Tehnica excluderii

joi, 17 noiembrie 2011, 19:16
3 MIN
 Tehnica excluderii

Oricite motive s-ar cauta in excluderea lui Geoana, ceva ne scapa. Faptul ca Victor Ponta este dispus sa piarda (irational) sefia Senatului, un avanpost esential pentru morisca legislativa, lovind in interesul pe termen lung al partidului, ne face sa credem ca avem de-a face cu altfel de explicatii. Nu sint neaparat secrete, nu stau ascunse in chimia nedescifrata a relatiei unui fost cu un actual lider al PSD, cit fac parte dintr-o dinamica mai ampla a ceea ce inseamna viata politica romaneasca.

Curios, cazul Geoana nu e inedit, nicidecum, ci un fenomen cu repetitie. Sa trecem in revista liderii de partide scosi din joc, exclusi, plecati din partidele pe care le-au condus sau in care s-au numarat printre fondatori. Primul pe lista: Petre Roman. Dupa un scor catastrofal la alegerile prezidentiale din 2000, este maturat de motiunea lui Traian Basescu, fara sa inteleaga ce se petrece. Resentimentar, ii provoaca o vreme pe fostii colegi, isi lanseaza un nou partid, face jocurile PSD in Parlament, cocheteaza, ca in vremurile bune, cu Ion Iliescu.

Liberalii au intrecut masura, doi dintre fostii presedinti nu se mai regasesc in partid. Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, platformisti pro-Basescu, adepti ai unificarii dreptei, decid sa paraseasca PNL-ul condus de Calin Popescu Tariceanu. Ambii nu mai reprezentau mare lucru in partid. Stolojan a produs doua rateuri tip Geoana la prezidentiale, unul cind nu a intrat nici macar in turul doi al alegerilor din 2000, al doilea in 2004, cind s-a retras la tratament, epuizat psihic de campanie. Stoica, singurul avocat neconditionat al lui Stolojan, alege calea despartirii de PNL, dupa ce-si epuizase argumentele unificarii dreptei.

Asadar, cele mai importante partide au avut crize similare, spasme si scandaluri cu efecte aproape identice. Ceea ce intriga este tehnica scoaterii din joc a liderilor cazuti in dizgratie, in stil bolsevic. Nu numai atit. Instinctul sultanului care-si termina candidatii la tron se combina cu resentimentul pretendentului cazut in dizgratie, transformat in bufon. Acum Geoana sta pe faras, calcind pe urmele predecesorilor. Victor Ponta este in rol de Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Momentele semnalizeaza, se vede, schimbari de directie majora, o acuta criza de legitimitate a liderilor si dorinta de impunere a autoritatii. Noii lideri marcheaza ruptura cu trecutul. Acum ar fi dorinta micului Titulescu de a avea un PSD „fara Vintu si Gusa". Basescu a vrut sa scape de eticheta FSN, Tariceanu de Traian Basescu si spaima topirii intr-o structura fara identitate. Gastile din partide preiau conducerea, ignorante in ideologii, dar cu simtul acut al revansei si agendei personale. Cind pierd puterea, dam peste incapacitatea de a se retrage a liderilor, ne uluieste dorinta lor de eternizare la conducere. Oamenii nu au simtul ridicolului si nu au auzit de institutia demisiei, decit bine presati, inghiontiti si facuti de ris.

Ce urmeaza? Putem pune un pariu. Ciclul excluderilor, plecarilor, mazilirilor va continua. Stilul ranchiunos si iresponsabil, dar si iubitor de PSD, al lui Crin Antonescu, fabrica in PNL deja platforma unei scoateri rapide din joc, cam atunci cind Traian Basescu nu va conta sau, cine stie, poate mai rapid. Victor Ponta, prin excluderea lui Mircea Geoana, isi pregateste aceleasi conditii de despartire, pe principiul cine ridica sabia piere din cauza ei. Ascultati numai vocile inabusite de la sedintele PSD in care s-a decis soarta lui Geoana. Politele de platit sint nenumarate, ocazii sa apara.

Comentarii