Singe vechi/singe proaspat

joi, 08 ianuarie 2009, 20:29
3 MIN
 Singe vechi/singe proaspat

Statistica o arata: la nivel national, zeci de mii de posturi din administratie, sanatate, educatie, justitie, aparare, interne sint ocupate (blocate) de pensionari care isi maresc veniturile. Si nu este vorba de exceptia nefericita a citorva zeci de actori recunoscuti ori despre citeva sute de profesori ramasi la catedra la tara din lipsa de personal, ci, in marea majoritate, de sefi de servicii, sefi de personal din administratie, ofiteri din servicii, politie sau armata, oameni care iau decizii si fac angajari, diriguiesc multe institutii, au retele de putere foarte bine puse la punct si ramin de neclintit. De aceea, in ciuda a ceea ce s-a scris in presa si s-a auzit la TV, o mare senzatie de usurare si bucurie a fost resimtita incepind cu 4 ianuarie, data la care a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat.

Insa, in rastimpul scurs de la aflarea vestii, in confuzia si neinformarea generale (in care au existat si victime colaterale), mai vocali s-au dovedit cei afectati. O multime de alesi locali, dupa care nu ar fi plins nimeni (poate doar prostimea, cum este cazul Simirad), s-au gindit serios (si benefic pentru noi) la sfirsitul carierei lor politice. In sistemul public, generatii intregi, resemnate ca vor imbatrini cu sefi eternizati in functii, au sperat ca, in sfirsit, ii vor vedea plecati. Lumea s-a bucurat nu pentru ca se fac economii la buget, ci pentru ca viata le oferea o sansa, la care ar fi avut oricum dreptul, daca s-ar respecta dreptul generatiilor la rotatie.

Ceea ce a surprins au fost concluziile generalizatoare si superficialitatea cu care a fost imbratisat discursul pensionarilor, care facea caz de "competenta si experienta". In principiu, asa e. E greu sa te desparti de un virstnic experimentat si competent, mai ales cind ai in fata un tinar care nu le stie pe toate. Continuind rationamentul, niciodata singele "proaspat" nu are cum sa devina mai experimentat decit cel "vechi", prin urmare niciodata nu se poate face inlocuirea; de regula, doar pe cale naturala. Cind nu este vorba de discursul competentei, intervine cel umanitar. "Am pensia X si m-am angajat ca sa-mi rotunjesc veniturile, sa-mi platesc ratele si utilitatile". Dar un tinar ce ar avea de spus? "Nu am pensie si nu ma pot angaja, nu pot avansa pentru ca posturile ramin blocate de pensionati, pensionabili sau cumularzi, prin urmare nu pot sa iau imprumuturi de la banci"? Situatia cui este mai delicata?

Problema "singelui vechi" este ca se crede indispensabil. Ne spune, de pilda, pentru a impiedica pensionarile in sistemul de sanatate, ca tinerii medici nu au destula experienta. Medicii pensionari mai trebuie inca sa-i asiste pe cei tineri cum se tine bisturiul in mina, cum se deschide tomograful ori se face radiografia. Nu-i curios ca nu au reusit sa formeze, intr-o viata profesionala atit de indelungata, niste tineri medici? Asta inseamna ca nu sint profesori buni si ca, oricita pasuire le-am acorda, nu vor scoate nici un discipol. Si daca sint atit de buni, ce mai cauta la stat? Pacientii ii vor urma, neconditionat, in sistemul privat.

"Singele vechi" ne mai explica strimbatatea legii: nu exista destui tineri care sa ocupe locurile vacante din invatamint. Ramin copiii analfabeti, scoliti de suplinitori subcalificati, daca profesorii pensionati renunta la ore. Greseala este altundeva: nimeni nu-i nebun sa faca naveta zeci de kilometri, pe banii proprii, pentru a preda intr-un sat. Asta e politica de dezalfabetizare fortata dusa de Ministerul Educatiei. Un asemenea discurs ascunde, de fapt, seria cumularzilor care blocheaza locuri in invatamintul din orase, licee, universitati, locuri platite oricum mai decent, daca nu exceptional in posturile universitare.

Greseala Guvernului Boc, atunci cind invoca principiul "singelui proaspat", este ca atinge problema numai pe jumatate. Ce ne facem cu pensionabilii reali, cei care, desi au depasit de mult virsta pensionarii, nu au de gind sa se retraga? Una din regulile de fier ale societatilor occidentale este scoaterea la pensie la indeplinirea virstei. Nici premiantii Nobel nu sint exceptati. De unde acest comportament "nemilos" si "nerecunoscator"? Au constatat pericolele eternizarilor in functie. Situatie de care Romania este puternic marcata si blocata.

Comentarii