de comparatie nu trebuie sa ne ducem hat-departe, la vremurile lui Linca sau Dobrescu, sau chiar la fratii Cutov, ci cu numai un deceniu in urma, cind Francisc Vastag sau Leonard Doroftei si, apoi, fratii Simion aduceau colectii de medalii de la Europene si Mondiale. La Mondialele de la Chicago (2007) si la Olimpiada de la Beijing nu s-a reusit nici o medalie, iar la cele mai recente Europene, un singur bronz amarit obtinut de un sportiv, Petrisor Gananau, pentru care Federatia condusa de acelasi Rudel Obreja n-are nici un merit. Iar din finalele Cupei Romaniei, doar meciurile Lupu – Niculescu si, partial, Popescu – Biea pot obtine nota de trecere, intr-un ocean de corigenta.

Cauzele care au dus la decaderea boxului amator romanesc sint si obiective, si subiective. Nu este vina nimanui ca foarte putini copii si tineri sint interesati de "nobila arta" (cum au botezat-o englezii), ca bataile numite K1 sucesc mintile chiar celor putini interesati, ca gruparile pugilistice din tara au probleme financiare ce devin amenintatoare in conditiile recesiunii. Boxul, insa, se poate plinge mai putin, fiind inca un sport cu priza la public si atragator pentru investitori.

Tot atit de adevarat este, insa, ca ceea ce-si face omul cu mina lui (lucru manual) nici dracu’ nu dezleaga. Acum un deceniu, Federatia era condusa de un om cu bani, Ionel Serban, de la Constanta, care a facut lucruri exceptionale pentru boxul romanesc, Romania era privita cu ochi buni la forurile internationale, iar exact acum zece ani echipa antrenata de Francisc Vastag obtinea un incredibil bilant de sapte medalii la Campionatele Mondiale din SUA. Intre timp, din conducerea forurilor internationale au disparut prietenii nostri bulgari si turci, aparind thailandezi, coreeni si taiwanezi care au creat o mafie cu care Rudel Obreja incearca, in zadar, sa se bata acum. Tot acum zece ani a aparut in prim-planul boxului romanesc acel Gheorghe Simion, care – dincolo de performantele exceptionale ale baietilor lui – a reusit contraperformanta de a involbura pina la tsunami apele boxului romanesc. Faptul ca actualul campion mondial profesionist Lucian Bute nu a avut niciodata ocazia sa-si apere sansa olimpica tot de la badia Gheorghe i se trage. De atunci, conducerea Federatiei s-a schimbat, s-au schimbat antrenorii, a revenit Auras, a revenit si Vastag, ajungindu-se, la un moment dat, la halucinanta situatie cind nimeni nu stia cine pregateste lotul national al Romaniei.

Rudel Obreja a spus, tot la Iasi, ca exista bani multi in sport, dar nu sint bine gestionati. Probabil ca exista bani si in box, dar atunci cum se explica faptul ca Federatia a gasit bani pentru a trimite la Europenele de la Liverpool doar doi pugilisti, care, de altfel, au capotat inadmisibil? Cit despre relatiile cu forurile internationale (atit de importante, nu numai in box, amintiti-va de faimoasele arbitraje cu care s-a ales nationala de fotbal cu citiva ani in urma!), speranta adusa de numirea lui Obreja in functia de vicepresedinte al AIBA a fost spulberata de acelasi Obreja prin faimoasa conferinta de presa de la Beijing, cind a atacat mafia asiatica din fruntea forului pe care il vice-conducea.

Toate astea – si mai sint si altele – au dus boxul nostru intr-o situatie de plins, in care o eventuala medalie la Mondialele din acest an ar insemna o minune comparabila cu victoria Stelei din 1986, de la Sevilla. In rest, mult succes lui Rudi Obreja in razboiul sau cu mafiile de tot felul, dar parca tare bine ar fi sa mai auzim pe la competitiile internationale de amatori si imnul Romaniei si poate ar trebui sa auzim si pe la Federatia Romana pe cineva care stie sa cinte "Desteapta-te, romane!".

Comentarii