Revolutia si romanii

vineri, 17 iulie 2009, 18:54
3 MIN
 Revolutia si romanii

Meciul Steaua – Ujpest n-a fost decit o incalzire a viitorului sezon european pe care il asteapta echipele romanesti. De-abia acum, odata cu tragerea la sorti a viitoarelor tururi ale celor doua competitii europene, ne putem da seama, cit de cit, de efectele reformei lui Michel Platini in acest domeniu. Menita sa favorizeze fotbalul din tarile cu un fotbal mai putin dezvoltat, aceasta veritabila revolutie se arata acum lovind din greu in cele cu un fotbal mediu, cum este cel romanesc. Pentru tarile care ocupa primele cinci locuri in clasamentul imbirligat al coeficientilor UEFA, destinul nu s-a schimbat prea mult, decit cu o usoara reducere a numarului de echipe la start. Anglia, Franta, Spania, Germania si Italia au locurile lor rezervate in grupele Ligii Campionilor, iar celelalte echipe care nu si-au obtinut acest drept vor juca un singur tur preliminar cu formatii din esalonul de mijloc, obosite in urma confruntarilor anterioare. Romania nu va ajunge, se pare, in vecii vecilor amin in acest grup "Golden Five", asa ca singura grija este aceea sa nu cada din zona de mijloc in cea a saracilor. Cum pina la locul XV in topul natiunilor fotbalistice europene ar mai fi multe batai de suferit si umilinte de indurat, deocamdata efectul nu se simte, insa previzibilele caderi din anii urmatori ne pot aduce reduceri de efectiv si, daca Romania va ajunge sa piarda locul direct in grupele Ligii Campionilor al campioanei, acest vis al tuturor gruparilor fotbalistice de pe continent ar deveni o himera pentru fotbalul din spatiul mioritic.

Tarile clasate de la locul XV in jos sint destul de mult avantajate, cu conditia sa treaca de furcile caudine ale primelor tururi preliminarii. In faza decisiva pentru accederea in grupe, aceste echipe au sansa de a evita intilniri cu echipe puternice si foarte puternice, batindu-se intre ele. Si daca Arsenal, Fiorentina sau alte echipe de prim rang pot avea chiar emotii in privinta accederii in grupe, formatii din Polonia, Belarus sau Serbia au un drum mai lung, dar mai putin presarat cu obstacole cvasi-insurmontabile. Numai ca aceste tari nici nu-si pot permite prea mari veleitati, prezenta lor in grupele elitei fiind mai degraba o posibilitate de fringere a gitului, decit de imbunatatire a coeficientilor.

Concluzia care sare in ochi este aceea ca cea mai ingrata soarta o au tocmai natiunile dintre locurile VI si XV, adica exact zona in care se scalda si fotbalul romanesc. Evolutiile senzationale din perioada 2004-2006 au dus Romania la un pas de a intra in grupa granzilor, in detrimentul Germaniei, numai ca de atunci caderea este continua, chiar gravitationala. Singura posibilitate de a acumula puncte UEFA si a ne mentine in acest spectru este intrarea in grupele celei de-a doua competitii, fiindca punctele din Liga Campionilor sint aproape imposibil de obtinut. Si aceasta pentru ca, din acest sezon, rezultatele din tururile preliminarii nu mai conteaza deloc in calculul coeficientilor. Daca pina mai ieri aceste puncte usor de obtinut se injumatateau, acum socoteala porneste direct din faza grupelor. Mai precis, in cazul in care nici o formatie din Romania nu va ajunge in grupele Europa League, vom ramine cu punctele pe care le va lua debutanta Unirea Urziceni in Liga Campionilor, si acestea impartite la sase. Puncte care, in mod evident, nu vor fi prea multe!

Concret vorbind, Timisoara ar avea certitudinea intrarii in Europa League doar daca invinge pe Sahtar Donetk, in caz contrar urmind a juca play-off-ul acestei competitii cu o echipa la fel de puternica, iar celelalte trei echipe romanesti din cea de-a doua competitie trebuie sa depaseasca acest ultim tur, din care nu va fi deloc usor de razbatut. Asa ca, pina la urma, revolutia lui Platini nu ne-a ajutat prea mult, ci, din contra, ne-a incurcat destule socoteli si ne-a produs dureri de cap suplimentare.

 

 

Comentarii