Rolul lui Basescu

luni, 16 martie 2009, 19:45
3 MIN
 Rolul lui Basescu

Toata lumea il injura. Dar e un fel de a spune "toata lumea", deoarece, in acelasi timp, Traian Basescu se bucura inca de sustinerea unei mari parti a electoratului. Dar, intr-adevar, adversarii sefului statului par a fi peste tot: in partide, la televiziuni, pe strada, peste hotare, in coalitia de la guvernare pe care a nasit-o de unul singur. Foarte recent, Mircea Geoana s-a exprimat si el critic la adresa presedintelui, sustinind, belicos, ca e cazul ca Basescu sa paraseasca in luna decembrie Palatul Cotroceni. Dar cine ii mai da atentie lui Geoana?

Meritul de necontestat al lui Traian Basescu este tocmai acela de a sta tot timpul in lumina reflectoarelor; de a atrage replici, de a naste polemici, de a te face sa-l injuri sau, dimpotriva, sa-l lauzi. Fara el, orice ar spune altii, n-am fi avut astazi vot uninominal, indiferent cit de tare ar fi dat din gura politicienii Romaniei.

Temele propuse de Traian Basescu devin imediat subiecte nationale. Cu siguranta, in timp, "decalogul" lansat de presedinte va face furori. In urmatorii ani, vom discuta, cu mai multa sau mai putina pasiune, despre parlamentul unicameral, republica semiprezidentiala, privilegiile alesilor, desfiintarea judetelor, reformarea CSM etc. E de ajuns ca Basescu sa pronunte un nume ca toti ceilalti sa caute o porecla. Acum, presedintele Romaniei vorbeste despre FMI.

Multi ii reproseaza sefului statului prea marea implicare in treburile statului. Cam asa si este. Constitutia iliesciana cere echilibru din partea unui presedinte. Dar, personal, il prefer pe "zdruncinatul" Basescu "echilibratilor" Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Peste ani, in dreptul primului presedinte al Romaniei postdecembriste istoria va consemna numai ingrozitoarele mineriade, in vreme ce in seama celui de-al doilea va fi inscrisa doar sinuciderea rusinoasa a PNTCD.

Da, Basescu este ceea ce se cheama un presedinte jucator. Cu multe, prea multe excese. Probabil, visul actualului presedinte este acela de a sta in fruntea unui guvern pe care sa-l conduca cu o mina de fier. Dar, dat fiind precedentul Putin, nu e exclusa implinirea acestei dorinte intr-un viitor apropiat. Momentan, insa, Basescu lupta ori se face ca lupta pentru un nou mandat de sef al statului.

Drama Romaniei de astazi nu rezida din faptul ca un personaj dedat exceselor precum Traian Basescu ramine cel mai bun politician al momentului, ci din imposibilitatea partidelor de a-i opune un contracandidat pe masura. De cinci ani, de cind Basescu face jocurile, partidele nu au produs nici un politician mai acatarii. Pina acum, generatia tinara doar s-a facut de ris, in timp ce politicienii "experimentati" continua sa fie catastrofali.

Din pacate, adversarii lui Basescu sint tot Nastase, Geoana, Tariceanu, Antonescu sau Oprescu. Vai de ei! Dar oare acesta sa fie, pina la urma, rolul lui Basescu? De a scoate la iveala incompetenta si impostura actualei clase politice, alcatuita din indivizi corupti, prostanaci, mototoli, tradatori sau nulitati? De a-i compromite definitiv pe ceilalti si de a se compromite totodata pe sine? Daca acesta ii este rolul, atunci si-l joaca bine. Chiar foarte bine.

Comentarii