Romanul statistic

joi, 24 august 2006, 20:30
4 MIN
 Romanul statistic

Sa ne mai aducem aminte cum sintem. Prin cifre, prin statistici care, chiar daca pot fi eronate, partiale si inselatoare, pot oferi indicii despre calitatea vietii noastre. Calitate nu inseamna numai consumul de cartofi si energie electrica, ci si comportament si atitudini. Nu e vorba sa discutam despre saracia si lipsa banilor. Sint evidente. Dar cum ii distribuim pe aceia pe care ii avem si cum ne ierarhizam prioritatile? Nu cumva obisnuintele de consum, stilul de viata, comportamentul social, educatia reprezinta partea mai importanta a problemelor romanesti si oriciti bani ar navali peste noi, ei nu ar rezolva, ci accentua anumite deficiente?
Psihic, sintem nefericiti poate pentru ca sintem bolnavi. Stam foarte prost cu nervii. Depresia, anxietatea sint printre principalele afectiuni psihice ale romanilor. Federatia Romana de Psihoterapie apreciaza ca exista jumatate de milion de bolnavi, dintre care numai un sfert se trateaza cu 273 de psihoterapeuti in toata tara, un numar de 20 de ori mai mic decit este nevoie. Ceilalti, citeva sute de mii de netratati, reusesc sa-i nevrozeze pe ceilalti. Cind nu sintem nervosi, sintem badarani. Bucurestenii sint cei mai nepoliticosi europeni, potrivit „Reader’s Digest”, semn al unor grave carente dobindite in 50 de ani de comunism. O tara comportamentala, parte a unei culturi de haituiti si amenintati. De aceea, ne impunem prin violenta. De cind sintem mici. Parintii romani fac educatie cu bita, arata UNICEF. In peste 80% dintre familii se aplica pedepse corporale, iar comunicarea in relatia cu copilul este aproape inexistenta. Poate aici isi are originea si o adevarata cultura a violentei familiale. 70% dintre crimele si agresiunile fizice produse in Moldova se petrec in familie. A lovi, a bate, a impune prin forta fizica reprezinta un loc comun in orice comunitate rurala din Romania. Cind un inspectorat scolar a indraznit sa faca un sondaj, a ramas perplex: trei din cinci elevi sint agresati fizic si verbal, in familie si la …scoala, raminind cu traume toata viata.
Scoala, educatie? Rata abandonului scolar este virf de ramura in Europa, iar investitiile in educatie ramin pe ultimul loc intre necesitatile familiei…, dupa ce acestea au ramas pe ultimul loc al bugetului de stat. Din bugetul consumului unei familii, 1,1% se cheltuie in baruri, la o petrece cu amicii, in timp ce pentru educatie s-a cheltuit, in medie, doar 0,9%. Extrem de putin.
Confortul vietii este lasat in urma satisfacerii viciului. Romanul statistic consuma pe alcool mai mult decit pe incaltaminte si imbracaminte – 5,6% fata de 4,7%. Si ar avea nevoie: 20% dintre romanii statistici nu au incaltaminte specifica pentru iarna!, iar peste 30% au doar o pereche de ghete, pe care le poarta tot timpul anului.
Viciul inaintea sanatatii. Peste 30.000 de romani mor anual din cauza tutunului. Din taxa pe viciu, Ministerul Finantelor obtine sute milioane de euro anual, cit pentru constructia citorva spitale bune. De altfel, valoarea cumparaturilor de bauturi alcoolice este mai mare decit cea a alimentelor. Romanii cheltuie de sase ori mai mult pe bautura decit pe mezeluri, spun indicatorii de consum, iar cind cumpara mincare o fac neinspirat. Dintre produsele care inca tin topul cheltuielilor la romani, primul loc este ocupat de cereale si de produsele din cereale, pe locul doi se mentine carnea, urmata de preparatele grase din carne, iar abia dupa aceea variantele sanatoase – legume, lapte, brinzeturi si fructe. Lucruri frivole?
Gastronomia romaneasca se pare ca e nu numai modesta, dar si foarte nesanatoasa, iar numarul cazurilor de mortalitate din cauza hipertensiunii, implicit a accidentelor cardiovasculare si infarctelor, plaseaza Romania pe primul loc in Europa si printre primele locuri in lume. Regimul de viata si consum trimite la boli sigure.
„Romanul statistic” cheltuie pe retete compensate in al 12-lea ceas. Cultura fizica este ultimul lucru care pare sa-l intereseze. Doar 2% dintre romani practica exercitiile fizice ocazional si numai 0,5% zilnic. A face jogging e un prilej de ironii si pufneli din partea pietonilor. Cel mai bizar lucru pe care l-a observat un medic francez specialist in diete a fost „circumferinta burtilor”, unele bombate ca niste saci in care s-a inghesuit in graba si pe nemestecate tot ce s-a gasit pe masa. Burtile romanilor, spune specialistul, sint altfel decit cele rusesti sau poloneze, care cresc datorita cirozelor, si altfel decit cele frantuzesti, mascate de haine largi. Ele sint afisate ca si cum ar reprezenta o viata indestulatoare, cind, de fapt, indica probleme de sanatate.
Toate acestea ne fac, nu tocmai intimplator, sa ne plasam printre cele mai nefericite popoare din lume, sustine profesorul de psihologie sociala Adrian White, de la Universitatea din Leicester. La satisfactia de viata ii depasim doar pe „fratii de peste Prut.” Pentru romani parca nu exista viitor. Ramin prea putini bani de investit, in medie doar 6,5 lei noi pe luna. Neseriosi cum ne cunoastem, doua din cinci gospodarii au intirziat cu plata datoriilor la prieteni, rude sau alte persoane. 80% nu ajung niciodata la ora stabilita pentru intilnire!, iar prevederile unui contract sau ale unei intelegeri sint respectate integral de numai 12% dintre semnatari. Restul, le puteti adauga si dumneavoastra.

Comentarii