PNL si tactica duplicitatii

miercuri, 10 noiembrie 2010, 18:21
2 MIN
 PNL si tactica duplicitatii

Interesanta schimbarea de discurs a presedintelui PNL. Mai intii, la finele saptaminii trecute, a pus ascensiunea lui Traian Basescu pe umerii PSD, aruncind "vina" urcusului pe coruptia generalizata din epoca Nastase. La inceputul saptaminii a refuzat invitatia aceluiasi Nastase de a participa la o sedinta a conducerii PSD, replicind taios: "eu nu sint comunist". Nu este comunist, ci monarhist, aflam luni seara, cind Antonescu, ale carui simpatii pentru Casa Regala erau partial cunoscute, vorbeste in premiera despre monarhie ca proiect institutional. In paralel, vicele liberal Relu Fenechiu afirma ca programul de guvernare al PSD ar duce Romania la dezastru.

Daca ultimele declaratii sint simple coincidente, vom afla in curind. Frontul comun facut de PNL si PSD impotriva presedintelui si negocierile transparente privind guvernul din umbra ar putea indulci, inca din urmatoarele zile, tonul liberalilor fata de social-democrati. Dar chiar si in conditiile unui mesaj temperat, este de asteptat ca liderul PNL sa-si continue, la intervale neregulate, tiradele anti-comuniste. Nu neaparat din convingere, ci din ratiuni de tactica electorala. Daca privim ultimele sondaje, observam un oarecare paradox. Desi Crin Antonescu domina topul prezidentiabililor, PNL ramine blocat la procente bune in spatele PSD, fara o tendinta clara de crestere. O situatie in oglinda la social-democrati, unde Victor Ponta nu reuseste sa capitalizeze decit partial electoratul traditional de stinga. Practic, presedintele PNL este perceput de alegatori mai degraba ca un lider al opozitiei, inclusiv – sau mai ales – al PSD, decit ca un sef de partid care se revendica de dreapta. Daca ar continua amorul deschis cu social-democratii – sa ne amintim de prietenia ciudata cu Mircea Geoana -, Antonescu si-ar consolida postura de favorit la Cotroceni, subminindu-si propriul partid. Or, alegerile parlamentare prefateaza cu cel putin un an scrutinul prezidential.

Singura iesire din acest paradox, sau cea mai la indemina pentru conducerea PNL, echivaleaza cu un dublu limbaj. Interesul conjunctural ne apropie, istoria ne desparte. De altfel, daca observam atent, liberalii nu critica deschis PSD, ci doar un anumit back-ground al formatiunii, potentind caracterul frecventabil, la o adica, al unui partid socialist reformat. Radacinile comuniste sau "ceata" densa din perioada guvernarii Nastase nu sint atacuri de fond, ci incercari extreme de a capta simpatia unui electorat refractar la stinga, fara a supara electoratul de stinga. Si capra si varza, pare ultima lozinca a liberalilor. Strategia liberalilor are doua mari defecte. Caracterul duplicitar al discursului public nu individualizeaza, asa cum probabil spera liberalii, ci mai mult "blureaza" profilul PNL. In al doilea rind, condamnarea comunismului suna astazi ipocrit in gura lui Antonescu. N-a trecut nici un an de cind presedintele PNL manifesta la Timisoara alaturi de intimatii "Punctului 8".

Comentarii