Sondaje mincinoase

miercuri, 24 august 2011, 18:17
3 MIN
 Sondaje mincinoase

  N u e prima data cind scriu ca sondajele efectuate la nivel national sint irelevante in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012. Ele indica, cel mult, perceptia electoratului fata de politicile executivului si o tendinta firava de asumare a unui vot politic. In nici un caz procentele vehiculate nu trebuie interpretate ca "scoruri". Rezultatele alegerilor partiale din Neamt si Maramures confirma acest fapt. PDL, cu 15% la general, a obtinut in fiefuri PSD (35-40% la general) procente de 55%, respectiv, 35%. Sigur, votul a fost cumparat, a strigat opozitia, admitind involuntar prin vocea lui Victor Ponta ca PDL a furat "mai mult". Dar nu furtul este cheia in care trebuie sa citim rezultatele de duminica, ci componenta uninominala a votului. Obisnuiti sa faca si sa desfaca liste pentru guvernul din umbra, Ponta si Antonescu au uitat ca alegatorii voteaza mai nou oameni, si nu hirtii. Oameni pe care cea mai mare parte a electoratului ajunge sa-i intilneasca in fata ograzii sau la usa apartamentului. Colegiile sint mici. Or, impresia facuta de candidati la aceste intilniri nemijlocite, viciata sau nu de o punga de faina, este hotaritoare pentru soarta alegerilor din 2012.

Din acest punct de vedere, PDL pare cu picioarele pe pamint. Avind, duminica, partial confirmata importanta votului uninominal, deja de luni puterea a trecut la atac. Deopotriva dinspre Cotroceni si Modrogan, democrat-liberalii au cerut amendarea legii electorale. Concret, sa se treaca la un vot uninominal pur, intr-unul sau doua tururi de scrutin, din care sa dispara actuala compensare. Practic, cistigatorul ia tot, restul candidatilor si partidele pe care le reprezinta pierd tot. O simulare pe alegerile de duminica ne arata ca degeaba candidatul USL a obtinut 45% la Neamt, acele procente dispar in neant. Chiar daca Parlamentul va gasi o solutie de compromis, prin care sa pastreze o parte din actualul sistem de compensare la nivel national, este evident ca noul sistem va dezbraca rezultatele scrutinului de componenta ideologica a votului. Avantaj, PDL.

Un avantaj dublat de un fapt imposibil de verificat la alegerile partiale de duminica, unde nici unul dintre parlamentarii in functie nu a candidat. Sa-i spunem votul conservator (fara conotatii doctrinare). Mai cu seama in mediul rural, de multe ori si in zonele sarace din urban, alegatorul roman are tentantia sa voteze cu alesul deja in functie. Nu se voteaza dupa principiul "sa ne fie mai bine", ci "sa nu ne fie cumva mai rau". Asadar, in ciuda imaginii negative a guvernului si a manipularilor zilnice lansate in presa mogulilor, multi actuali parlamentari PDL isi vor dubla mandatul exclusiv pe un vot conservator.

E important de spus ca prin promovarea votului uninominal pur, PDL intinde o cursa USL in ansamblu, nu fiecarui partid in parte. Din contra, PSD, care controleaza politic "domenii" intregi, viseaza la acest sistem si a si afirmat-o deschis, prin vocea lui Victor Ponta. PC, care si-a negociat la singe pretentiile, obtinind noi teritorii de la PNL, nu are decit de cistigat. Liberalii, in schimb, par victime sigure pentru ca cele peste 20 de procente de simpatie vor gasi pamint fertil doar in cele citeva palme de mosie pe care le controleaza efectiv. Dezavantaj, PNL.

Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, ultima fantezie "pe surse" a democrat-liberalilor, ar maximiza si mai mult sansele PDL. Primarii nu vor mai avea 3-4 luni la dispozitie sa-si negocieze culoarea politica, fiind obligati sa ia optiuni clare inca din momentul candidaturii. Ei vor alege in functie de cum bate vintul inainte de scrutin. Or, inainte de scrutin vintul va bate, cu niscaiva parale in plus, dinspre Palatul Victoria.

Comentarii