Stie Mitica ce stie

vineri, 12 ianuarie 2007, 20:39
3 MIN
 Stie Mitica ce stie

Conform unui studiu traditional efectuat de Federatia Internationala pentru Statistica si Istoria Fotbalului (IFFHS), Liga I cea romaneasca ocupa locul X in ierarhia campionatelor nationale din intreaga lume pe anul 2006. Informatia, aparuta ieri, este deja fumata si rasuflata, ca si declaratiile presedintelui LPF, Dumitru Dragomir, vizavi de acest subiect. Cel autonumit "Oracolul de la Balcesti" are toate motivele sa exulte, fiindca nea Mitica-de-la-liga a ghicit inca de acum un an aceasta ascensiune, dar si pentru ca acest campionat este propria-i caprarie, din cauza careia acum se umfla in pene. Insa cel odata numit "Corleone" face previziuni si pentru urmatorii ani: daca ne vindem jucatorii din tara si aducem, in schimb, ciurucuri din strainatate, urmeaza declinul. Inainte de a intrezari corectitudinea previziunilor lui Dragomir, trebuie sa ne intrebam daca ierarhia stabilita de IFFHS reflecta diferentele valorice dintre campionate.
Statisticienii cu minecute de la IFFHS nu au vizionat tone de meciuri din campionatele Spaniei, Romaniei, Mexicului si Uzbekistanului, pentru a face evaluari valorice. Si chiar daca ar fi fost asa, aprecierile ar fi fost subiective, ceea ce nu le sta bine unor oameni care lucreaza cu cifre. Criteriul unic cu care ei opereaza sint rezultatele obtinute in competitiile internationale de catre primele cinci echipe din campionatele autohtone. In calculele lor nu intra valoarea echipelor Getafe, Modena, Villarreal sau Unirea Urziceni, ci numai a formatiilor de virf. Romania fiind reprezentata (deocamdata) de doar trei echipe in competitiile europene, doar acestea trei (Steaua, Rapid, Dinamo) sint luate in considerare in calculele IFFHS. Fara a intra in detalii, algoritmul seamana mult cu cel prin care se stabilesc faimoasele "ranking-uri" UEFA si numarul mai mic de echipe romanesti ne avantajeaza. Insa valoarea la gramada a campionatului Romaniei nu poate fi data doar de Steaua, Rapid si Dinamo, ci si de celelalte echipe din campionat, asa incit nu putem sa ne consideram pe locul X in lume si pe locul VII in Europa. Meritul urcarii Romaniei in topul IFFHS revine, deci, celor trei echipe care au punctat virtos in Europa si – implicit – investitorilor care nu s-au zgircit la bani pentru a-si construi trupe cu fata solida.
Cit priveste pastrarea jucatorilor de valoare autohtoni, asta tot de investitori depinde, dar nu le va fi usor lui Copos, Becali sau Paszkany sa faca fata concurentei de pe piata europeana. Odata cu intrarea Romaniei in Europa unita, Liga I va deveni – volens-nolens – un cimp de incercare pentru jucatorii din UE, jucatori care vor aduce, fara indoiala, un plus de valoare, dar nu vor zabovi prea mult pe plaiurile mioritice. Astfel incit sansa mentinerii in rindul elitei devine minima si depinde, pina la urma, tot de rezervorul de talente autohton. Rezervor inepuizabil (tot statisticile o dovedesc!), dar greu de intretinut, atita timp cit conditiile de pregatire a tinerelor talente sint la nivel romanesc, nu european.
In sfirsit, in privinta "oracolului vilcean", toate acestea dovedesc ca conu’ Mitica o s-o nimereasca si de data aceasta. Cluburile romanesti se pot astepta la o perioada de recul, nu numai datorita exilarii jucatorilor de valoare, ci si din cauza maririi numarului de echipe in circuitul european, care va diminua coeficientul UEFA al Romaniei. Sinceritatea lui Dragomir este, fara indoiala, laudabila, dar se bazeaza pe fundamente logice: stie Mitica ce stie!

Comentarii