Portocala stricata

luni, 16 iunie 2008, 19:54
3 MIN
 Portocala stricata

La aceste alegeri locale teribil de ciudate, pedelistii ieseni s-au batut singuri. Referindu-ma strict la infruntarea din turul al doilea pentru Primaria Iasi, recent incheiata, nu Gheorghe Nichita a cistigat, ci a pierdut Dumitru Oprea. Iar vina cea mai mare pentru acest esec apartine nu atit fostului rector, cit mai ales propriului partid.

Lucrul care surprinde cel mai tare in cazul luptei pentru fotoliul de primar al Iasului a fost numarul mic de ieseni care s-au prezentat duminica la urnele de vot.

Lipsa de mobilizare a electoratului are motivatii multiple, dar faptul ca iesenii, si in special tinerii, au preferat sa stea acasa decit sa voteze cu partidul lui Boc-Basescu transmite o informatie foarte clara: PD-L, in general, si Dumitru Oprea, in special, nu au (mai) fost perceputi ca exponentii unei schimbari in bine. De ce oare ?

In afara campaniei dezamagitoare duse de pedelisti in judetul si municipiul Iasi, cel putin doua ar fi principalele cauze ale acestei neasteptat de severe infringeri a PD-L. Acum este clar ca fuziunea PLD – PD, derulata la finele anului trecut la presiunea lui Traian Basescu, s-a dovedit o mare greseala. Doza de entuziasm electoral care inconjura formatiunea lui Stolojan (cel mai probabil, ca rezultat al impresiei generale ca peledistii refuzasera compromisul unei relatii nepotrivite a liberalilor cu PSD) nu s-a transferat noii formatiuni politice. Dimpotriva, calculele arata ca multi dintre suporterii PLD din toamna nu au mai venit la vot in aceasta vara, dar si ca o parte dintre sustinatorii PD nu l-au ales pe Dumitru Oprea pentru functia de primar.

Apoi, PD-L a facut imensa greseala (ce putea fi anticipata inca de acum mai bine de un an) de a veni in fata electoratului cu politicieni cit se poate de controversati, majoritatea proveniti din alte partide. Caci cum poti clama schimbarea in bine a societatii romanesti, cind propui la fotoliile de primari candidati precum Cecilia Hodea (ex-PSD, la Halaucesti), Mihai Alexa (ex-PM, ex-PSD, la Podu Iloaiei) sau Leonard Rusu (ex-PRM, la Pascani), ca sa dau doar exemplele cele mai flagrante? Ei reprezinta generatia politica asteptata de 18 ani? Ei vor lupta cu coruptia?

Si cum poti dovedi ca te pozitionezi impotriva grupurilor de interese din jurul lui Nichita, cind in propriul partid se trag sforile ca Gabriel Surdu (acolit al lui Solcanu, apoi al lui Nichita, iar in prezent, cam de vreo luna si ceva, mare iubitor al culorii portocalii) sa devina unul dintre viitorii viceprimari? De asemenea, cum poti vorbi de reforma clasei politice (ce ar cuprinde in mod esential si stoparea migratiei politice), cind pe lista de consilieri PD-L apar politicieni ce au tradat PSD doar cu o saptamina mai inainte de a ajunge pe listele respective? Sau cind il "transferi" pe pesedistul Lucian Flaiser spre a-l arunca in batalia pentru presedintia CJ, pentru a-l pune ulterior doar pe lista de consilieri judeteni? Ori cind campania electorala se bazeaza in buna parte (si) pe fosti sustinatori ai lui Nichita?
Toate aceste personaje si multitudinea de gafe au tras rau in jos PD-L si i-au facut un grav deserviciu lui Dumitru Oprea. Mai degraba victima decit dirijor al unei campanii de partid ce nu s-a ridicat la inaltimea mesajului reformator lansat in urma cu patru ani de Basescu si Alianta DA, Oprea a pierdut mult mai clar decit o arata scorul final in fata "puternicului" Nichita. De altfel, daca PD-L vrea sa rateze si alegerile de la toamna, atunci nu trebuie decit sa repete greselile din aceasta campanie, mizind pe aceiasi oameni. Infestat de politrucii si filosofia PSD, partidul lui Dan Carlan incepe sa aiba probleme de credibilitate. In aceasta primavara, PD-L a aratat ca sufera de lipsa de personal, de idei, dar si – cel mai grav – de caractere.

Culmea este ca, desi PD-L a obtinut cel mai bun scor din istoria sa, se anunta zile grele pentru pedelisti. Coroborind esecul "didactic" de la Iasi cu infringerea istorica de la Bucuresti, este clar ca partidul lui Boc-Basescu se apropie de o criza devastatoare. Va trece peste ea sau se va prabusi sub propria greutate? Probabil, rezultatul va depinde cel mai mult de  "forma" lui Traian Basescu, dar si de timpul pe care pedelistii il vor avea la dispozitie pentru a-si linge ranile. Dar oare cum suna bancul cu timpul la PD-L?

Comentarii